Pirított rizs! Miért nem sikerül soha?
Pl. olíva olajad teszek felforrósáshoz.
Amikor már 120 fokos, rádobod az olajra és sót teszel hozzá.
Majd felöntöd bő vízzel és fedő alatt párolod.
Legalább 1 cm víz legyen felette.
Ne emeld fel a fedőt, mert a gőze kimegy.
Ne kevergesd.
Hagyd megfőni fedő alatt.
Adhatsz hozzá előtte fűszert, pl. majoránnát, vagy zöldséget. Bármit, ha ízesíteni szeretnéd.
Az egész művelet kb. 15-20 perc.
#1
Szerintem a kérdező az ázsiai pirított rizs nevű ételre gondol, ami eléggé más.
Kérdező:
forró wok szükséges hozzá, szezámolaj/földimogyoróolaj, és jázmin vagy basmati rizs.
Forró, majdnem füstölő wok, bele az olaj, rá kis aprított hagyma, gyömbér, fokhagyma, chili. Ne égjenek meg, mehet rá a főtt basmati vagy jázminrizs. Továbbra is forró wokkal dolgozunk, átpirítjuk a rizst kevés szójaszósz hozzáadásával.
Ha zöldségesen készíted, a rizs előtt kell átpirítani nagy lángon a zöldésgeket, maximum 2 perc alatt.
Mindennek gyorsan kell történnie, hogy roppanós maradjon a sok hozzávalók.
Hagyományos falusi módon, lepirítod a rizst olajon.
Mondjuk B rizs.
Rá sózol pirítás közben és bő lére felöntve fedő alatt párolod.
A bő lé annyi,hogy kb 1 cm el magasabb sós víz.
Természetesen nem emelgeted a fedőt
Ez nem bonyolult.
k. 15 perc múlva lekapcsolod alatta pl. a gázt és amíg ki nem hűl, fel se emeld a fedelét az edénynek.
Ha kihűlt, akkor megkevered, hogy fellazuljon.
Köszönöm a válaszokat. Most tegnap kollégám javaslatára, már jobban sikerült, egész ehető volt. Bár nem volt pergős nagyon, de legalább szépen ki lehetett venni a rizsszemeket. :)
Megpirítottam a korábbinál több zsiradékba (hagyományos gyesznó' zsír :D), mikor elérte az enyhén barnás színt, hozzáadtam az előre felforralt 2,5-szörös mennyiségű vizet. Korábban sima hideg vizet adtam hozzá, de kollégám szerintem úgy nem az igazi, mert több vizet szív magába a rizs túl hamar, ami nem előnyös. Utána hozzáadtam egy kis sót és lefedve készre pároltam.
"Ne emeld fel a fedőt": Aha, akkor meg olyan gyönyörű szépen felhabzik és kifut, hogy "öröm" nézni. :) Egy kisebb rést muszáj hagyni, mert a furat ami amúgy a fedőn van alapból nagyon kevés.
"Nem bonyolult": Aha, mindenki ezt mondja, aki tud főzni. :D
#4: Erről az előbb főz, aztán pirít módszerről még nem hallottam. De ki fogom majd próbálni.
Így van!
Csak kis lángon fedő emelgetése nélkül. /15 perc alatt kész/
Mi megszoktuk fűszerezni, pl. kis petrezselyem, vagy majoránna, vagy egy csipet bors, só.
Amíg magától ki nem hűl, a fedőt nem emelgetjük.
Hagyjuk magától fedő alatt kihűlni.
Ez falunk így szokás.
A gyors rizs egész más még ízre is.
A lusták szokása, meg akik azonnal akarnak rizst.
A házi rizst leszokták kicsit pirítani, olajon vagy zsíron. Az adja meg a boghéját.
Mondjuk jó kérdés, hogy a párolt rizsről van- e szó, vagy a Batthyányi-rizsről vagy a keleti ételről, az ázsiai konyhára jellemző pirított zöldséges rizsről...
Az eddigi válaszokból azt szűrtem le, hogy az egyszerű párolt rizs a téma...na ez valóban egyszerű, de rengeteg hibalehetőség van benne.
1. Megmérjük a rizst. Tök egyszerű rizst használunk, semmi extra, az "A" minőség egy kicsit jobb. Hozzá kimérünk a rizs tömegéhez képest kétszeres mennyiségű vizet, és a rizs tömegéhez képest 3% sót.Nem kötelező, de tisztíthatunk egy kis fej vöröshagymát is.
2. A vízbe beleöntjük a sót, és takaréklángon feltesszük forrni. Fontos, hogy gyöngyözve forrjon, mert ha nagyon forr, elpárolog belőle, és nem lesz meg a kellő mennyiség.
3. A rizst kevés zsiradékon (lehet olaj, de lehet sertészsír is, én olajon szoktam) közepes lángon állandó keverés mellett átforrósítjuk. Felesleges sok zsiradékot használni. Pirítani nem kell! Csak fehéredjen ki, semmi több. Olyan edényt érdemes választani, ami lehetőleg szendvicsaljú, és kényelmesen el fog férni benne a párolt rizsünk. Ha elég nagy az edény, nem fog kifutni.
4. Ha a rizs már áthevült (nem bírjuk megfogni), óvatosan hozzáöntjük a vizet. Kissé vadul fog viselkedni, nem szabad megijedni tőle. Ha a víz benne van,beledobhatjuk az egész hagymát, egyszer megkeverjük, és jól záró fedővel lefedjük. Innentől keverni tilos. Ne aggódj, nem fog leégni! A lehető legkisebb lángon pároljuk, fontos, hogy a fedőt ne emelgessük folyton, hogy a gőzt bezárjuk. Néha villámgyors fedőkezeléssel ellenőrizzük hol tart a folyamat.
5. Ha a folyadék elpárolgott, és a rizs tetején apró "kráterek" jelennek meg, a lángot elzárjuk alatta, és a fedő alatt még 15-20 percet békén hagyjuk.
6. Az idő letelte után egy olyan eszközzel ami nem töri a rizsszemeket (pl.húsvilla) átkeverjük. A hagymát ilyenkor távolítjuk el.
Ha így sem sikerül, akkor valami sokkal nagyobb baj van annál, minthogy rosszul kivitelezett technológiával dolgozol. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!