A krumpli héja mérgező. A héjában sült krumpli is mérgező? És a főtt, héjas?
A megfőzött/sütött krumpli nem mérgező.
A burgonya érett gumói csak 0,002-0,01% szolanint tartalmaznak, ez a mennyiség az emberre és az állatokra veszélytelen. Az éretlen vagy az öreg, kicsírázott gumókban már 0,06% is lehet a mérgező alkaloidból, a csírában pedig ennél egy nagyságrenddel több is, tehát az ilyen burgonya már mérgező is lehet.
Mivel a szolanin főként a felszín közelében koncentrálódik, a zöld héjú vagy kicsírázott gumókat a főzés előtt vastagon meg kell hámozni, és sok vízben kell főzni, hogy a mérgező anyag kioldódjon.
A nagyszüleim kb 20 évvel ezelőtt tartottak negy disznót.
A krumplit direkt vastagon hámozták a konyhára, mivel a hejját megfőzve es a kissebb vagy csúnyabb krumplival együtt a darával keverve odaadták a disznóknak.
Tél elmult, tehát áttelelt lecsirázott krumplijuk volt.
A disznók megbetegedtek és volt egy amelyik elpusztult.
Az állatorvos megallapította, hogy a krumpli héjjátóĺ.
Nem adták nekik többet és a megmaradtak felépültek.
Az áttelelt krumpli héjja már több méreganyagot tartalmazhat.
Tehát a kérdes nagyon is jogos!
Tanulságos, mivel az emberi szervek sokban hasonlítanak a sertéséhez.
A krumpli héjjáról anno mi még tanultuk, hogy mergező.
Sajnálatos, hogy a jelenlegi verseny az élelmiszeriparban és a konyhákon megengedi a héjjában elősütött és feldarabolt krumpli forgalmazását. Erősen kifogasolható, higéniailag is. A mosás nem tudja a pórusokat kitisztitani teljesen.
A földeket trágyázhatják is.Főlleg német területeken. A krumplikat kétlem, hogy egyesevel ellenőrzik nincs e köztük a napfény hatására zöldes árnyalatú ami valószinűleg több szolanint tartalmaz. Én még tanultam, hogy az ilyet vastagon hámozzuk! A hűtőhazakban plusz 4 fokon 1 ev elteltevel is frissnek tűnik a krupmli, sajnos nincs infóm arrol, ez milyen hatassal van a szaloninra.
Rendszeresen sütünk otthon egészben a héjjában a sütőben krumplit. Ehhez a legszebb apróbb krumplikat válogatjuk ki, ha megsült letakarjuk pár percre egy edényben és a héjját igy könnyen levesszük. Nem esszük meg. Az öreg krumplirol is azt tanultam nem a legjobb ötlet hejjaban megfözni éppen a fentiek miatt. És tarolva letakarni is azert szoktuk a krumplit, hogy ne kapjon fenyt, ne zöldüljön, és a méreganyag a héjjában ne növekedjen. A piros zsák is azt hivatott hangsúlyozni mennyire szép vagyis egészséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!