Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A krumpli héja mérgező. A...

A krumpli héja mérgező. A héjában sült krumpli is mérgező? És a főtt, héjas?

Figyelt kérdés

2018. aug. 14. 22:42
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

#10

A nagyszüleimnek egész életükben mindig volt legalább négy disznójuk, mert fialtatták őket, és a malacokat eladták. Volt krumpli, zöldség és kukorica földjük is, nem nagy, de őket ellátta. Az egész sertésállomány kukorica darán, egész kukoricán, és konyhai zöldségmaradékokon élt, termésidőben a bekerített akácos-füves területre jártak ki, október végétől a kukoricásba és a zöldséges kertbe, és a krumpliföldre is. Ők túrták ki az esetleg földben maradt krumplit és zöldségeket, az ehető növényi maradványokat remekül kiválogatták. Pl. soha nem ettek meg bizonyos növényi részeket pl. paradicsom levele stb. Az éhes disznó mindent megeszik, amit talál, akkor is, ha megdöglik tőle, a jól tartott disznó pedig válogat, és nem eszi meg a nem neki való dolgokat. (pl. a szomszédjuk disznaja megrágta az ól deszkáját és megdöglött a szög miatt, amit szintén lenyelt.)

Nagyanyám a kicsírázott krumpliról leszedte a csírákat és megszáritotta és később eltüzelték, a krumpli héja ment a disznóknak.

Hozzájuk évente egyszer ment az állatorvos oltani, és évente egyszer vagy kétszer az inszeminátor.

Döglött disznajuk évente egyszer volt, karácsony előtt, az is csak azért döglött meg, mert a nagyapám ölte le a húsáért.

2023. aug. 13. 21:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 Keményítő válasza:
47%
A dolgok soha nem fehérek vagy feketék! A burgonya minden része mérgező, kivéve az érett termése! Az érett termésének a héja sem mérgező! Amennyiben a földben nem vagy rosszul töltögették fel a növényt földdel ezért a gumók kilátszanak a földből és fényt kapnak, abban az esetben nem érnek be és zöldek maradnak. Ekkor viszont ezek a zöld héjú gumók már mérgezőek!!! Továbbá, amennyiben az érett gumók nem megfelelően kerülnek tárolásra és kicsiráznak, akkor már a külső részük és a héjuk is mérgezővé válik! Különös tekintettel a csirákra! Mivel a méreganyag a héjhoz közeli részen koncentrálódik, ezért a csirák eltávolítását követően az ilyen gumókat vastagon szokták meghámozni és bő vízben megfőzni!!! Már aki megeszi.
febr. 12. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!