Van olyan dolog, ami elveszi az ubisaliból a keserű ízt?
Persze.A legjobb ha eleve olyan uborkából készül ami nem keserű.Vagyis a saláta készítése előtt érdemes érzékszervi vizsgálatnak alávetni az uborkákat..De:
MÉRGEZŐ A KESERŰ tök, cukkini, uborka – ezért főzés/felhasználás előtt mindig ellenőrizni kell, hogy van-e benne keserű rész, és ha van, azt alaposan ki kell vágni! (Ha az egész keserű, akkor ki kell dobni!)
Részletesebb magyarázat:
"A tök, a cukkini vagy az uborka vad fajai kesernyés ízűek, amit termesztésük során nemesítéssel vontak ki. Így a ma ismert ehető fajták már általában nem tartalmaznak keserűanyagot.
Azonban a vad típusokkal (pl. dísztökökkel) való visszakeresztezés eredményeként, vagy a mag önszaporodása esetén, illetve aszályos időkben, az eredetileg a rovar és gomba kártevők ellen termelt különféle keserű ízű méreganyagokat a növények újra előállítják. Ezek a tökfélékben (Cucurbitaceae) és számos más növénycsalád tagjaiban is megtalálható terpenoidok, a kukurbitacinok, egy igen változatos vegyületcsoport, amit a gyógyászatban és rovarölőszerként is használnak.
Már kis mennyiségben is hányingert, hányást, hasmenést, sőt életveszélyes bélkárosodást is okozhat.
Keserű íz észlelésekor ezért TILOS a növényrészek felhasználása, elfogyasztása!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!