Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Pörköltet hogy csináljátok,...

Pörköltet hogy csináljátok, és miért baj, ha túlzottan felöntik vízzel a főzési szakaszban?

Figyelt kérdés
Miután lepörkölöm a húst, és mondjuk annál több vizet öntök bele, minthogy ellepné, abból milyen készítési probléma lehet?

2016. aug. 14. 10:30
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
valami szakács végzettségű nincs itt, aki elmondaná, h mit írnak a nagyok erről, és érvekkel alátámasztaná a dolgokat? (amúgy lefedve gondoltam fedővel a sok vizes megoldást, ami kb a kuktában készült pörkölt esetéhez hasonlítanám, bár itt egy fedő alól azért távozik a víz vmennyire, de se nő nem vagyok, se szakács, csak örülnék, ha érvek is elhangzanának, h mivel másabb, mikor mondom ezt laikusként: kevés vízben is fő a hús, meg a sok vízben is, ha már felöntöm, akkor mit számít, h kevés vagy sok víz?)
2016. aug. 14. 12:36
 12/19 anonim ***** válasza:
92%

Kezdjük előröl.

A pörkölt nem főtt,inkább párolt jellegű étel.

Az apróra vágott hagymát zsírban üvegesre pároljuk ,hozzáadjuk a kockára vágott húst és kifehéredésig pirítjuk. Rászórjuk az őrölt pirospaprikát ,megsózzuk, ekkor adhatunk hozzá apróra vágott zöldpaprikát ,paradicsomot, átforgatjuk ,és felöntjük annyi vízzel,hogy majdnem ellepje.

Lefedve pároljuk ,ha a vizet elfőtte ,újra öntünk hozzá,de ne sokat,mert akkor főtt hús jelleget kap,pedig a pörkölt egy rövid lében párolt hús.

Kuktában és hosszú lében azért nem érdemes készíteni ,mert a hagyma a főzés során nem olvad szét ,és emiatt a levet nem sűríti kellő mértékben.

2016. aug. 14. 13:20
 13/19 A kérdező kommentje:
na, a felöntésedig oké, lefedem, párolom oké, eddig tök világos a dolog. miért van az, h PL!!!!: 2 x 4dl helyett nem önthetek 1 x 8dl-t és lefedve ugyanúgy párolnám? megszívja magát a hús vízzel, vagy miért ne sűrűsödne a lé, amikor ez ugyanúgy párolog elméletileg, csak magamnak spórolok időt, és 1x öntöm fel, nem 2x? Ez lenne a legfőbb kérdésem.
2016. aug. 14. 13:33
 14/19 A kérdező kommentje:
ja, most vettem észre az utolsó mondatod. Mivel másabb kis lében a hagyma "szétmálása" mint nagy lében?
2016. aug. 14. 13:36
 15/19 anonim ***** válasza:

Örülök ,hogy végig olvastad.

Én egyêbbként kétszer háromszor is lepirítom zsírjáig,és az őrölt paprikát is több részletben adom hozzá, hogy a szaft sűrű legyen.

2016. aug. 14. 13:45
 16/19 A kérdező kommentje:

én a paprikát a végén szeretem hozzáadni, mert az odakozmálhat elég hamar, és úgy nem az igazi az íze.

na, de te nem olvastad végig a kérdésem úgy látom :P arra még válaszolsz egy rövidet? (és tegyük fel, h szétaprítom a hagymát, meg a többi cuccot már az elején aprítógéppel, akkor mindegy lenne, h mennyi lében fő? :))

2016. aug. 14. 14:02
 17/19 anonim ***** válasza:

Nem . s a hagymát ,ha leturmixolod nem tudod megdinsztelni.

De egyébbként a te döntésed ,hogy betartod e a receptet ,.vagy a saját fejed után méssz .

Próbáld ki és ha neked ízlik ne hallgass senkire

2016. aug. 14. 16:21
 18/19 A kérdező kommentje:
Koszonom mindenkonek a segitseget, szivesen fogadom az okossagokat ha kicsit tanulhatok belole. :)
2016. aug. 14. 17:51
 19/19 anonim ***** válasza:
47%
Kérdező, szerintem amennyi ház, annyi szokás, kinek mi ízlik. Én pl hozzád hasonlóan csinálom, ezek szerint nem "hivatalos" pörköltöt szoktam főzni, az eredmény mégis nagyon finom. Én is több lével öntöm föl a húst, viszont én a dinsztelt hagyma mellé rakok sok krémmé darált hagymát is, ez segít a sűrítésben. A végén paradicsom sűrítmény is kerül bele. A felesleges lé idő közben elfő, a többi szépen besűrűsödik.
2016. aug. 14. 18:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!