Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Javasolnátok olyan ételeket,...

Katona Dius kérdése:

Javasolnátok olyan ételeket, amik fagyaszthatók?

Figyelt kérdés

Akár félkész, akár kész állapotban is.

A munkaidőm miatt sokszor nem tudok főzni, így mostanában próbálom úgy kialakítani a dolgokat, hogy hétvégén előre megfőzök ételeket nagyobb mennyiségben és lefagyasztom. Glutén és tej allergiám van, de a lisztet/morzsát egyebeket tudom helyettesíteni gluténmentessek.

Amiket szoktam készíteni fagyóba: pörköltek, rántott hús.

Viszont a férjem a pörkölteket nem szereti, a rántott hús meg már unalmas minden nap.

Adnátok még ötleteket?

tegnap 11:27
 1/10 A kérdező kommentje:
Illetve, ha tudjátok, azt is írjátok már mellé, hogy kb meddig ajánlott maximum fagyasztóban tárolni.
tegnap 11:29
 2/10 anonim ***** válasza:
87%
Bolognai szósz, töltött káposzta, székely káposzta, sült hús, szilvás gombóc, túró gombóc, rántott sajt. Én ezeket szoktam fagyasztani.
tegnap 11:48
 3/10 anonim ***** válasza:
87%

Ami jem fagyaszthato

Fott rizs

Nyers vsgy fott krumpli

Minden mas igen

Fozelekek, sult husok, fasirt, barmilyen szoszos hus pl tejszines, paradicsomos gombas bolognais stb

Meg a lasagne is fagyaszthato

Rakott husok

Nokedli

Csirkepaprikas, tokányok

tegnap 11:56
 4/10 anonim ***** válasza:
53%

Köretet (nokedli, tészták, rizs krumpli) nem érdemes lefagyaszani, az percek alatt elkészül, és frissen sokkal jobb, mint kiolvaszva.

Pörkölt, tokány jellegű ételeket kiporciózba, köret nélkül érdemrs lefagyasztani.

Fagyasztható a húslé, amit felhasználva gyorsabban elkészülhet az étel, lehet az egyszerűen húsleves, de sok ételhez alapanyagként is szolgálhat.

Fagyasztható a halászlé alap, amibe szintén a fogyasztás előtt érdemes bele főzni a friss halat.

Jól fagyaszthatóak a káposztás ételek, toros káposzta, töltött káposzta, stb.

Panírozott sajtot, húst lehet fagyadztani készen vagy sütéshez előkészítve.

Lehetne még sorolni nagyon sok étel fagyasztható, és sokszor ízlés kérdése is, mert pl a főzelékek fagyasztás után kiolvasztva nem ugyanolyan, mint a frissen készült.

Fizikai oka van, a fagy romcsol is ami a húsokmál nem gond, de egy zsenge zöldség (pl tökfőzelék) szerkezetén nyomot hagy.

A meddig érdemes még egy sarkallatos kérdés.

Ízlésektől is függ, ki mennyire tolerálja az avasodást.

Néhány hetes fagyasztásnál ez lényegtelen de a több hónapra lefagyasztott ételek íze mrgváltozhat az abban lévő zsírok eloxidálódása miatt.

Van, akit a "fagyasztó íz" kevésbe zavar, másokat igen.

A fagyasztahtóság idejére ezért vannak az ajánlások pl azomos hűtéssel, a hal könnyebben megavasodik mint a marhahús, de az is csak irányadó.

3-4 hét alatt elfogyasztva semmi gond nincs a lefagyasztott étellel, de egy 3-4 hónapot a fagyasztóban tartottnak már lehet furcsa íze (bajid nem lesz attól sem, de romlik a minősége, akár az ehetetlenségig, de az még hosszabb idő)

tegnap 12:52
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is állandó probléma a hétközbeni főzés. Néhány dolgot fagyasztok, de ezeket általában mindenki: pörkölt, töltött v. székelykáposzta, bolognai szósz, bableves, alaplé. Jobban bevált nálam az, ha előre főzök. Vasárnap szoktam főzni a hétfő-kedd-szerdára, és szerdán főzök csüt-péntekre. És hétköznap csak nagyon egyszerű dolgokat főzök, ami gyorsan elkészül, vagy épp olyankor kapok elő valamit a fagyasztóból.
tegnap 13:31
 6/10 A kérdező kommentje:

Nálam az a baj, hogy a hétfő és a péntek még hagyján is, de kedd-szerda-csürtötök napokon 12 órázok, reggel 8-tól este 8-ig bent vagyok.

Férjem viszont amásnapos kaját már nem eszi meg, mert nem szeret két nap egymás után azt enni. Viszont ő is gluténos, így a hideg kaja piszok drága, hogy szendvicsezzünk mondjuk. (Plusz fizikai munkás, így az étvágya elég nagy :D)

A fagyasztott dolgokkal viszont nincs baja, tehát nála inkább a változatosság a lényeg, viszon pl a pöriket nem eszi meg.

tegnap 13:46
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem a helyzetet. Ketten éltek. Ketten dolgoztok. Ketten esztek. Tehát miért neked kell mindig gondoskodni a kajáról?

Nálunk párom főzött tegnap, szerda este én fogok es hétvégén együtt fogunk. Ha meg bejelentené hogy nem szereti a másnapos kaját, tuti ráhagynám hogy akkor főzzön ő minden nap

tegnap 14:00
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
6-os: Akkor rendeljetek kaját, vagy főzzön ő is, vagy mit gondol, este 9-kor elnézné, hogy nekiállsz főzni ....????
tegnap 14:08
 9/10 A kérdező kommentje:

Nem, olyankor szokta mondani, hogy ne főzzek. Ez igazából az én hülyeségem, hogy minden nap főtt kaját akarok. Többek között azért is, mert az allergia miatt a hideg kaja többre jön ki, mintha főznék. Annyira nem állunk jól, hogy heti többször rendeljünk, plusz a környéken nem is igazán vannak jó kajáldák, ahonnan szívesen rendelnék.

És igen, szóvá szoktam tenni, hogy mi baja a másnapos kajával, illetve, hogy főzhetne legalább magának, én meg előveszek egy pörköltet a fagyóból, de ő nem főz. Ha fene fenét eszik akkor sem.

Amúgy mielőtt azzal jöttök, hogy válni egy ilyentől, ennyi az össz hibája :D A takarításban, mosásban, minden másban kiveszi a részét tisztességesen, egyszerűen a főzés az, ami tőle nagyon távol áll.

tegnap 14:13
 10/10 anonim ***** válasza:
74%
Dehogy válj meg tőle. Csak ne légy a szolgája. Ha nem főz majd nem eszik friss meleg ételt. Ennyi
tegnap 15:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!