Hogyan kell jó GRÍZGALUSKÁT készíteni? Nekem nem sikerül. Valami titka lehet. Ki tudja?
ezt itt az oldalon találtam:
Én is észrevettem, hogy minél finomabbra őrölt a dara, annál keményebb lesz a galuska, ha meg ezért kevesebbet teszel a tojáshoz, akkor szétesik. Grízgaluskához az a jó, minél durvábbra van őrölve a gríz.
LEHET, HOGY NAGYOBB SZEMŰ DARÁBÓL KELLENE CSINÁLNI ?
Azt nem tudom, hogy van-e finomabb és durvább dara, de ha megpróbálod kisebbre szaggatni és nem erősen lobogó vízben főzöd, csak úgy mint a húsleves, szép csendesen. És ahogy írtam, kettévágod, és majd látod, hogy a közepe is megfőtt-e már, vagy még hagyni kell.
Amit tegnap főztél, maradt, ki ne dobd! Vágd őket ketté, öntsd fel egy kis tejjel, főzd készre = cukorral, kakaóval a tetején vagy éppen pár szem gyümölccsel egy kis délutáni nyalánkság. Vagy éppen ami saját ötlet hirtelen beugrik. Aranyszabály: kaját nem dobunk ki! :)
Így van, kérdező, én is tapasztaltam, hogy a durvábbra őrölt darából lehet becsületes grízgaluskát főzni. Amit ha a két ujjad közt összedörzsölsz, kicsit szúr, nem lisztes.
Nekem van egy módszerem, ami bevált, sokáig én sem tudtam rendes grízgaluskát készíteni. Kipróbálhatod, egy próbát megér.
Amikor, úgy nagyjából öt perc után, feljönnek a galuskák a víz tetejére, elzárom alatta a gázt, egy féldecinyi hideg vizet öntök rá, és lefedem. A keletkező gőzben majdnem duplájára dagadnak a galuskák, és puha, omlós, rezgős galuska a végeredmény.
Utolsó: mennyi vízben fözöd eredetileg, mert nem mindegy, mennyihez teszel fél dl hideget!
Ezt a változatot szivesen kipró´blanám, de csak ha az arányokat is tudom.
Ennyi jó tanács után már biztos sikerülni fog. Köszönöm.
Amúgy Átnéztem a youtube-on a Túrógombóc recepteket, fent van legalább 20 video és leírás, majd azzal is kísérletezem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!