Ti hogy főzitek a rizst?





én így szoktam: 1 bögre rizs, 2 bögre víz, 1 leveskocka (ha zöldséget is teszek hozzá akkor még rakok fél-1 bögrényi vizet pluszba)
rizs, kocka (zöldség) tálba, felöntöm vízzel felforralom, leveszem a hőfokot a legkisebbre, 7 perc után megkeverem, majd újabb 7-8 percig főzöm. ekkor gázt le szoktam zárni, megint megkeverem, majd hagyom állni pár percig. (néha vajat is keverek hozzá a végén, úgy is finom)
Én sütőben készítem a rizst. Otthon tűzhelyen készült, de több probálkozásra sem lett az igazi, ezért kipróbáltam így, és ez bejött. :)
Mérőpohárban kimérek 400 ml rizst, jól átmosom, lecsepegtetem.
Bekapcsolom a sütőt 200 fokra. Egy kisebb tepsibe öntök kevés olajat, kicsit megpirítom a rizst, közben felforralok 600 ml vizet, és beleteszem a sót. Amikor a rizs megpirult kicsit, ráöntöm a sós vizet, alufóliával lefedem, és 20 percre beteszem a sütőbe.
(Mikor kiveszem még rajta szoktam hagyni az alufóliát.)
Finom, puha, de nem tapadós rizs az eredmény. Mi így szeretjük. :)





Fehéret olíva olajon megpirítom, kétszeres meleg vízzel felöntöm, és kb. negyed óra alatt kész.
Barnát nem szoktam pirítani, azt háromszoros vízzel öntöm fel és fél órát főzöm.





Attól függ, mihez készítem.
1. változat: Zsíron megpirítom őket, míg megbarnulnak, majd felöntöm kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs. Sózom, fűszerezem, és lefedve hagyom (kis lángon) addig, míg el nem fő az összes víz. Keverni nem szoktam.
2. változat: A rizst szűrőbe öntöm, és hideg víz alatt alaposan átmosom. Ha kész, megy a lábasba, és engedek hozzá másfélszer annyi hideg vizet. Sózom, fűszerezem, majd letakarom, és alágyújtok takarékon. Ha elpárolgott a víz, készen van. Ezt sem szoktam keverni, csak egyszer a legvégén, mikor már kész.
Az első megoldás ízesebb, de kicsit tapadósabb lesz a rizs, míg a második kevésbé ízes, de egyáltalán nem tapad a rizs. Illetve ami még fontos, hogy sosem emelem fel a fedőt azelőtt, hogy elfőne a víz. Hang alapján meg lehet mondani, ez mikor történik meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!