Nagyanyáink régen milyen lábasban főztek tejbegrízt, amiben nem égett le?
Részletezem a kérdést:
Elegem van a teflon borítású dolgoktól, 1-2 év alatt akkor is sérül, ha szilikon spatulát használok, még a Tefal is gyenge. Valójában a gríz még karcol az elején, igazából a zsemlemorzsa is, pirospaprika, frissen őrölt bors, tehát rendszeres használat közben mindenképpen sérül.
Nekem zománcozott lábas sem vált be, akármennyire minőségi, akkor is lekapja a tej.
Rozsdamentes acél nekem csak az első pár hónapban jó, utána nyilván az is kopik, úgy meg már tapad le benne.
Most vettem öntöttvas mini lábast belül vastag zománcbevonattal. Eddig ez a legjobb, de például egy tojásrántotta, kevés olajjal teljesen beleragadt, igaz nem égett, de gyakorlatilag egy masszív 2 mm vastagságú tojás réteg ragadt az egészbe.
Megpróbálhatok az öntöttvas zománcozottban tejbegrízt? Az a helyzet ha nem muszáj nem játszom el vele újra ezt a letapadást mert ez is csak gyengíti az eddigi hibátlan felületét ha mindig súrolom...
2,8%-os a tej, nyilván kevés. Lehet, hogy eleve tejszínnel kellene felönteni, és akkor zsírosabb lévén, kisebb eséllyel ragad le?
Ugyanitt nyilván kérdés, vanília puding, tejberizs főzése, mégis miben...
Nekem még sohasem égett le, pedig tök random edényekben főzöm - és nem is csak itthon, hanem pl airbnb-ben is, amikor megkívánom.
Nyilvánvalóan te nem tudod rendesen elkészíteni, azért kap le. Olyan nincs, hogy minden edény rossz.
10-es, nem akarlak elkeseríteni, de már megbánta pár teflonos serpenyő/ lábas nálam és barátoknàl, ha rendesen világítással belenézel közelről, full karcos lett már zsemlemorzsa és gríz pirítás után teflon, mert gombóchoz mi szoktuk. És pedig semmit nem csináltunk vele csak tologattuk benne a morzsát dehát logikus, hiszen kemény karcolós alapanyagok. Baromi kellemetlen volt egyszer, hogy a lakótársam jóindulattal kölcsön adta az új teflonos serpenyőjét, és esküszöm finoman kevergettem, de full karcosan adtam vissza.
Jó, de nem konkrétan látszott alatta alumínium, csak erősen csíkos karcos lett, igen ám de onnan már nem sok kell tovább sérülni. Minden alkalommal ha ez van, akkor gyorsan sérül.
Például a fakanál is rendesen csíkossá teszi a teflont, csak senki nem nézi napfényben, meg rendes lámpanál. Nekem azok kifogástalanok, amiben kizárólag szilikon spatulát használok és fűszermentes dolgokat.
Másrészt levesek után is észrevettem, hogy karcos az új zománc lábas is, egész egyszerűen a merőkanállal amikor keverjük fel a sűrűjét, óhatatlanul hozzákarcolod a benne található és leülepedett fűszereket. Ezek a tányéron is visszamaradnak és karcos, amikor lenyeled, sokan a végét emiatt meg sem eszik.
Nagyon sokan, szentül megvannak győződve, hogy semmi nem tesz kárt, közben meg mindenkinek full karcos a legtöbb lábasa idővel, ha megnézem kíváncsiságból, rokonoknál vagy bárhol.
Köszönöm az eddigi válaszokat, de ezek szerint nektek íves kanyarral sem kap le sávban?
Tehát én nyilvánvalóan nem fekete teljes karikás égésre gondolok, nem vagyok pancser...
De igazából eddig szerintem szinte mindig úgy végeztem tejbegríz meg puding után, hogy 2 íves hold alakú leragadás képződik és onnan csak a szerencsén múlik, hogy világosbarna marad, sötétbarnába fordul -e.
Őszintén szólva én érzem az ízében is, ha látom, hogy barnán odakapott.
Egyedül mikróban tiszta ízű nekem a puding, igen ott 0% leégés van, érzem is. Csak az meg mű más szempontból, meg itthon nincs is, száműztem már a háztartásból. Pudingot is körülbelül nem tudom már miben főzzek, mert őszintén szólva akkora értéket meg nem képvisel, hogy folyamatosan háromszor annyi időt töltsek a súrolással. Tejbegríz is ilyen, hogy egyszer úgy szeretném, de annyira szeretném teljesen tisztán látni a lábas alját, ennyit nem ér az egész, ha folyton súrolni kell utána.
Szar eszközökkel, szar technikával dolgozol.
Nem a fűszer karcol...
Öntöttvas lábast hogyan tartod karban? Én már egyet majdnem tönkretettem (amúgy nem lehet), mielőtt rátaláltam volna egy zseniális leírásra, azóta minden rendben.
1. és legfontosabb: mindig legyen kizsírozva, mosogatás után átkenve (az mindegy, hogy mivel: olaj, kókuszzsír, sertészsír), a legjobb lenne sosem mosogatni, csak kiöblíteni forró vízzel.
2. mindig alacsony hőfokon kell elkezdeni melegíteni, fokozatosan emelni a hőmérsékletet. Ha legnagyobb hőfokon kezdjük, felpúposodik a közepe, így tuti leragad majd benne minden a közepén, mert onnan le fog folyni a zsiradék.
3. mindig legyen forró, mielőtt belerakod az ételt, és sosem szabad vízzel kezdeni. Teljesen száraz legyen, vékony zsiradék réteggel, akkor mehet bele a tojás például.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!