Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell jó GRÍZGALUSKÁT...

Hogyan kell jó GRÍZGALUSKÁT készíteni? Nekem nem sikerül. Valami titka lehet. Ki tudja?

Figyelt kérdés

2019. nov. 6. 14:40
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

A ma 14:52-es vagyok, nem szoktam bele zsiradékot tenni, szerintem fölösleges.


A túrógombócot meg a következö recept szerint készítem, itt is fontos a pihentetés!


Túrógombóc


hozzávalók 4 főre

1/2 kg túró

2 tojás

5 púpozott ek búzadara

1 csipet só

1 csapott ek cukor

20 dkg zsemlemorzsa

1 kevés olaj

A tálaláshoz

1 doboz tejföl

porcukor


elkészítés

A túrót, a tojást, a búzadarát, a cukrot és a sót egy tálban jól összedolgozzuk. (Lényeg, hogy ne legyenek benne nagyobb túródarabok. A legjobb, ha előzetesen szitán áttörjük a túrót.)

2 órára a hűtőbe tesszük. Addig kevés olajon, lassú tűzön megpirítjuk a zsemlemorzsát.

Kezünkkel gombócokat formálunk a masszából és sós, forró vízben megfőzzük (kb. 10 perc alatt). A vízéppen csk gyöngyözzön, különben szétesnek!

Ha megfőtt kiszedjük és a prézliben megforgatjuk, tejföllel tálaljuk

2019. nov. 6. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

Közönséges búzadara, amit bármely üzletben vehetsz.

Ha 2 tojás, akkor dupla mennyiség, de szerintem 1 db. tojásból is elég lesz.


Ha egy nokedlit főzés közben kettévágsz, már a színe is mutatja a közepén, hogy kell-e még főznöd, vagy már a legközepe is kivilágosodott olyanra, mint amilyen a külső része.


Soha nem teszek bele vajat, vagy bármilyen zsiradékot. Csak a tojás, só, búzadara.

2019. nov. 6. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/26 anonim ***** válasza:
100%
Most látom, ketten vagyunk 76 %-osak. Én a 8-as és 12-es vagyok.
2019. nov. 6. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Én meg a 4 és 11-es 76%-os :)

De eléggé hasonló, amiket írnuk!

2019. nov. 6. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy hihetetlen, de nagyon sok függ a gríztől is.


40 éve főzök, mindig ugyanúgy, de volt régebben amikor különböző grízeket vettem, hogy vagy szétesett, vagy kemény lett.


A szétesésen nem lehet segíteni, de ha kemény azon lehet tökéletesre javítani, ha bent hagyod a főzővízben akár órákra is, garantáltan megpuhul. Persze akkor az ebédhez nem lesz grízgaluska, de legalább nem kell kidobni.


Már évek óta ugyanazt a grízt veszem a Coopban, ez tökéletes (sajnálom, a nevét nem jegyeztem meg, mert csak ez az egyféle van nekik)


Lényeg, felverem az egész tojást, érzésre annyi grízt keverek hozzá, hogy egy lágyabb nokedlitésztát kapjak, teszek bele sót, őrölt borsot, ha van akkor apróra vágott petrezselymet és állni hagyom 15-20 percet.


Utána beleszaggatom a forrni kezdő sós, olajos/zsiradékos (ki mit használ) főzőlébe (soha nem a levesbe).


Amikor minddel végeztem, várok 2 percet, majd finoman alányúlok és amik leragadtak az edény aljához, azokat kiszabadítom, kislángra veszem és lefedem.


5-10 perc és kész!


Szoktam néha csak grízgaluskákat főzni, vagy 50 db-ot (én nagyobbakat csinálok, 2-3 db elég egy tányérba) és adagonként lefagyasztom. Így nem kell vele minden alkalommal vacakolnom, csak elég egy lábosba kiszedett levesben átmelegíteni.

2019. nov. 6. 18:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/26 anonim ***** válasza:
100%
Ez a lefagyasztás jó ötlet! :)
2019. nov. 6. 18:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/26 anonim ***** válasza:
80%

A kérdezőnek voltaképp mi nem sikerül ?

Szétesik főzéskor ?

Mert ugye ezen könnyű segíteni.

Egyszerűen nem szabad lobognia a víznek.

Igazából akkor is megfő, ha nem forr a víz.

2019. nov. 6. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/26 A kérdező kommentje:
Ma csináltam ebédre és a közepe kemény, masszív volt, míg a külseje ázott lett. A belseje olyan, mintha liszt is lenne benne, pedig csak dara volt. VAN TÖBBFÉLE DARA?
2019. nov. 7. 00:50
 19/26 A kérdező kommentje:
Holnap is megpróbálom - a tanácsaitok alapján. Mindenkinek KÖSZÖNÖM.
2019. nov. 7. 00:54
 20/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm a Túrógombóc receptjét is. Azzal is kísérletezem.
2019. nov. 7. 00:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!