Milyen ételeket (főtt, sült) lehet fagyasztással tartósítani?
A gyermekem a lakhelyünktől távol tanul, egyetemista, kollégista. Olyan készételek érdekelnének, amelyeket itthon elkészíthetünk és a kollégiumba érve, kisadagokban le tudja fagyasztani.
Levesek, köretek, főzelékek, hús ételek, tésztafélék, desszertek, reform ételek, cukormentes ételek, egyebek érdekelnének.
Kérlek olyanokat írjatok, amiket Ti már biztosan elkészítettek és fagyasztással tartósítottatok, és azok kiolvasztás után valóban jó és gusztusos állapotban fogyaszthatók.
Előre is köszönet a válaszokért, javaslatokért.
Gyakorlatilag MINDENT lehet megfelelö módon fagyasztani és ha nem eröltetve, hanem lassan olvasztják fel, akkor nem lesz minöségveszteség.
Én évek óta mindent fagyasztok, mert két személyes háztartásban élünk, így nagy adagokat fözök egyszerre és egy személyes adagokban lefagyasztom a fölösleget.
Szerintem is szinte mindent le lehet fagyasztani.
Három dolgot tapasztaltam csak, aminek nem tesz jót.
A krumplis ételeknél (pl.rakott krumpli) megváltozik a krumpli állaga, a sárgarépa (húslevesben) kásás, lottyadt lesz és a lecsó, ami bevizesedik és válik le a paprika héja.
Ja és még a rizs! Nagyon száraz lesz, de ezen lehet segíteni.
Mással nem volt gondom, még a tortákkal sem.
Nagyon jól írta itt valaki, hogy a lefagyasztott cuccoknál a rendes melegítés - nem a mikrós - varázsolja újjá az ételt.
Bocs, nem belekötni akarok, csak a tapasztalataimat megosztani:
"A krumplis ételeknél (pl.rakott krumpli) megváltozik a krumpli állaga, a sárgarépa (húslevesben) kásás, lottyadt lesz és a lecsó, ami bevizesedik és válik le a paprika héja.
Ja és még a rizs! Nagyon száraz lesz, de ezen lehet segíteni."
A krumpli állaga akkor lesz jó, ha nem mikróban olvad ki, hanem a hütöben lassan és utána átforralod - vagy sütöben (rakott krumpli vagy hasonló) vagy a tüzhelyen (levesek, fözelékfélék)
A sárgarépa meg a lecsó akkor lesz löttyedt, ha eredetileg is majdnem túlfött volt, és utána erösazkosan (gyorsan) olvasztják fel.
A rizst felolvadás után kevés (adagonként max. 1 evökanál) vízzel teljesen fel kell forrósítani, akkor nem száraz, hanem egészen friss hatása lesz.
Remélem, neked is beválnak ezek a tippek.
Elsősorban a káposztás ételeket, töltött-, kolozsvári-, vagy húsos káposztát, töltött paprikát, tokányt, pörköltet szoktam lefagyasztani. Ezek kiolvasztás után is ugyanolyan jók, mint frissen.
Rakott tésztát, rakott kelkáposztát - jénaiban, tepsiben összeállítva, sütés elötti állapotban fagyasztom le. Sütés elött fél nappal kiveszem, hogy kicsit felengedjen, majd a hideg sütőbe teszem, és csak ezután kapcsolom be a sütőt, hogy együtt melegedjenek fel.
A Sütemények meglepő, de nagyon jól fagyaszthatóak.
A Zserbó, bejgli, muffin, a vajkrémmel készült sütemények és torták kíméletesen kiolvasztva tökéletesek.
A piskóta is jó. Amikor teljesen kihűlt, először folpackba, aztán alufóliába csomagolva teszem el, szobahőmérsékleten olvasztom ki, és csak ezután töltöm.
A túrógombócot nyersen, egyesével tálcára rakva fagyasztom, másnap megfelelő adagokban zacskózom, (én 6 db-ot rakok egy zacskóba). Fagyottan, lobogó forró vízben főzöm . Ugyanígy járok el a krumplis gombóccal, megtölve, egyesével, tálcán fagyasztom, majd zacskózom.
Palacsinta mindig van a fagyasztómban, először folpackba feltekered, 10-12 db-ot egy csomagban, majd alufóliába csomagolva fagyasztom. Kiolvasztva megtöltöm és sütőben vagy mikróban megmelegítem.
Milyen lehetőségei vannak melegítésre? Fagyasztott állapotban, hűtőtáskában el tudja vinni az ételt? Vagy csak a kollégiumban teszi fagyasztóba?
Köretet tud magának készíteni, párolt zöldséget, rizst mikróban is készíthet gyorsan, így azt nem kellene cipelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!