Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A krumpli héja mérgező. A...

A krumpli héja mérgező. A héjában sült krumpli is mérgező? És a főtt, héjas?

Figyelt kérdés

2018. aug. 14. 22:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
A kérdésben megfogalmazott állítás egyszerűen nem igaz.
2018. aug. 14. 22:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
96%
A krumpli heja nem mergezo, sem nyersen, sem sutve. Vannak orszagok, ahol bizonyos etelek melle hejastol kerul a tanyerra, es meg is eszik. Termeszetesen nagyon alaposan megmossak a sutes/fozes elott, kulon krumplimoso kefe is van :)
2018. aug. 15. 01:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
86%

A megfőzött/sütött krumpli nem mérgező.

A burgonya érett gumói csak 0,002-0,01% szolanint tartalmaznak, ez a mennyiség az emberre és az állatokra veszélytelen. Az éretlen vagy az öreg, kicsírázott gumókban már 0,06% is lehet a mérgező alkaloidból, a csírában pedig ennél egy nagyságrenddel több is, tehát az ilyen burgonya már mérgező is lehet.


Mivel a szolanin főként a felszín közelében koncentrálódik, a zöld héjú vagy kicsírázott gumókat a főzés előtt vastagon meg kell hámozni, és sok vízben kell főzni, hogy a mérgező anyag kioldódjon.

2018. aug. 15. 06:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
A kérdésed első fele állítás. Nem is értem honnan szedted, tényleg sosem hallottál még héjában sült burgonyáról? pl. mikor tábortűznél, grillezésnél alufóliába csomagolják, és bedobják a tűzbe? A legfinomabb. Ilyen szempontból az alufólia vitatottabb mérgezőségét tekintve. Ezen kívül úgy is készítik, hogy a vékony héjú újburgonyát hámozás nélkül szelik cikkekre, és forró olajban kisütik. (country fried potato) De tovább megyek: Snacket is készítenek krumplihéjból.
2018. aug. 15. 06:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
85%
A héja nem, de a sas az igen.
2018. aug. 15. 07:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
69%

#6. :D:D:D

Még most is nevetek.

2018. aug. 15. 08:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Az újburgonyát szerintem direkt héjában fogyasztják.
2018. aug. 15. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Ezt honnét sikerült összeszedni? Ha mérgező lenne, komoly bajban lennék, mert rendszeresen sütök a héjával együtt krumplit a sütőben, ehhez képest semmi bajom, pont mint másoknak.
2018. aug. 15. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
#4 voltam. A steak burgonyát is hámozás nélkül sütik.
2018. aug. 15. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 RMIX válasza:
33%

A nagyszüleim kb 20 évvel ezelőtt tartottak negy disznót.

A krumplit direkt vastagon hámozták a konyhára, mivel a hejját megfőzve es a kissebb vagy csúnyabb krumplival együtt a darával keverve odaadták a disznóknak.

Tél elmult, tehát áttelelt lecsirázott krumplijuk volt.

A disznók megbetegedtek és volt egy amelyik elpusztult.

Az állatorvos megallapította, hogy a krumpli héjjátóĺ.

Nem adták nekik többet és a megmaradtak felépültek.

Az áttelelt krumpli héjja már több méreganyagot tartalmazhat.

Tehát a kérdes nagyon is jogos!

Tanulságos, mivel az emberi szervek sokban hasonlítanak a sertéséhez.

A krumpli héjjáról anno mi még tanultuk, hogy mergező.

Sajnálatos, hogy a jelenlegi verseny az élelmiszeriparban és a konyhákon megengedi a héjjában elősütött és feldarabolt krumpli forgalmazását. Erősen kifogasolható, higéniailag is. A mosás nem tudja a pórusokat kitisztitani teljesen.

A földeket trágyázhatják is.Főlleg német területeken. A krumplikat kétlem, hogy egyesevel ellenőrzik nincs e köztük a napfény hatására zöldes árnyalatú ami valószinűleg több szolanint tartalmaz. Én még tanultam, hogy az ilyet vastagon hámozzuk! A hűtőhazakban plusz 4 fokon 1 ev elteltevel is frissnek tűnik a krupmli, sajnos nincs infóm arrol, ez milyen hatassal van a szaloninra.


Rendszeresen sütünk otthon egészben a héjjában a sütőben krumplit. Ehhez a legszebb apróbb krumplikat válogatjuk ki, ha megsült letakarjuk pár percre egy edényben és a héjját igy könnyen levesszük. Nem esszük meg. Az öreg krumplirol is azt tanultam nem a legjobb ötlet hejjaban megfözni éppen a fentiek miatt. És tarolva letakarni is azert szoktuk a krumplit, hogy ne kapjon fenyt, ne zöldüljön, és a méreganyag a héjjában ne növekedjen. A piros zsák is azt hivatott hangsúlyozni mennyire szép vagyis egészséges.

2023. aug. 13. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!