Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Nagyanyáink régen milyen...

Nagyanyáink régen milyen lábasban főztek tejbegrízt, amiben nem égett le?

Figyelt kérdés

Részletezem a kérdést:

Elegem van a teflon borítású dolgoktól, 1-2 év alatt akkor is sérül, ha szilikon spatulát használok, még a Tefal is gyenge. Valójában a gríz még karcol az elején, igazából a zsemlemorzsa is, pirospaprika, frissen őrölt bors, tehát rendszeres használat közben mindenképpen sérül.


Nekem zománcozott lábas sem vált be, akármennyire minőségi, akkor is lekapja a tej.


Rozsdamentes acél nekem csak az első pár hónapban jó, utána nyilván az is kopik, úgy meg már tapad le benne.


Most vettem öntöttvas mini lábast belül vastag zománcbevonattal. Eddig ez a legjobb, de például egy tojásrántotta, kevés olajjal teljesen beleragadt, igaz nem égett, de gyakorlatilag egy masszív 2 mm vastagságú tojás réteg ragadt az egészbe.


Megpróbálhatok az öntöttvas zománcozottban tejbegrízt? Az a helyzet ha nem muszáj nem játszom el vele újra ezt a letapadást mert ez is csak gyengíti az eddigi hibátlan felületét ha mindig súrolom...

2,8%-os a tej, nyilván kevés. Lehet, hogy eleve tejszínnel kellene felönteni, és akkor zsírosabb lévén, kisebb eséllyel ragad le?

Ugyanitt nyilván kérdés, vanília puding, tejberizs főzése, mégis miben...



2022. dec. 15. 00:08
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
100%
Alacsony láng, gyakori kevergetés, már a tejet is kell. Ajánlják még előtte az edény hideg vizes öblítését is. Cukor csak a legvégén kerüljön bele, ha szoktál tenni.
2022. dec. 15. 00:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/34 anonim ***** válasza:
100%

Duplafalút próbáltad már? Abban biztos nem ég le.


[link]

2022. dec. 15. 00:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/34 anonim ***** válasza:
92%
Mindenki szembejön az autópályán? Olyan nincs, hogy minden edény rossz! A hiba nem az edényekben, hanem a főzési képességedben van! Maximum akkor ragad le valami, ha ottfelejtem. A tejbegríz meg aztán végképp nagyon nem tud leragadni, mert folyamatosan kavargatni kell. Mind az 5-10 percig, amíg főzöm ... Én speciel zománclábasban, 2,8-as tejjel. De hízókúrára és gyomorrontásra biztos jó a tejszín is.
2022. dec. 15. 00:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/34 anonim ***** válasza:
87%
hát nekem még sosem égett le, tök sima edényt használok és nálam nagyobb konyhai antitálentumot még nem láttál.
2022. dec. 15. 00:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/34 A kérdező kommentje:

Pedig nem vagyok fiatal, mögöttem van egy jónéhány év főzés, de akkor viszont a lábasaim a rosszak, kopottak ezek szerint.

Kis lángon szoktam, folytonos keverés mellett.

Nem kell ilyen durván fogalmazni, nyilván nem több deci tejszínt akartam belerakni, de egy komolyabb tejberizs is tartalmaz tejszínt receptek szerint, én szimplán arra gondoltam, hogy az eleve béna bolti vizezett tejnek esetlegesen visszaadom a zsírtartalmát. Nem kell ilyen harciasnak lenni, úristen. Csak azért jött az ötlet, mert régebben házi tejjel amúgy nem égett le és annak magasabb a zsírtartalma.


Dupla falú forralónk egyébként régen volt, de sajnos arról is azt kell gondolnom, silány minőségű volt mert emlékszem bosszankodott mindig anya. Lehet be kéne ruháznom normális termékre.

2022. dec. 15. 00:44
 6/34 anonim ***** válasza:
100%
Vastag aljú acél lábosban folyton kevergetve nekem még soha nem kozmált oda, pedig a lábos se valami márkás, a tej is kevés zsírtartalmú, és én sem vagyok a legnagyobb múlttal rendelkező szakács.
2022. dec. 15. 01:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/34 anonim válasza:
88%
Drága jó anyám a megfelelő lábas mellett kevés víz hozzáadásával előzte meg az odakozmálást.
2022. dec. 15. 03:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/34 anonim válasza:
81%
Nagyanyáink bármilyen lábasban tudtak főzni. Ők még tudtak.
2022. dec. 15. 05:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/34 anonim ***** válasza:
90%

Olyan lábasban főzték, amilyen volt nekik, és akkor még nem voltak modern edények.. volt a zománcos, és a nem zománcos (vas, lemez, esetleg réz)

A tej mondjuk akkoriban még valóban tej is volt, a mostanság boltban vásároltak között vannak elég érdekesek ha jobban megnézi az ember, látszódik, hogy nem egységesen fehér a színe (de nem azért ég le)

A leégés ellen ajánlott az edény hideg vízzel átöblíteni, és nem kitörölni, úgy mehet bele a tej, de van aki harmad víz-harmad tej - harmad gríz (rizs) komlóval főz.

"Lassú lángon", folyamatosan kevergetve, és amikor felfőtt, el is zárják alatta a lángot, a gőzben készül el az étel, nem főzik azt5 fölöslegesen, kockáztatva a leégését.

2022. dec. 15. 05:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/34 anonim ***** válasza:
76%
Karcol a pirosparika meg a zsemlemorzsa??? 😂
2022. dec. 15. 06:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!