A receptek miért nem normális mértékegységben vannak megadva? Titek zavar?
Most szeretnék elkezdeni megtanulni néhány ételt elkészíteni, de nem találtam olyan helyet, ahol közösen elfogadott mértékegységet használnak (g, liter, mililiter...).
Ezek helyett inkább pohár, kanár...
Nálunk van kiskanál, abból is van más méret. Evőkanalak között is vannak méretbeli különbségek, poharakról nem is beszélve.
Így a kezdők hogyan tudják megtanulni már az elején konzisztensen elkészíteni az ételeket?
#27-es
Pont ugyanaz a válaszom, mint amit a kérdező is válaszolt a 28-as hozzászólásban.
Egy kezdőnek fontosak a mérések, mert ez egy kapaszkodó pont.
Én magam sem igen mérek mérleggel, de csak azért , mert már van rutinom. Régen igenis lemértem.
És gyanítom, hogy sokszor a receptben azért nem írnak millilitert, mert a recept írója nincs tisztában azzal, hogy az mennyi is valójában.
Kezdőként se félj módosítani a recepteken. Én mindig megnézek többet (pl palacsinta alaptészta), összekombinálom őket, és csinálok kvázi egy sajátot, ha egyiket se érzem szimpinek.
Azért írtam a palacsintát példanak, mert az volt olyan, hogy hiába találtam szimpi receptet, nekem a végén sokkal-sokkal több liszt ment bele, mire meglett az az állag, amilyennek a palacsintatésztának lennnie kell.
A múltkor meg pl mascarponés sütit csináltam, kétszer annyi mascarpone ment bele, mert akkora adagot tudtam venni, és sajnáltam meghagyni, úgyis ment volna a kukába. Sokkal jobb állaga lett, mint anélkül lett volna.
Szóval ne félj módosítani és kísérletezni kezdőként se, csak írd fel utána, hogyha beválik, hogy legyen saját recepted utána.
Engem nem zavar, így tanultam meg főzni is. 30 éve nem volt konyhamérlegünk, se ml-es beosztású mérőedényünk. Anyukám efféle instrukciókat adott, hogy "önts hozzá egy kis vizet, ha túl sűrű", meg "darabolj fel 1 fej hagymát, és süsd meg üvegesre". A "kis víz" meg az 1 fej hagyma se egzakt mennyiség, az üvegesről kb. fogalmam sem volt, mit jelent, ezért inkább picit megégettem, mint hogy nyers maradjon :) De mégis nagyon ritkán rontottam el valamit, pedig anyukám nem volt otthon, amikor főztem (ha otthon lett volna, ő főzött volna :))
Palacsinta- és nokedlitésztát még sosem rontottam el, szerintem nem is lehet :) Ha többféle evőkanalam van, akkor a közepeset választom, tojásnál, hagymánál és egyebeknél is. Sok receptnél utólag is tudod módosítani a mennyiségeket, hozzáadsz még ezt vagy azt, ha szerinted nem megfelelő az állag.
Engem inkább az szokott zavarni, ha nincs megadva, hogy milyen fokozaton/hány fokon kell sütni valamit és mennyi a várható sütési idő.
A profi sütésben rendes mértékegységek vannak megadva. Mindenütt mérlegen meg ml es pohárban mérnek. Nem ismerik azt hogy 1 kávéskanál só. Ahol bögrében adnak meg mértékegységet az nem profi recept. Nem mért az illető valószínűleg napi szinten 1 adag tésztához több tíz kiló lisztet. És egész életében nem fogja az adott dolgot annyiszor elkészíteni mint egy szakmabeli 1 hét alatt ahányszor megcsinálja.
Aki profi szinten akar sütni az szerezzen be pár szakmai könyvet amiből középiskolában a profikat képzik. Illetve szakmabeliek írták és szakkönyv. A házi receptek minden féle hülyeséget tanítanak. Egy normális leveles tésztát nem lehet megtanulni lehajtani velük. Egy fagylaltkészítésnek a technikáját hogy jó habos és krémes legyen fagylalt gép nélkül is meglehet csinálni. De hülyeségeket tanácsolnak alternatívaként. Pedig csak egy fagylaltgép működését kellene venni alapul, hogy abban egy lapát szedi folyamatosan az edény oldaláról a kristályosodó fagylaltot.
10 ből jó ha 1 szakszerűen csinálja. A hírnév szakácsokról ne is beszéljünk, meg a feleslegesen túlbonyolított receptekről. Akik TV ben szerepelnek profi szakácsok valahogy elfelejtik az egyszerű alaprecepteket.
Sajnálom a kérdezőt mert akik ezeket a házi recepteket írták azoknak fogalmuk sincs az adott dolog gyártási technológiájáról. Rengetegen saját maguk által kikísérletezett hülyeségeket tanítanak. A szakmában amit tanítanak technikákat attól eltérően senki sem fogja jobban csinálni, csak rosszabbul. Arról nem is beszélve amikor egy TV-s celeb ad ki szakácskönyvet. Még aki ezt tanulta és kezdő azt is meg lehet hülyíteni a sok hülyeséggel. Nem hogy azt akinek fogalma sincs róla hogyan kezdjen bele.
#34-es
Feltételezem Te a profik közül kerülsz ki. Egy OFF kérdést ha megengedsz.
Mi az oka annak, hogy a hagyma keserű lesz, ha turmix géppel aprítjuk pépesre ?
Most valószínű ki fogtok nevetni vagy lepontozni.
Mindent megfőzök, mérleget se igen kell használnom még sütésnél sem, de találtam egyszer egy receptet, ahol az szerepelt a hozzávalók között, hogy 1 bögre vaj.
Olvaszott, vagy nyomkodjam tele szilárd vajjal? Mert én telenyomom, de akkor az lehet hogy sok lesz.
És a receptben semmi utalás nem volt erre. Azóta sem készítettem el.:D
kihagytam a vesszőt, bocsánat.
Helyesen: Mert én telenyomom, de akkor az lehet, hogy sok lesz.
Summa summárum , ha meggyes grízes rétes receptet fogok közreadni, az biztosan úgy fog kezdődni, hogy...
Végy egy üveg meggy befőttet.... 96 szemeset.
Ha a kedves kérdező ezzel nem lesz maximálisan elégedett, akkor megtaposom a kalapomat.
:)
Szóval a lényeg, indulásnak mérj le egy bögrével, evőkanállal többféle alapanyagot, jegyezd fel a súlyát mindegyiknek és amíg a gyakorló fázisban vagy, addig mérj mindent, aztán idővel észre se fogod venni, hogy bepókhálósodik a mérleg.
:)
Értem a meggyes poént, de ha belgondolsz, a befőttes üveg lehet fél literes, literes... Ha megadja, hogy mekkora ürtartalma van, az már jó kiindulási pont.
Ennek a hiánya a zavaró.
Például, ha recept írója megjegyzi, hogy a bögréje 3dl, akkor felőlem írhatja azzal is, kiszámolgatom, hogy mennyi a 3/4 bögre meg ilyesmi.
De mivan, ha nála 2dl a bögre nálam meg 4dl?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!