A krumpli héja mérgező. A héjában sült krumpli is mérgező? És a főtt, héjas?
#10
A nagyszüleimnek egész életükben mindig volt legalább négy disznójuk, mert fialtatták őket, és a malacokat eladták. Volt krumpli, zöldség és kukorica földjük is, nem nagy, de őket ellátta. Az egész sertésállomány kukorica darán, egész kukoricán, és konyhai zöldségmaradékokon élt, termésidőben a bekerített akácos-füves területre jártak ki, október végétől a kukoricásba és a zöldséges kertbe, és a krumpliföldre is. Ők túrták ki az esetleg földben maradt krumplit és zöldségeket, az ehető növényi maradványokat remekül kiválogatták. Pl. soha nem ettek meg bizonyos növényi részeket pl. paradicsom levele stb. Az éhes disznó mindent megeszik, amit talál, akkor is, ha megdöglik tőle, a jól tartott disznó pedig válogat, és nem eszi meg a nem neki való dolgokat. (pl. a szomszédjuk disznaja megrágta az ól deszkáját és megdöglött a szög miatt, amit szintén lenyelt.)
Nagyanyám a kicsírázott krumpliról leszedte a csírákat és megszáritotta és később eltüzelték, a krumpli héja ment a disznóknak.
Hozzájuk évente egyszer ment az állatorvos oltani, és évente egyszer vagy kétszer az inszeminátor.
Döglött disznajuk évente egyszer volt, karácsony előtt, az is csak azért döglött meg, mert a nagyapám ölte le a húsáért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!