Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért raknak a kajába sokan...

Miért raknak a kajába sokan ételízesítőt? A kérdés lehet hülyén hangzik, de még se az! Bővebben lent!

Figyelt kérdés

Szóval sok helyen látom h vegeta knor meg leveskocka megy a levesbe bele és engem ez vmiért k-rvára zavar nem a nátrium glutamát miatt meg az egészséges életmód miatt mert az legkevésbé sem érdekel hanem egyszerűen úgy érzem ez az ételnek meg magának a főzésnek a meggyalázása és végtelenül leegyszerűsítése és ez ha ilyet látok irgalmatlanul felbosszant pedig nem vagyok szakács csak néha szoktam ezt azt főzni... apám pl elhasznál egy hét alatt vagy 3-4 zacskó vegetát mikor mentem a barátnőmnél az anyja mien dubarry szeletet csinált? TISZTA VEGETA íze volt


és igazából azért kérdeztem ezt h van-e rajtam kívül valaki aki hasonlóan érez



2016. okt. 9. 00:48
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
ja és még valami én jobb kaját csinálok ételízesítő nélkül mint azok akik raknak bele ételízesítőt...
2016. okt. 9. 00:53
 2/22 anonim ***** válasza:
71%
Nalunk se volt otthon soha vegeta. Ha rendesen foznek az alapanyagok adjak az izt az etelnek. Valoszinuleg mar hozzaszoktak a vegetahoz ezert teszik mindenbe bele.
2016. okt. 9. 01:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/22 anonim ***** válasza:
50%

En olni tudnek miatta. Ugyanis allergias vagyok a natrium glutamatra, es olyan merteku szomjusagot es fejgorcsot okoz, ami kb 6 oran keresztul nem mulik el, es szo szerint olni tudnek olyankor. Sajnos az ettermekben mindenhol telepakoljak a kajakat vegetaval es hasonlokkal, ha rakerdezek, akkor aaaa, dehogy, mi nem hasznalunk ilyet - aztan husz perc mulva ott haldoklom, mert hazudtak. Meg egy sz#r mekiben sem tudok enni, de meg a Hiltonban sem, mert hazudnak (egyszer a Duna-parton az egyik nagyon neves szalloda ettermeben volt ez az elmeny, megkerdeztem, azt mondtak, nem, ok nem hasznalnak. Husz perc mulva rosszul lettem, akkor is eroskodtek, hogy nem, ok nem hasznalnak natrium glutamatot, hanem monosodium glutamatot. Na most ez pont olyan, mintha en azt mondanam, hogy nem vizet akarok inni hanem dihidrogen-monoxidot...)

Hat ennyit az etelizesitokrol.

2016. okt. 9. 01:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/22 anonim ***** válasza:
52%

Ízesítik vele az ételt. Pont. Mindenkinek szíve joga használni. Aki nem bírja vagy nem szereti, az meg főzzön nélküle. Nem kényszerít senki, hogy megedd anyád főztjét.

Ha úgyis ilyen jártas vagy a szakács mesterségben, akkor csináld magadnak az ételt, és akkor nem lesz ilyen problémád. :D De ha egy ilyen apróságon irtalmatlanul felbosszantod magad, akkor a főzés mellett beújíthatnál egy pszichológust is, mert a tartós magas vérnyomás még a nátrium glutamátnál is rosszabb.

2016. okt. 9. 03:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/22 anonim ***** válasza:
73%
Az én véleményem az, hogy amikor anno bevezették a vegetát, sikk volt használni, mindenki szórta, mert az volt a divat.A szüleid korosztálya ebbe esett bele, megszokták.Kevesen vannak, akik figyelnek közülük a most hangzatos egészséges táplálkozásra.Én nem használok bolti ételízesítőt, helyette az ételhez illő természetes ízfokozókat, mint pl. a lestyán, paradicsom..És engem is zavar ha valaminek vegeta íze van.
2016. okt. 9. 07:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/22 anonim ***** válasza:
43%
Nem ismerik a természetes fűszereket, fogalmuk sincs, mihez milyen való, egyszerűbb ezt beleszórni és marad az egyízű, mű étel. Ahogy egyszerűbb a műszószok, levesek használata is. Nem az idősebbek szokása, mert ők még tudják milyen ételt mivel ízesítsenek. Soha nem teszek ilyeneket az ételekbe.
2016. okt. 9. 07:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/22 anonim ***** válasza:
63%

Maximálisan egyetértek! Nyugodj meg, nem vagy egyedül! :))


5-ösnek!

Amikor bevezették a vegetát, én is megvettem, mert ahogy írod, "sikk volt használni"!

De ahogy hazavittem, és elolvastam, hogy miből készül, és rájöttem, hogy ugyanazok a zöldségek ott vannak nálunk kint a kertben, természetes formában, tartósítószer nélkül, a maguk eredeti ízükben, színükben, szóval rögtön alábbhagyott a lelkesedésem.


Azóta is maradtam a természetes zöldségeknél, és a hűtőm azért van, hogy azt tároljam benne.

Persze azért nálam is van itthon leveskocka, esetenként, hirtelen, gyors főzéshez, ízesítéshez. Persze az íze annak a kajának olyan is, mint amit a kérdező leírt! Vegeta, és hasonló egyéb ételízesítő nincs a konyhában!!

2016. okt. 9. 07:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/22 anonim ***** válasza:
66%

Szeretném megjegyezni ,hogy a nátrium glutamátról, a mai napig nem tudták bizonyítani,hogy káros lenne.

Ha annyira káros,miért nem beteg minden távolkeleten élő ember?

A nátrium glutamát adja az ugynevezett umami ízt,amit mindenki szeret.

Az anyatej is tartalmaz nátrium glutamátot, az anyatejjel táplált csecsemők napi 150-200 mg ot szopiznak belőle naponta.

Az ételízesítők nem helyettesítik a zöldségeket és a fűszereket,megfelelóen haszálva csupán kiemelik azok ízét.

Tehát nem a használatukkal van probléma,hanem annak mértékével.

2016. okt. 9. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/22 anonim ***** válasza:
53%
Vessetek a mókusok elé, de én szeretem a Na-glutamátot. Számomra teltebbé, harmonikusabbá teszi az ízeket. Ezzel együtt nem szórom bele mindenbe, ha kell, ha nem, mint ahogy a vegetát sem, de van olyan étel, amibe beleteszem egyiket, vagy másikat.
2016. okt. 9. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/22 anonim ***** válasza:
47%

Mert nem tudnak főzni. Általában rossz alapanyagokat használnak sokan, nem szánják rá az időt, ezért kell a kajákba beletenniük ezeket az ízfokozókat.


Mondta már nekem nem egy háziasszony, hogy nem az igazi a húsleves leveskocka nélkül. Mondtam neki: az enyém nagyon finom anélkül is, és tényleg, ezt el is ismerik.

De aki fél csirkekiló húsból meg két kiló répából akar másfél óra alatt húslevest főzni, annak nem fog menni.


Szóval meg kellene tanulni, melyik étel miből finom, elfelejteni a csirkemell/csirkehús mániát, mert azok alapvetően íztelenek, nem sajnálni a kajából az "egészségtelen" hozzávalókat: a zsírt, a sót, a borsot, a vajat stb. Tudom, ezek nem divatos dolgok, de ezektől lesz íze az ételnek.

2016. okt. 9. 13:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!