Karácsony = töltött káposzta?
Mindenfelé azt olvasom, hogy töltött káposzta a karácsonyi menü.
Nekem ez annyira furcsa, mert sem a kiterjedt családomban, sem ismerősöknél, barátoknál nincs karácsonykor, annál inkább szilveszterkor.
A karácsonyi menü általában halászlé (aki szereti a halat), húsleves, vagy borleves habgaluskával, hidegtálak, rántott hal és ilyen-olyan húsok, köretek, saláták, bejgli (ha kell, ha nem) és édes sütik.
Szilveszterkor meg a töltött káposzta, kocsonya, malacsült, lencsefőzelék, esetleg virsli, de mi azt nem veszünk.
Komolyan kérdezem, nem kell támadni, hogy ez nem valami vidékről eredő szokás?
Mi 1886 óta budapestiek vagyunk, azelőtt a töltött káposztát mint karácsonyi kaját nem ismertem, csak mióta Gyakorizom.
Igen. Én alapból nem szeretem a halászlevet, így természetes a töltött káposzta, amit hamarabb el lehet készíteni, kiadós, sokáig eláll és többször melegítve is jó. Ideális a több napos karikor.
Lencse újévkor.
Az, hogy más mit zabál, nem érint.
Szilveszterkor nem szokás töltött káposztát fõzni.Karácsonykor inkább 25-26.an esznek töltött káposztát,de azt sem mindenki.
Szokás kérdése!
Az én családomban az elmúlt 30 évben mindig töltött káposzta volt az étel karácsonykor.
Mondjuk ez szerintem igazából csak azért van, mivel hagyománytisztelő családból származom. Az, hogy töltött káposzta-e az étel karácsonykor az a családoktól függ. Létezik olyan család, akik nem követik annyira a hagyományokat és létezik olyan is, akiknél nagy a tradíciók priorítása. Számomra a tradíciók követése fontos, ezért eszek mindig töltött káposztát karácsonykor.
Valójában a kocsonyát,töltött káposztát előre megfőzzük,hogy a több napos ünnepek alatt a háziasszonyok is tudjanak pihenni.Szentestén halászlé,rántott hal a menű nagyon sok családnál.Tíz évvel ezelőtt hallottam az amerikai szokást,pulykát sütnek karácsonyra.
Szilveszterkor virsli és lencsét szoktak készíteni,malacot sütni. Kapirgáló állatot nem szabad enni,a babona szerint "elkaparja" a szerencsédet.
A vidékről jövő szokás legfeljebb a töltött káposzta készítése körül van:van aki csak savanyú káposztából,van aki édes káposztából készíti és a dilemma,hogy becsomagolja vagy sem a tölteléket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!