A receptek miért nem normális mértékegységben vannak megadva? Titek zavar?
Most szeretnék elkezdeni megtanulni néhány ételt elkészíteni, de nem találtam olyan helyet, ahol közösen elfogadott mértékegységet használnak (g, liter, mililiter...).
Ezek helyett inkább pohár, kanár...
Nálunk van kiskanál, abból is van más méret. Evőkanalak között is vannak méretbeli különbségek, poharakról nem is beszélve.
Így a kezdők hogyan tudják megtanulni már az elején konzisztensen elkészíteni az ételeket?
Mivel így arányokat kell követni, egyszerűbb mint mindent lemérni mérleggel.
Nem értem mi a probléma, igen, van 2 és 3 decis bögre is (elvileg 2,5 deci a standard) de mindegyik alapanyagot azzal méred ki tehát az arány állandó, csak a mennyiség változik.
Ritkán főzök, sajnos nem értek hozzá, de nagy káoszt tudnak okozni a "mértékegységek", pláne, ha rövidítve vannak.
Én azt gondoltam, a receptek azért készülnek, hogy az ilyen dilettánsok, mint én, megugorjanak egy zsíroskenyér szintet, de csupa "szakzsargon" az egész, amit egy főzni kiválóan tudó ember simán megért, én meg többet vagyok a Google előtt, mint a tűzhelynél.
Jó nagy kanál és jó nagy pohár. Nem viccelek, tényleg.
De ha ilyen nyugatibb recepteket készítesz, akkor érdemes beszerezni egy cup és tablespoon mérőt, mert sok amerikai is azt használ. Szerintem bármelyik áruházban tudsz ilyet venni. Illetve vannak receptek, ahol mi mértékegységeinkben is feltüntetik a hozzávalókat.
Egy börge 2,5 dl, szóval egy háromdecis bögrét nem töltesz meg teljesen - gyakorlat teszi a mester, egy idő után már automatikusan jól töltöd meg.
Egy evőkanál 15 ml/15-16 gramm. Párszor lemértem, van egy nagyobb "mélységű" kanalam és tényleg annyi.
ek = evőkanál
tk = teás kanál
kk = kávés kanál
Amikor még nem volt hitelesnek mondható poharam, de volt itthon egy bontatlan csomag zacskós tejem = 1 liter. Felállítottam a talpára, lemértem centivel, és utána annak 1/4-ét vettem 2,5 decinek. Addig öntöttem ki belőle a tejet, míg a mért centi 3/4 része maradt a zacsiban! De csináltam én ezt liszttel, egyebekkel is, amíg nem volt mérlegem.
Ezek legalább definiálhatóak. :)
Ilyenkor mindig szegény nagynéném jut eszembe, amikor elkértem tőle egy receptet.
A kedvenceim:
- A savanyú uborkát addig kell dunsztolni, hogy elkapós legyen!
- A kovászos uborka leve meg olyan sós, hogy köpni kelljen.
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!