Hogyan kell jó GRÍZGALUSKÁT készíteni? Nekem nem sikerül. Valami titka lehet. Ki tudja?
A ma 14:52-es vagyok, nem szoktam bele zsiradékot tenni, szerintem fölösleges.
A túrógombócot meg a következö recept szerint készítem, itt is fontos a pihentetés!
Túrógombóc
hozzávalók 4 főre
1/2 kg túró
2 tojás
5 púpozott ek búzadara
1 csipet só
1 csapott ek cukor
20 dkg zsemlemorzsa
1 kevés olaj
A tálaláshoz
1 doboz tejföl
porcukor
elkészítés
A túrót, a tojást, a búzadarát, a cukrot és a sót egy tálban jól összedolgozzuk. (Lényeg, hogy ne legyenek benne nagyobb túródarabok. A legjobb, ha előzetesen szitán áttörjük a túrót.)
2 órára a hűtőbe tesszük. Addig kevés olajon, lassú tűzön megpirítjuk a zsemlemorzsát.
Kezünkkel gombócokat formálunk a masszából és sós, forró vízben megfőzzük (kb. 10 perc alatt). A vízéppen csk gyöngyözzön, különben szétesnek!
Ha megfőtt kiszedjük és a prézliben megforgatjuk, tejföllel tálaljuk
Közönséges búzadara, amit bármely üzletben vehetsz.
Ha 2 tojás, akkor dupla mennyiség, de szerintem 1 db. tojásból is elég lesz.
Ha egy nokedlit főzés közben kettévágsz, már a színe is mutatja a közepén, hogy kell-e még főznöd, vagy már a legközepe is kivilágosodott olyanra, mint amilyen a külső része.
Soha nem teszek bele vajat, vagy bármilyen zsiradékot. Csak a tojás, só, búzadara.
Én meg a 4 és 11-es 76%-os :)
De eléggé hasonló, amiket írnuk!
Lehet, hogy hihetetlen, de nagyon sok függ a gríztől is.
40 éve főzök, mindig ugyanúgy, de volt régebben amikor különböző grízeket vettem, hogy vagy szétesett, vagy kemény lett.
A szétesésen nem lehet segíteni, de ha kemény azon lehet tökéletesre javítani, ha bent hagyod a főzővízben akár órákra is, garantáltan megpuhul. Persze akkor az ebédhez nem lesz grízgaluska, de legalább nem kell kidobni.
Már évek óta ugyanazt a grízt veszem a Coopban, ez tökéletes (sajnálom, a nevét nem jegyeztem meg, mert csak ez az egyféle van nekik)
Lényeg, felverem az egész tojást, érzésre annyi grízt keverek hozzá, hogy egy lágyabb nokedlitésztát kapjak, teszek bele sót, őrölt borsot, ha van akkor apróra vágott petrezselymet és állni hagyom 15-20 percet.
Utána beleszaggatom a forrni kezdő sós, olajos/zsiradékos (ki mit használ) főzőlébe (soha nem a levesbe).
Amikor minddel végeztem, várok 2 percet, majd finoman alányúlok és amik leragadtak az edény aljához, azokat kiszabadítom, kislángra veszem és lefedem.
5-10 perc és kész!
Szoktam néha csak grízgaluskákat főzni, vagy 50 db-ot (én nagyobbakat csinálok, 2-3 db elég egy tányérba) és adagonként lefagyasztom. Így nem kell vele minden alkalommal vacakolnom, csak elég egy lábosba kiszedett levesben átmelegíteni.
A kérdezőnek voltaképp mi nem sikerül ?
Szétesik főzéskor ?
Mert ugye ezen könnyű segíteni.
Egyszerűen nem szabad lobognia a víznek.
Igazából akkor is megfő, ha nem forr a víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!