A receptek miért nem normális mértékegységben vannak megadva? Titek zavar?
Most szeretnék elkezdeni megtanulni néhány ételt elkészíteni, de nem találtam olyan helyet, ahol közösen elfogadott mértékegységet használnak (g, liter, mililiter...).
Ezek helyett inkább pohár, kanár...
Nálunk van kiskanál, abból is van más méret. Evőkanalak között is vannak méretbeli különbségek, poharakról nem is beszélve.
Így a kezdők hogyan tudják megtanulni már az elején konzisztensen elkészíteni az ételeket?
Na, jól lehúztatok, hogy mondtam, szerezd be a megfelelő eszközöket.
A recept úgy kezdődik:
- Fogj 50 dkg húst
- Tegyél hozzá 1 bögre lisztet.
Bakker.....
Hát milyen módszer ez ?
#18-as
Abszolút butaságot írtál és ebben a pillanatban 100 százalékban egyet értenek veled a többiek.
Az arányosságban igazad van, de hogyan arányítasz két eltérő mértéket, ha az egyikhez nincs mérőeszközöd ?
Én műszaki ember vagyok, nekem a számok többet jelentenek.
Hogy arányítasz 1kg húst és 1 bögre lisztet ?
Úgy lehet arányítani, hogy 4 bögre hús és 1 bögre liszt.
Az, hogy az evőkanalak különböző űrtartalmúak, akkor egy kezdő szakács megbolondul.
Írják itt, hogy nem úgy kezdődik a sütés főzés, hogy végy egy mérleget.
De bakker, pontosan úgy kezdődik.
Jó, hogy nem majd elmegyek a fogorvoshoz, aki vésővel kalapáccsal csinálja a fogtömést.
Ha valamit nekiállok csinálni, ahhoz igenis legyenek beszerezve a szükséges felszerelések.
Elmész egy étterembe és szar a kaja, mire a séf elkezdi magyarázni, hogy nem volt mérlege ?
Holt éltek ti ?
#24: Műszaki ember vagyok, 30 éve főzók, és van ugyan mérlegem valahol a szekrény aljában, de talán ha egyszer használtam.
Ha valamit arányosítani lehet, ahhoz nem kell mérleg.
Ha meg nem lehet, hiába használsz mérleget...
Amikor a recept azt írja, kell 25 dkg margarin (nem kell mérni, az egy csomag), meg egy kis pohár tejföl (abból is van már vagy 4 méret), X tojás (azok sem egyformák), és hozzá megadja bögrében a száraz alkotókat, azt valóban nem tudod arányosítani. De sajnos mérni sem.
Kedves 24-es!
Szerinted mérleg nélkül nem lehet sütni, főzni?
Hát nagyon tévedsz! Kérdezd meg a nagymamádat, vagy az ükanyádat, majd elmeséli. Addig pedig inkább hallgass!
Az világos, hogy gyakorlással az ember eljut odáig, hogy majd tudni fog mérőeszköz nélkül jól elkészíteni ételeket.
De teljesen kezdőként egy horror.
#26, hogy érted az utolsó mondatodat, hogy mérni se lehet? Ha valaki a receptben a leméri, hogy a pohár liszt az nála pontosan hány gramm, az nekem pont megfelelne.
Van itthon pohárból vagy 4-5 féle, aminek az ürtartalam mind eltérő, most melyiket használjam?
Nem mondom, hogy ezentúl csak rendes mértékegységben legyenek megadva a hozzávalók, inkább azt, hogy legyen feltüntetve mind a kettő.
Egyébként kefíres palacsinta receptet néztem, de az oldalakat, amiket néztem, mind ilyen poharas mértékegységet választottak.
"#26, hogy érted az utolsó mondatodat, hogy mérni se lehet? Ha valaki a receptben a leméri, hogy a pohár liszt az nála pontosan hány gramm, az nekem pont megfelelne."
Alapból arra értettem, hogy hiába van mérlegre, ha valaki bögrében írja le, és nem tudod, az nála mennyi!
De így sem működne. Mert nem egyforma a tojás. Nem egyforma minőségű a liszt. Ugyanannyi darab tojás például nem ugyanannyi lisztet fog felvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!