Miért ragad és szakad a palacsintám?
Így csináltam ma: 2 tojás 30 dkg rétes liszt, 5 dl folyadék (tej és szóda), csipet só
Más receptet is próbáltam, de vagy leragad, vagy elszakad. Ha nem ragad és nem is szakad, akkor meg túl kemény, vagy olyan, minta a cipőtalp. Néha lyukacsos lesz és kijön a töltelék, néha meg túl vastag, néha túl olajos, néha száraz. Miért nem sikerül soha?
Ne rétes lisztből csináljad, hanem sima lisztből és rakjál bele 1 kanál olajat is, 20 dkg liszthez kell a 2 tojás !
:)
Hiányolom én is az olajat, de az a legkevesebb... kevés a tojás, ne réteslisztet használj, és szerintem nagy eséllyel a tészta sűrűségével is gond lehet. Illetve lehet, nem várod meg minden darabnál, hogy felforrósodjon eléggé a palacsintasütő.
Én így szoktam:
6 tojás, pici sóval kikeverem, annyi lisztet (finomliszt) adok hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű tészta legyen. Közben belekeverek egy vaníliás cukrot, és egy evőkanál cukrot. Apránként töltöm hozzá a tejet, annyira, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjak. Ezután berakom a hűtőbe egy órát állni. Mikor kiveszem, adok hozzá kb 1,5 deci olajat, és annyi szódát, amennyi kell ahhoz, hogy jó legyen.
Ezt úgy szoktam megnézni, hogy a kanálból kicsorgatom, és akkor jó, amikor elkezd nagy buborékokat vetni.
Az első palacsinta alá szoktam egy icipici olajat tenni, a többihez már elég, ami a tésztában van.
Közepes lángon sütöm. Amikor forró a palacsintasütő, akkor a legkisebb merőkanalammal ( az a kis tejmerő, nem tudom, mekkora lehet) egy fél merőkanálnyit rakok bele, szétterítem, kb fél perc múlva kezdem mozgatni. Ha már csúszkál, akkor fordítom.
Én nem szoktam kimérni így a dolgokat, de sosem ragad, és még olaj sincs benne. (Viszont a palacsintasütőbe mindig kell egy kicsit rakni, mielőtt újat kezdenék sütni. Jó állagúnak kell lennie a tésztának, illetve csináld finomlisztből. Cukrot nem is raksz a tésztába?
Vastag azért lehet, mert túl vastagra csinálod, túl sok anyagot öntesz a palacsintasütőbe.
Egyetértek az előzővel!
Ahogy én csinálom:
2 tojást símára keverek pici sóval, csipet cukorral, majd kb. 2 deci tejet apránként hozzá adagolva és elkeverve, ehhez jön kb. 20-30 dkg (sosem mérem!) finomliszt. Szintén apránként adagolom a tojásos tejhez, mint amikor a nokedlit is kavarom, és annyit rakok bele, hogy az állaga mint a hígra sikerült nokedlitészta legyen.Addig kavargasd, míg teljesen síma, csomómentes tésztád lesz.
Akkor kezdem el további kb. 6 deci tejet adagolok hozzá szintén apránként, hogy szépen bevegye a massza a tejet.
Hagyd állni kb. 10-15 percig. Addig előkészítheted a sütéshez szükséges edényeket, tányérokat, a tölteléket, stb.
Sütés közben minden palacsinta alá teszek egy picike zsírt, és megvárom, míg alaposan megmelegszik (amíg a serpenyőben már majdnem füstöl!)
Normál levesmerő kanállal kb. 3/4 résznyit merek bele.
Sosem ragad le, sosem szakad el, tökéletes. Nem kemény, nem száraz, mert nem vízzel csinálom.
(A múlt héten kipróbáltam a vízzel kavart palacsintát, (nem volt itthon tej) no az volt olyan, mint a cipőtalp.
Én se méricskélem ki. Találomra rakom, és mindig sikerül.
15 éves vagyok, gyerekkorom óta szeretek palacsintát sütni!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!