Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A receptek miért nem normális...

A receptek miért nem normális mértékegységben vannak megadva? Titek zavar?

Figyelt kérdés

Most szeretnék elkezdeni megtanulni néhány ételt elkészíteni, de nem találtam olyan helyet, ahol közösen elfogadott mértékegységet használnak (g, liter, mililiter...).

Ezek helyett inkább pohár, kanár...

Nálunk van kiskanál, abból is van más méret. Evőkanalak között is vannak méretbeli különbségek, poharakról nem is beszélve.

Így a kezdők hogyan tudják megtanulni már az elején konzisztensen elkészíteni az ételeket?

2020. aug. 22. 11:00
1 2 3 4 5
 11/50 anonim ***** válasza:
42%

Az ilyen gagyi oldalakat, ahol nincsenek normális mértékegységek, kerüld el!

A google első találatai normálisak, ha beírsz egy ételt,

A mindme.... szerintem a legjobb-

2020. aug. 22. 12:01
 12/50 anonim ***** válasza:
100%

Vannak fura receptek, sok angolból átvett étel, akik a "cup"-ot használják sok mindenhez, de a neten egy csomó minden fent van. Vannak táblázatok, pl itt egy ilyen:

[link]

De talán a mindmegettén is láttam olyan cikket, amiben összefoglalták, egy kanál az mennyi szárazanyag stb.

De ahogy már írták többen is, tulajdonképp sokszor elég az arányokra figyelni, ha ugyanazzal a kanállal, bögrével, pohárral mérsz, akkor nagy baj nem lehet.

2020. aug. 22. 12:02
 13/50 anonim ***** válasza:
88%

Az a baj, hogy az angol cup mértékegységet hajlamosak itthon csészének fordítani, holott a kettőnek köze sincs egymáshoz.

Ismeretlen receptnél én azt szoktam csinálni, hogy több hasonló receptet megnézek, és azok alapján már lehet általánosítani a mértékegységet, hogy mennyi is akar lenni. Ha egyszer jól csinálom, azt leírom, és utána már megvannak a saját mértékeim.

Nincs baj a bögrével, kanállal, a baj azzal van, ha keveri a mililitereket meg grammokat a pohárral, mert akkor esély sincs belőni.

A másik kedvencem a "pohár tejföl". Még a jobbik eset, ha odaírja, hogy nagy pohár, különben lehet találgatni. De nagy tejfölből is van 300, 325, 330, 400, 450 grammos... és azért itt túl nagy a mennyiségi különbség, hogy mindegy legyen.

2020. aug. 22. 12:17
 14/50 anonim ***** válasza:
78%

Több dolog miatt is problémám van ezzel. Egyrészt szeretném, ha pontosan úgy el tudnám készíteni, ahogy a recept írója (már ha valami olyasmiről van szó, amit tényleg eőször próbálok ki). Nem mindig írja le, hogy milyen bögrére gondol, néha tényleg képesek leírni, hogy "kiskanál", ami elég homályos, és így lehet, hogy nem fog annyira hasonlítani a végeredmény az eredetihez.

Másrészt mindig számolom a tápanyagértékeket is az ételekhez, szóval attól, hogy bögre meg kanál, nekem még grammra pontosan tudnom kell mindent (persze egy-egy fűszer és társai nem érdekesek ebből a szemponból), és így ha nem egy normális mértékegységes recept alapján csinálok valamit, akkor elkészítés közben írogathatom fel, mi mennyi volt pontosan.

És akkor még ott vannak azok, akik vegyítik ezeket. Leírnak valamit grammban, majd azt mondják, tegyél hozzá egy nem-meghatározott-méretű bögre, meg egy nem-tudni-milyen kanál akármicsodát. Halálom.

2020. aug. 22. 12:23
 15/50 anonim ***** válasza:
72%

Elvileg az ilyen receptek az angol/amerikai "cup" mértékegységben vannak megadva, a bögre meg a különbözö kanalakhoz van külön méröeszköz. Amikor ezek keletkeztek mint mértékegységek, akkor nég nem volt többféle ezekböl, ezért az is pontosnak számított.

A legegyszerübb egyszer megvenni ezt a mérökészletet, attól kezdve nincs ilyen probléma.

Ami meg a grammban megadott értékeket illeti, igen sok embernek nincs (vagy nem pontos) mérlege, az sem sokkal könnyebb.

2020. aug. 22. 12:48
 16/50 anonim ***** válasza:
58%

Úgy gondolom, hogy ha valaki főzni kezd, akkor szerezze be a szükséges mérőeszközöket.

Én milliliterre és evőkanálra is fel vagyok készülve, nem nagy költség. Mondjuk a millilitert jobban kedvelem, mert egyértelműbb.

Egy barkács fórumon sem mondhatja senki sem, hogy "szegelt össze a két fadarabot. Mire az olvasó felháborodik, hogy nekem nincs kalapácsom"

2020. aug. 22. 12:53
 17/50 anonim ***** válasza:
71%

16, és hányféle evőkanalad van?

Nekünk az évek során három különböző étkészletből van evőkanalunk, mind a három más méret.

A kiskanalaknál szintén, mivel azokat külön is vesszük kávés/teás készletekkel, abból legalább hétféle méret van itthon (és akkor a picike kávéskanalat még nem vettem hozzá).

Ez nem az, mint a kalapács, és baromira nem ugyanaz, mint az amcsi cup, és elég magabiztosan merem állítani, hogy a sufniszakácsok, akik nosaltyra meg mindmegettére töltögetik a recepteket, nem az amcsi mérőpoharakkal méregetnek, hanem kiveszik a fiókból a bögrét meg a kanalat. Ami nem ugyanaz, minz az enyém itthon.

(Nekem pont van mondjuk cup/spoon mérőkészletem, mert kaptam ajándékba, de soha a büdös életben nem kellett itthoni receptekhez. Akkor használom, ha angol receptet találok, ami cupban mér. AMI BAROMIRA NEM UGYANAZ, MINT AZ ITTHONI BÖGRE VAGY CSÉSZE.)

2020. aug. 22. 13:04
 18/50 anonim ***** válasza:
67%

Furcsa lenne, ha a recept így kezdődne: vegyél egy grammokban mérő mérleget és milliliterben mérő mérőedényt.

Ha nincs a boltotokban, vagy éppen nincs rá pénzed, akkor lapozz tovább, ne ezt akarjad megsütni!

Ahogy többen leírták: az ARÁNYOK a lényegesek.

2020. aug. 22. 13:19
 19/50 anonim ***** válasza:
88%

Dubitusnak adok igazat.

Nem az a “normális” mértékegység amúgy, amit te személy szerint annak tartasz, kérdező...Mások hogy tudják elkészíteni így is?

2020. aug. 22. 13:24
 20/50 anonim ***** válasza:
73%

Az ilyen mértékegységekket - hacsak nem a "hivatalos cup-rendszert használja valaki - az a gond, hogy éppen az arányok nem derülnek ki belöle.

Képzeld el, a te bögréd/poharad valamivel (5-10%) nagyobb, mint aamit recept szerzöje használt, a kanalad kb ennyivel kisebb, akkor garantáltan nem fognak stimmelni az arányok.

A másik gyakori tévedés, amikor azzal jönnek, hogy elég, ha egy recepten belül ugyanazt a bögrét,stb használod, akkor az arányokkal sem lesz gond. Ez CSAK ADDIG érvényes, amíg nincs benne pl. tojás, amit darabra adtak meg, ugyanis nagyon nem mindegy, kogy azt a három tojást 1 dl-es vagy 3 dl-es bögrével kimért egyéb hozzávalókhoz adod, mert megint csak az arányok lesznek igen mások!

2020. aug. 22. 13:25
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!