Töltöttkáposzta nagy mennyiségben készitve - tanácsok?
Mivel a töltött káposzta nagyon jól elökészíthetö, söt melegítve sokkal jobb, ezért szerintem készíts többször normálisabb adagokat - amiket megszoktál, pl tíz adagnyit - és ezt többször megismétled, amíg elegendö adag kész.
Amikorra kell, akkor csak melegíted és mindenki el lesz ragadtatva töle.
Nem tudom mekkora töltelékekhez vagytok szokva, az enyémekben a töltés kicsi fasírt méretű, az bebugyolálva normál fasírt méretű, vagy kicsit nagyobb lesz.
Neked, hacsak nem nagyon aprókat készítesz, alaphangon 100 tölteléket kell csinálnod, de ez a minimum, lehet, hogy 150 is kellene, ha vannak nagyobb étvágyúak is a családban.
Csatlakozom az 1-eshez, csak részleteiben lehet megcsinálni, kivéve, ha van lakodalomhoz való nagy edényed és lehetőséged az udvaron szabad tűzön elkészíteni.
Vagy így, vagy úgy, más lehetőségeket el sem tudok képzelni.
Ha az 1-es lehetőségét a részletekben főzést választod, akkor egy halmazra számíts nyugodtan 3-4 órát (ebből 2 óra míg fől) Csak az edényed nagyságától függ, hogy hány turnusban tudod csinálni és ezért mennyi időt számolj.
A második lehetőségnél (nagy edény, udvar) nyugodtan számíthatsz 8-10 órát.
Én biztos hogy 22-én fognék hozzá, ha szentestére kell, de valószínűleg egyedül ezt el sem vállaltam volna.
Ezt a receptemet megduplázod,és kb. elég.
Két-három nappal előre megfőzheted, ha van hol tárolni.
Hozzávalók
1 nagyobb füstölt hátsó csülök
2 csík oldalas /kb. 2 kg/
5 kg savanyú káposzta
10-15 savanyúkáposzta-levél
3-4 nagyobb fej vöröshagyma
8 dkg zsír
15 db babérlevél
1 púpozott teáskanál egész bors
1 evőkanál pirospaprika
só
A töltelékhez:
2 kg darált hús /lehet vegyesen sertés és marha/
2 dl rizs
2 közepes fej vöröshagyma
1 nagyobb fej fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt bors
só
Elkészítés
A füstölt csülköt megmosom, a csont mellett kettévágom. A vörös- és fokhagymát
megtisztítom. A savanyú káposztát ízlés szerint kimosom.
A tölteléknek való hagymát és fokhagymát apróra vágom, majd elkészítem a
tölteléket, vagys összedolgozom a hozzávalókat.
A vöröshagymát karikákra vágva megfonnyasztom a zsíron, ráterítem a savanyú
káposzta harmadát, a szemes bors és a babérlevél felét. A lábos közepére teszem a
kettévágott füstölt csülköt, körberakom töltelékkel és az oldalasdarabokkal, ráterítem
a maradék káposztát, ráteszem a babérlevelet, a borsot, megszórom pirospaprikával,
felengedem annyi vízzel, hogy ellepje.
Fedő alatt főzöm kb. 1,5 órát /míg a töltelék és a húsok megpuhulnak/. Tejföllel és
friss fehérkenyérrel tálalom.
8
A töltött káposzta soha nem tartalmaz tojást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!