Javasolnátok olyan ételeket, amik fagyaszthatók?
Akár félkész, akár kész állapotban is.
A munkaidőm miatt sokszor nem tudok főzni, így mostanában próbálom úgy kialakítani a dolgokat, hogy hétvégén előre megfőzök ételeket nagyobb mennyiségben és lefagyasztom. Glutén és tej allergiám van, de a lisztet/morzsát egyebeket tudom helyettesíteni gluténmentessek.
Amiket szoktam készíteni fagyóba: pörköltek, rántott hús.
Viszont a férjem a pörkölteket nem szereti, a rántott hús meg már unalmas minden nap.
Adnátok még ötleteket?
Ami jem fagyaszthato
Fott rizs
Nyers vsgy fott krumpli
Minden mas igen
Fozelekek, sult husok, fasirt, barmilyen szoszos hus pl tejszines, paradicsomos gombas bolognais stb
Meg a lasagne is fagyaszthato
Rakott husok
Nokedli
Csirkepaprikas, tokányok
Köretet (nokedli, tészták, rizs krumpli) nem érdemes lefagyaszani, az percek alatt elkészül, és frissen sokkal jobb, mint kiolvaszva.
Pörkölt, tokány jellegű ételeket kiporciózba, köret nélkül érdemrs lefagyasztani.
Fagyasztható a húslé, amit felhasználva gyorsabban elkészülhet az étel, lehet az egyszerűen húsleves, de sok ételhez alapanyagként is szolgálhat.
Fagyasztható a halászlé alap, amibe szintén a fogyasztás előtt érdemes bele főzni a friss halat.
Jól fagyaszthatóak a káposztás ételek, toros káposzta, töltött káposzta, stb.
Panírozott sajtot, húst lehet fagyadztani készen vagy sütéshez előkészítve.
Lehetne még sorolni nagyon sok étel fagyasztható, és sokszor ízlés kérdése is, mert pl a főzelékek fagyasztás után kiolvasztva nem ugyanolyan, mint a frissen készült.
Fizikai oka van, a fagy romcsol is ami a húsokmál nem gond, de egy zsenge zöldség (pl tökfőzelék) szerkezetén nyomot hagy.
A meddig érdemes még egy sarkallatos kérdés.
Ízlésektől is függ, ki mennyire tolerálja az avasodást.
Néhány hetes fagyasztásnál ez lényegtelen de a több hónapra lefagyasztott ételek íze mrgváltozhat az abban lévő zsírok eloxidálódása miatt.
Van, akit a "fagyasztó íz" kevésbe zavar, másokat igen.
A fagyasztahtóság idejére ezért vannak az ajánlások pl azomos hűtéssel, a hal könnyebben megavasodik mint a marhahús, de az is csak irányadó.
3-4 hét alatt elfogyasztva semmi gond nincs a lefagyasztott étellel, de egy 3-4 hónapot a fagyasztóban tartottnak már lehet furcsa íze (bajid nem lesz attól sem, de romlik a minősége, akár az ehetetlenségig, de az még hosszabb idő)
Nálam az a baj, hogy a hétfő és a péntek még hagyján is, de kedd-szerda-csürtötök napokon 12 órázok, reggel 8-tól este 8-ig bent vagyok.
Férjem viszont amásnapos kaját már nem eszi meg, mert nem szeret két nap egymás után azt enni. Viszont ő is gluténos, így a hideg kaja piszok drága, hogy szendvicsezzünk mondjuk. (Plusz fizikai munkás, így az étvágya elég nagy :D)
A fagyasztott dolgokkal viszont nincs baja, tehát nála inkább a változatosság a lényeg, viszon pl a pöriket nem eszi meg.
Nem értem a helyzetet. Ketten éltek. Ketten dolgoztok. Ketten esztek. Tehát miért neked kell mindig gondoskodni a kajáról?
Nálunk párom főzött tegnap, szerda este én fogok es hétvégén együtt fogunk. Ha meg bejelentené hogy nem szereti a másnapos kaját, tuti ráhagynám hogy akkor főzzön ő minden nap
Nem, olyankor szokta mondani, hogy ne főzzek. Ez igazából az én hülyeségem, hogy minden nap főtt kaját akarok. Többek között azért is, mert az allergia miatt a hideg kaja többre jön ki, mintha főznék. Annyira nem állunk jól, hogy heti többször rendeljünk, plusz a környéken nem is igazán vannak jó kajáldák, ahonnan szívesen rendelnék.
És igen, szóvá szoktam tenni, hogy mi baja a másnapos kajával, illetve, hogy főzhetne legalább magának, én meg előveszek egy pörköltet a fagyóból, de ő nem főz. Ha fene fenét eszik akkor sem.
Amúgy mielőtt azzal jöttök, hogy válni egy ilyentől, ennyi az össz hibája :D A takarításban, mosásban, minden másban kiveszi a részét tisztességesen, egyszerűen a főzés az, ami tőle nagyon távol áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!