Sárgaborsó főzelék receptet keresek. Azt az igazi,
menzás ízűt. Gyakorlott háziasszonyok, anyukák,
nagymamák! Ti hogyan készítitek?
Sós vízben felrakod a beáztatott borsót, egy kicsi vöröshagyma, fokhagyma, néhány babérlevél, egész bors. Ha megfőtt, rántás és kész.
2016. aug. 16. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
2/13 A kérdező kommentje:
500 gr borsót mennyi vízben főzzem? Áztatni egy éjszaka elég? A hagymát nem is kell dinsztelni? Csak ízesítsem vele, mintha valamilyen levest főznék? Ekkora mennyiséghez mennyi hagyma, fokhagyma és rántás kell? Köszönöm a segítséget :)
3/13 anonim válasza:
Gyerekeknek készítem az alábbi módon és így szeretik:
A sárgaborsót többször átmosom hideg vízben addig, amíg a víz már nem habzik.
Felteszem kb. annyi hideg vízbe, hogy majdnem kétszer annyi legyen a víz. Fedő alatt felforrásig, majd belerakom a sót, őrölt borsot és vegetát.
Addig főzöm, amíg teljesen puha nem lesz, ők úgy szeretik, hogy némelyik szem már szinte szétfőtt. Ha még nem jó, de már nincs leve, akkor teszek még hozzá vizet.
Ekkor paprikás rántást készítek és belekeverem a főzelékbe, amivel még egy kicsit főzöm folytonos keverés mellett. Ne legyen nagyon sűrű, mert pár perc alatt is sokat sűrűsödik, másnapra pedig puding lenne.
2016. aug. 16. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
4/13 anonim válasza:
Régebben tettem a borsóhoz sárgarépát, pici gyökeret és krumplit is, amit kiszedtem mielőtt beletettem a rántást, szétnyomkodtam villával és visszatettem. Így több vizet kellett pótolni, mert ez is sűrít, de a rántás is.
2016. aug. 16. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
5/13 A kérdező kommentje:
Én is úgy szerettem, hogy kicsit darabos, de néhol szétfőtt volt a borsó. Az arányokban (hagyma, ízesítés) tudtok még segíteni? 500 gr borsóm van. Mentek a zöldek :)
előző nap érdemes beáztatni, úgy hamarabb megpuhul a borsó. Berántani vagy akár habarni szükségtelen, a sárgaborsó magától is be fog sűrűsödni. Én hagymát nem teszek bele, legfeljebb kevés fokhagymasót, sót, borsót és a színe miatt kevés fűszerpaprikát. Nagyon finom íze lesz ha csülökkel vagy szalonnával főzöd együtt.
2016. aug. 16. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?
Én nem szoktam áztatni. A fél kilóból rengeteg lesz, azt ugye tudod? Kérdés, hány személyre főzöd. Én kettőnkre csak negyedkilót szoktam, az két tányérnyi. Főzés előtt többször átöblítem, és sok vízzel teszem fel, sózom és ha van itthon, teszek bele sárgarépát is (szakács rokontól tanultam). Mikor már majdnem puha, elzárom a gázt és hagyom saját gőzében.Ettől nem esik szét. Egy kis fej vöröshagymával csinálok rántást.
2016. aug. 16. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
8/13 A kérdező kommentje:
Nem baj, ha több napra elég a mennyiség, amúgy is így főzök/főzünk. Más ételekkel felváltva lehet fogyasztani. Nagyon köszönöm a tanácsokat. A trollokat egyszerűen ignorálni kell. Ha válaszolsz nekik, csak örömet okozol. :)
9/13 A kérdező kommentje:
Minden kis szakácsnak ment a zöld kezecske, remélem finom lesz. Köszönöm szépen a tanácsokat.
A menzait nem tudom, de sárgaborsófőzelék szinte minden héten van itthon. Azt szeretem benne, hogy nem kell berántani, felteszem vízben, borssal, köménnyel, manapság curryvel s szétfő. Fél kilót szoktam főzni, 2,5-szeres vízben, így nem lesz kemény kihűlve sem (de híg sem).
Az áztatás segít, de nekem anélkül is szétfő egy óra alatt, indukcióson, 200-350 watton.
Egy személyre nálunk 3 napig elég, ez sokat egyszerűsít az életemen (én nem eszem ilyesmit). Ez persze merőben emberfüggő, kinek meddig tart egy étel.
2016. aug. 16. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
Kapcsolódó kérdések: