A rakott krumplim alja mindig "vizes" lesz, mit csinalok rosszul?
A tepsi aljára nem kell tejföl, az kell amit a 21-is leírt.
Ezek után megkérdezem, hogy ugye héjában főzöd meg a krumplit és utána pucolod, karikázod?
Mert ha esetleg pucolva, karikázva főzöd, akkor eleve vizes és még a tejföl is alá...
Pucolva foztem eddig, de nem karikazva, hanem egyben. Miert szamit, hogy hejaban fo-e, vagy pucolva? Ezt sose ertetttem, megkoszonnem, ha valaki elmagyarazna. :-)
Koszonom a sok tippet, mostmar semmi nem allhat a tokeletes rakott krumpli utjaba! :)
#23
Ha pucolva főzöd, beszívja a vizet. Ennek most nem tudom tudományosan a kémiáját, vagy a fizikáját elmagyarázni, mert nem vagyok annyira képzett ezen a téren, de tény. Amit ráadásul te is tapasztaltál a gyakorlatban, csak nem tudtad az okát.
Egyben és héjában főzd meg a krumplikat, a főzővízbe tegyél egy jó adag sót, hogy ne repedjenek meg, utána hagyd kihűlni és csak úgy pucold meg.
Aztán a tepsit zsírozd ki vékonyan, szórd be zsemlemorzsával és első rétegben krumplit teríts rá. Ha kerül bele kolbász, akkor azt erre karikázd rá, hogy a krumpli beszívja a zsírját. A kolbászra jön a főtt tojás és rá a vékony réteg tejföl. Majd megint krumpli+kolbász+tojás+tejföl míg el nem fogynak a hozzávalók, de a tetejére krumpli kerüljön. Menet közben a rétegeket ízlés szerint sózni kell.
Amikor végeztél a rétegezéssel és a tetején ott a krumpli, akkor én tejfölben elkeverek egy nyers tojást, pici só, azzal meglocsolom és sajtot szórok rá, vagy ha nincs sajt, akkor anélkül mehet a sütőbe.
Lefóliázni nem kell, mert minden főtt benne, csak egy közepes hőfokon összesütni, hogy a tetején a krumpli szép pirosra süljön.
Most azzal nem fárasztlak, hogy hogy lehet még igazán finomra csinálni - pl. sajttal kevert besamel a tetejére és egyéb praktikák - mert az az alap, ahogy fentebb leírtam.
Ha így csinálod, biztos tökéletes lesz, jó étvágyat hozzá!:)
24-es vagyok
Azt lehagytam, hogy a jófajta házikolbásznak lesz annyi zsiradéka ami elég, de ha te nem teszel bele kolbászt, akkor soronként kell hozzá valami zsiradék, mert száraz lesz mint a kutyakaka.
Ilyen esetekben én soronként szórok rá vajdarabkákat, de spórolósabb esetben az olaj/zsír (ki, mit használ) is megteszi.
Most már világos! Ezek az okai, hogy vizes lesz az alja:
1. aljára nem kell tejföl, helyette zsiradék + zsemlemorzsa
2. a krumpli kizárólag héjában,egészben főtt lehet.
Én írtam, hogy nagymamám platnin sütötte. Az ő idejében még zsírt zsírral ettünk, ő a rakott krumpli minden rétegét meglocsolta egy kevés felolvasztott zsírral. Nagyon sokáig én is így csináltam (sütőben), de már nem zsírozom, az aljára kerülő bacon szalonna és a rétegezett kolbász elég zsíradékot enged ki. Megjegyzem, soha nem ettem olyan finom, ropogós aljú rakott krumplit, mint amit a nagymama készített.
Ha te nem teszel bele sem kolbászt, sem szalonnát, akkor viszont ajánlott a zsírozás.
#29
24-es vagyok
Én magam részéről egy ilyen, teljesen hétköznapi tepsiben:
Jénaiban nem merem azóta, mióta egyszer elcsattant a sütőben, egy kondér kajával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!