Miért nem sikerül a lepcsánkám? Mit rontok el?
Nagyon szeretem, de nem szoktam csinálni, mert nem sikerül jól. Most rászántam magam, és ugyanolyan, mint régen.
A széle már szinte megégett, a közepe még szinte nyers.
Végül a közepe jó lesz, de széle meg olyan kemény, hogy ehetetlen.
Így az egész élvezhetetlen, mert nagy részét meg sem bírom rágni.
Nagy ritkán rendelek, az nem ilyen.
Meg gyerekkoromból emlékszem a nagymamáméra, az egységesen puha volt, talán kicsit ropogós.
Nagyobb lángon kezdtem (gáztűzhely), de aztán levettem legkisebbre, hátha az a baj. De nem. Így lassabban sült meg, de ugyanolyan lett.
Nagylyukú reszelőt használok, de gondolom ez mellékes.
Az olaj nem sok, nem kevés.
Mit kéne máshogy csinálni?
Ki szoktad nyomkodni a fölösleges nedvességet a krumpliból lereszelés után?
Ha így csinálod, akkor ropogósabb lesz.
Már így is túl ropogós, nagyon nem szeretném, ha még ropogósabb lenne. Puha legyen.
Több recepre rákattintottam, egy írta, hogy hagyjam állni a krumplit, és nyomkodjam ki. A többi nem írta, így nem nyomkodtam ki, de nem is volt rá szükség, nem eresztett levet.
Most 50-60 dkg volt a krumpli, egyik recept 10 deka lisztet írt, a másik 20-at. Valahol a kettő között tettem bele, de inkább a 10-hez közelebb.
1 tojás, só, bors, ennyi.
Olajban sütöm, teflon serpenyőben.
Nem csinálok nagyot, mert így is alig tudom megfordítani, hogy egyben maradjon. 1 púpos evőkanállal teszek a serpenyőbe, azt nyomom szét a kanállal. Kb egy kistányér méretű lesz így.
Folyósnak semmiképp sem mondanám, de nyilván kelt tészta keménységűnek sem. A kettő között. HA beleteszem az olajba a kanállal, magától nem folyik szét, de kanállal könnyedén szétnyomkodható.
Egy kisebb fajta kistányér méretű lesz, kb 12-13 centi átmérőjű. Mondom, jó púpos a kanál, nem egy kanál levest kell elképzelni.
Hát nálam egy púpos evőkanálból olyan 7-8 cm átmérőjű lepénykék lesznek, ellapogatva.
Én mondjuk eleve ilyen kis macokot szoktam sütni. :) A Mátrában így hívják. :)
Kevés a liszt, túl vékony a tészta. (Kistányér nagyságú és az neked nem nagy????:)
Vastagabb tészta, fedő, kis láng, türelemmel vár, míg belül nem lesz nyers.
Megfordít, nagyobb láng, fedő nem kell, hadd legyen kis színe is.
Kisebb adagot tegyél a serpenyőbe. Jó sűrű palcsintatészta állagú legyen a tészta, így tuti nem tudsz kistányér méretűt kikanalazni.
Vagy ha mimdenképp ilyen nagyot szeretnél, vedd lejjebb a lángot, és fedő alatt várd meg, míg megsül
(Kistányér nagyságú és az neked nem nagy????:)
Ebben nem tudom, mi a vicces.
Nagymamámé gyerekkoromban nagytányér méretű volt, rendes, teljes nagy serpenyő méretű.
Amit néha kajáldákból rendelek, az sem 7-8 centis.
Olyan lángos-méretű, ha így érthetőbb.
Ha fél kiló liszthez írt 10 dkg lisztet, és én még többet is tettem bele, akkor hogy kevés a liszt?
Na mindegy, mindenki mást mond, nem lettem okosabb.
Bár valami ilyesmire számítottam, bevallom.
Sebaj, ez nem egy húsleves, amit havonta többször megcsinál az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!