Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Milyen ételeket (főtt, sült)...

Milyen ételeket (főtt, sült) lehet fagyasztással tartósítani?

Figyelt kérdés

A gyermekem a lakhelyünktől távol tanul, egyetemista, kollégista. Olyan készételek érdekelnének, amelyeket itthon elkészíthetünk és a kollégiumba érve, kisadagokban le tudja fagyasztani.

Levesek, köretek, főzelékek, hús ételek, tésztafélék, desszertek, reform ételek, cukormentes ételek, egyebek érdekelnének.


Kérlek olyanokat írjatok, amiket Ti már biztosan elkészítettek és fagyasztással tartósítottatok, és azok kiolvasztás után valóban jó és gusztusos állapotban fogyaszthatók.

Előre is köszönet a válaszokért, javaslatokért.



#ételek fagyasztása #ételek tartósítása #fagyasztható készételek
2018. szept. 14. 08:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
96%
Pörköltek, levesek minden további nélkül. Habarással készült ételek, tejfölös főzelékek, gyümölcslevesek nem jók kiolvasztás után, legalább is ha mikróban tudja csak kiolvasztani és melegíteni. Bár én ezeket is lefagyasztom, de lábosban melegítem, és újra átfőzöm, forralás közben keverem, mert a tejtermék kiválik a vízből, amolyan szemcsés, csomós lesz, ami nem gusztusos. Krémlevesek viszont jók szoktak lenni, ha alaposan össze van turmixolva.
2018. szept. 14. 08:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
77%

Gyakorlatilag MINDENT lehet megfelelö módon fagyasztani és ha nem eröltetve, hanem lassan olvasztják fel, akkor nem lesz minöségveszteség.


Én évek óta mindent fagyasztok, mert két személyes háztartásban élünk, így nagy adagokat fözök egyszerre és egy személyes adagokban lefagyasztom a fölösleget.

2018. szept. 14. 09:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat mindkettőtöknek. Így már bátrabban vágunk neki. :)
2018. szept. 14. 09:24
 4/12 anonim ***** válasza:
89%
Süteményből a reszelt túróst szoktam.
2018. szept. 14. 09:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 Andizsuzsi ***** válasza:
94%
Mi még kocsonyát is fagyasztunk évek óta, mert csak a férjem eszi meg, ő viszont imádja. Kiolvasztás után felforraljuk, és kihűlve ugyan olyan, mint frissen. Ahogy előttem írták, ugyan ez érvényes a tejfölös ételekre is, lassan kiolvasztva, lassan újraforralva tökéletes.
2018. szept. 14. 10:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem is szinte mindent le lehet fagyasztani.

Három dolgot tapasztaltam csak, aminek nem tesz jót.

A krumplis ételeknél (pl.rakott krumpli) megváltozik a krumpli állaga, a sárgarépa (húslevesben) kásás, lottyadt lesz és a lecsó, ami bevizesedik és válik le a paprika héja.

Ja és még a rizs! Nagyon száraz lesz, de ezen lehet segíteni.

Mással nem volt gondom, még a tortákkal sem.

Nagyon jól írta itt valaki, hogy a lefagyasztott cuccoknál a rendes melegítés - nem a mikrós - varázsolja újjá az ételt.

2018. szept. 14. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
65%

Bocs, nem belekötni akarok, csak a tapasztalataimat megosztani:


"A krumplis ételeknél (pl.rakott krumpli) megváltozik a krumpli állaga, a sárgarépa (húslevesben) kásás, lottyadt lesz és a lecsó, ami bevizesedik és válik le a paprika héja.


Ja és még a rizs! Nagyon száraz lesz, de ezen lehet segíteni."


A krumpli állaga akkor lesz jó, ha nem mikróban olvad ki, hanem a hütöben lassan és utána átforralod - vagy sütöben (rakott krumpli vagy hasonló) vagy a tüzhelyen (levesek, fözelékfélék)

A sárgarépa meg a lecsó akkor lesz löttyedt, ha eredetileg is majdnem túlfött volt, és utána erösazkosan (gyorsan) olvasztják fel.


A rizst felolvadás után kevés (adagonként max. 1 evökanál) vízzel teljesen fel kell forrósítani, akkor nem száraz, hanem egészen friss hatása lesz.


Remélem, neked is beválnak ezek a tippek.

2018. szept. 14. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a sok hasznos tanácsot, véleményt.
2018. szept. 14. 19:38
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Elsősorban a káposztás ételeket, töltött-, kolozsvári-, vagy húsos káposztát, töltött paprikát, tokányt, pörköltet szoktam lefagyasztani. Ezek kiolvasztás után is ugyanolyan jók, mint frissen.


Rakott tésztát, rakott kelkáposztát - jénaiban, tepsiben összeállítva, sütés elötti állapotban fagyasztom le. Sütés elött fél nappal kiveszem, hogy kicsit felengedjen, majd a hideg sütőbe teszem, és csak ezután kapcsolom be a sütőt, hogy együtt melegedjenek fel.


A Sütemények meglepő, de nagyon jól fagyaszthatóak.

A Zserbó, bejgli, muffin, a vajkrémmel készült sütemények és torták kíméletesen kiolvasztva tökéletesek.

A piskóta is jó. Amikor teljesen kihűlt, először folpackba, aztán alufóliába csomagolva teszem el, szobahőmérsékleten olvasztom ki, és csak ezután töltöm.

A túrógombócot nyersen, egyesével tálcára rakva fagyasztom, másnap megfelelő adagokban zacskózom, (én 6 db-ot rakok egy zacskóba). Fagyottan, lobogó forró vízben főzöm . Ugyanígy járok el a krumplis gombóccal, megtölve, egyesével, tálcán fagyasztom, majd zacskózom.

Palacsinta mindig van a fagyasztómban, először folpackba feltekered, 10-12 db-ot egy csomagban, majd alufóliába csomagolva fagyasztom. Kiolvasztva megtöltöm és sütőben vagy mikróban megmelegítem.

2018. szept. 14. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Milyen lehetőségei vannak melegítésre? Fagyasztott állapotban, hűtőtáskában el tudja vinni az ételt? Vagy csak a kollégiumban teszi fagyasztóba?

Köretet tud magának készíteni, párolt zöldséget, rizst mikróban is készíthet gyorsan, így azt nem kellene cipelni.

2018. szept. 14. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!