Ti hogy készítitek a toltottkáposztát?!
Ehhez miért kell ?kérdőjel? és !felkiáltójel! is?!
Savanyúkáposztából, vágottból és (a töltelékbatyukhoz) levelekből. Füstölt oldalast és/vagy egy szál házi füstöltkolbászt is főzök bele, sóval, szemesborssal, babérlevéllel, egy cső erőspaprikával, kevés finomra vágott kaporral ízesítem. A végén rántást készítek hozzá, amiben őrölt köményt is pirítok, a tűzről lehúzva pirospaprikát keverek bele, és kb. 1 deci (100%-os) paradicsomlével engedem fel, vagy helyette paradicsompürét teszek bele. A töltelék hagyományos.
Tejföllel tálalom.
Pörköltalappal indítok: hagyma apróra lepirítva, kis fokhagyma is mehet bele, kevés paprika, paradicsom is és pirospaprika is. Só általában nem szokott kelleni, az van elég a töltelékben, füstölt hozzávalókban.
Az aprókáposztát átmosom párszor (2-3 alkalommal), és átpirítom kicsit ezen az alapon, mint a székelykáposztánál.
A tölteléket savanyított lapukba teszem, darálthús, só, bors, fokhagyma, vöröshagyma, pirosparika és gersli megy a töltelékbe, rizs helyett és gerslivel csinálom, az nem fő szét olyan könnyen.
Ha megvannak a gombócok, rétegzek: aprókáposzta alul, gombócok, közöttük füstölt hús és kolbász darabok, majd fölül aprókáposzta. Felöntöm vízzel, majd az egész lefedett fazék megy be a sütőbe, és ott főzöm készre 2-3 óra alatt.
Nem kell újítani rajta ! Mindenkinek a saját töltöttkáposztája az igazi.Amúgy sok újítani való nincs is rajta. Van, aki savanyúkáposztából készültre esküszik, van, aki édesből, paradicsommal (pl a szabolcsi ) Mindegyik finom,legtöbb családnál a kedvencek közé tartozik ez az étel.
Semmi értelme a versengésnek, és a lepontozásoknak...
(na meg a megint felesleges kérdésnek sem )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!