Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A receptek miért nem normális...

A receptek miért nem normális mértékegységben vannak megadva? Titek zavar?

Figyelt kérdés

Most szeretnék elkezdeni megtanulni néhány ételt elkészíteni, de nem találtam olyan helyet, ahol közösen elfogadott mértékegységet használnak (g, liter, mililiter...).

Ezek helyett inkább pohár, kanár...

Nálunk van kiskanál, abból is van más méret. Evőkanalak között is vannak méretbeli különbségek, poharakról nem is beszélve.

Így a kezdők hogyan tudják megtanulni már az elején konzisztensen elkészíteni az ételeket?

2020. aug. 22. 11:00
1 2 3 4 5
 41/50 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarlak elkeseríteni, de amit épp nézek befőttet, arra az van írva, hogy:

Nettó tömeg: 680g

Töltő tömeg: 350g

Értelmezésemben ez azt jelenti, hogy 350g a meggy, a többi meg a víz+cukor.

Űrtartalmat nem ír.

2020. aug. 24. 10:25
 42/50 anonim ***** válasza:
100%
Általában az üvegek alján valahol fel van tüntetve az űrtartalom domború számokkal. Most megnéztem hármat itthon, mindegyiken ott volt.
2020. aug. 24. 10:43
 43/50 anonim ***** válasza:
100%
42. vagyok. Azt hozzáteszem, hogy nem azért írtam ezt le, mert akkor is űrtartalmat várnék egy receptben, ha rá van írva a tömeg. Inkább csak azért, mert ha már másra használja az ember az üveget, és nem akarja lemérni a tartalmát, akkor hasznos legalább ezt tudnia.
2020. aug. 24. 10:50
 44/50 anonim ***** válasza:
63%

Na ezért nem írják a receptben az űrtartalmat.

A kezdő szakácstanonc kibontja a befőttet, majd eszébe jut, hogy ellenőrizni kellett volna az alján az űrtartalmat.....

:D

2020. aug. 24. 11:00
 45/50 A kérdező kommentje:
#44 vagy úgy megy bevásárolni, hogy tudja mekkora mennyiségeket kell venni.
2020. aug. 24. 13:04
 46/50 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk meggyes sütibe én képes vagyok kétszer annyit is beletenni, amit a recept ír :D Ennél szerintem pont mindegy, mekkora a befőtt, inkább több legyen, mint kevesebb.
2020. aug. 24. 13:07
 47/50 anonim ***** válasza:
46%

Kérdező:

Meggy befőtt mindig legyen otthon, meg búzadara.

A levéből és a búzadarából csinálsz egy "tejbegrízt" , tej nélkül, majd ha kész, akkor beleszórod a meggyeket.

A meggyet soha nem főzöd bele, mert, akkor nagyon egyenízű lesz. Ha utólag szóród bele, akkor jobban kiérződnek a meggy szemek savanykás ízei.

2020. aug. 24. 13:55
 48/50 anonim válasza:
47%

Ahol nem dekagramm, gramm, milliliter, liter, deciliterben adják meg a receptet hanem bögrében azokat a recepteket nem egy szakember írta. Ezek komolytalan receptek amiket nem valódi hozzáértők készítettek. Stabilan nem lehet mindenki számára reprodukálni az ilyen recepteket. Bele sem szabad az ilyenekbe fogni! Azokat az oldalakat, könyveket messze el kell kerülni ahol ilyeneket tanácsolnak!

Csak só esetén ha fél kiló liszthez mérünk 1 kávéskanálnyi sót. Már 5kg liszthez ha kikanalazom fele vagy dupla mennyiségi eltérések lehetnek. Étel esetén ha nagyobb mennyiséget készítünk is alul vagy túl lehet így sózni. Ha ez bögrékkel meg kanalakkal van kombinálva ott értelmezhetetlenek az arányok. Egy profi étteremben, cukrászdában nem lehet olyan hogy az egyik cukrásznak vagy szakácsnak ilyen ugyan az az étel a másiknak meg olyan. Pontos mérések nélkül meg egy étel reprodukállhatatlan ugyan olyanra minden alkalommal.

2020. aug. 26. 11:44
 49/50 anonim ***** válasza:
100%
Pont egy sütirecepttel jártam most így, a tèsztájánál még le van írva, hogy X gramm vaj, a krémnél pedig az Y mililiter tejszínhez és Z gramm egyébhez hozzárakott két evőkanál vajat... vaj esetében nekem az evőkanál eleve értelmezhetetlen, mint olyan, így meg aztán pláne. 🤷‍♀️
2020. aug. 26. 12:04
 50/50 anonim ***** válasza:
62%

Szakmámban a mérések elsőrendű fontosságúak.

Van is egy szállóige, ha valami mégsem stimmelne:

"Már harmadszorra vágok le a hosszából és még mindig rövid"

:D

Úgyhogy kérdező, nagyon vigyázz ha a rétes hosszát kell belőnöd a tepsi méretére.

2020. aug. 26. 13:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!