Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A rakott krumplim alja mindig...

A rakott krumplim alja mindig "vizes" lesz, mit csinalok rosszul?

Figyelt kérdés
Mar parszor nekifutottam, de sajnos a vegeredmeny mindig ugyanaz: az aljan osszegyulok valami folyadek, es elaztatja az egeszet. Mit rontok el? Remelem valaki tud segiteni, elore is koszi a valaszokat! :)
2020. dec. 24. 19:00
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
100%
A tepsi aljára ne tegyél tejfölt, úgy persze, hogy vizes lesz. Oda szalonna, bacon vagy egy kis zsír való. Kolbászt nem is teszel bele??
2020. dec. 29. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/32 anonim ***** válasza:
100%

A tepsi aljára nem kell tejföl, az kell amit a 21-is leírt.

Ezek után megkérdezem, hogy ugye héjában főzöd meg a krumplit és utána pucolod, karikázod?

Mert ha esetleg pucolva, karikázva főzöd, akkor eleve vizes és még a tejföl is alá...

2020. dec. 30. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/32 A kérdező kommentje:

Pucolva foztem eddig, de nem karikazva, hanem egyben. Miert szamit, hogy hejaban fo-e, vagy pucolva? Ezt sose ertetttem, megkoszonnem, ha valaki elmagyarazna. :-)

Koszonom a sok tippet, mostmar semmi nem allhat a tokeletes rakott krumpli utjaba! :)

2020. dec. 30. 21:45
 24/32 anonim ***** válasza:
100%

#23

Ha pucolva főzöd, beszívja a vizet. Ennek most nem tudom tudományosan a kémiáját, vagy a fizikáját elmagyarázni, mert nem vagyok annyira képzett ezen a téren, de tény. Amit ráadásul te is tapasztaltál a gyakorlatban, csak nem tudtad az okát.


Egyben és héjában főzd meg a krumplikat, a főzővízbe tegyél egy jó adag sót, hogy ne repedjenek meg, utána hagyd kihűlni és csak úgy pucold meg.

Aztán a tepsit zsírozd ki vékonyan, szórd be zsemlemorzsával és első rétegben krumplit teríts rá. Ha kerül bele kolbász, akkor azt erre karikázd rá, hogy a krumpli beszívja a zsírját. A kolbászra jön a főtt tojás és rá a vékony réteg tejföl. Majd megint krumpli+kolbász+tojás+tejföl míg el nem fogynak a hozzávalók, de a tetejére krumpli kerüljön. Menet közben a rétegeket ízlés szerint sózni kell.

Amikor végeztél a rétegezéssel és a tetején ott a krumpli, akkor én tejfölben elkeverek egy nyers tojást, pici só, azzal meglocsolom és sajtot szórok rá, vagy ha nincs sajt, akkor anélkül mehet a sütőbe.

Lefóliázni nem kell, mert minden főtt benne, csak egy közepes hőfokon összesütni, hogy a tetején a krumpli szép pirosra süljön.


Most azzal nem fárasztlak, hogy hogy lehet még igazán finomra csinálni - pl. sajttal kevert besamel a tetejére és egyéb praktikák - mert az az alap, ahogy fentebb leírtam.

Ha így csinálod, biztos tökéletes lesz, jó étvágyat hozzá!:)

2020. dec. 31. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/32 anonim ***** válasza:
100%

24-es vagyok

Azt lehagytam, hogy a jófajta házikolbásznak lesz annyi zsiradéka ami elég, de ha te nem teszel bele kolbászt, akkor soronként kell hozzá valami zsiradék, mert száraz lesz mint a kutyakaka.

Ilyen esetekben én soronként szórok rá vajdarabkákat, de spórolósabb esetben az olaj/zsír (ki, mit használ) is megteszi.

2020. dec. 31. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/32 anonim ***** válasza:
100%

Most már világos! Ezek az okai, hogy vizes lesz az alja:

1. aljára nem kell tejföl, helyette zsiradék + zsemlemorzsa

2. a krumpli kizárólag héjában,egészben főtt lehet.

2020. dec. 31. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/32 A kérdező kommentje:
Szuper, koszonom nektek a sok hasznos valaszt! 24-es, koszonom neked is a sok-sok tippet, a zsemlemorzsas kulonosen tetszik! Tovabbi jo fozocskezest es boldog uj evet mindenkinek! :)
2020. dec. 31. 12:07
 28/32 anonim ***** válasza:
100%

Én írtam, hogy nagymamám platnin sütötte. Az ő idejében még zsírt zsírral ettünk, ő a rakott krumpli minden rétegét meglocsolta egy kevés felolvasztott zsírral. Nagyon sokáig én is így csináltam (sütőben), de már nem zsírozom, az aljára kerülő bacon szalonna és a rétegezett kolbász elég zsíradékot enged ki. Megjegyzem, soha nem ettem olyan finom, ropogós aljú rakott krumplit, mint amit a nagymama készített.

Ha te nem teszel bele sem kolbászt, sem szalonnát, akkor viszont ajánlott a zsírozás.

2020. dec. 31. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/32 anonim ***** válasza:
100%
Még egy kérdés... Jénaiban, tepsiven vagy római tálban csináljátok?
2020. dec. 31. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

#29

24-es vagyok

Én magam részéről egy ilyen, teljesen hétköznapi tepsiben:

[link]

Jénaiban nem merem azóta, mióta egyszer elcsattant a sütőben, egy kondér kajával.

2020. dec. 31. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!