Pirított rizs készítéséhez mennyi olaj kell? (0,5 kiló rizshez. )
Nagyon sok receptet végignéztem, mindhiába. Miután abszolút tapasztalatlan vagyok főzésben, nekem nem elég annyi, hogy "pirítsuk le a rizst"...pontosan mennyi olajjal/zsírral? 1 kanál, 1 deci vagy ennél is több? És milyen lángon kell a pirítást végezni?
Köszönöm a segítséget!
Ps: Barna rizst is lehet pirítva készíteni?
A barna rizst is így, mint az előző írta, csak sokkal tovább fő, és kevergetni kell végig, hogy ne égjen le.
De megéri, táplálóbb és vértisztító hatása van.
Kislángon, és ha elfőtt a víz, tegyél még hozzá.
Finom egy kis fűszerrel: szerecsendió vagy bazsalikom, ezeket a vége felé (kb 20', szóval lassan fő, és kuktában meg leég, keveregetve kell)
én egy közepes főzőkanálnyi (4 cm átmérőjű) zsírt olvasztok.
erre öntök 25 dkg száraz rizst, és addig kevergetem,míg a zsír át nem járt minden szemet.
ekkor felöntöm másfélszers mennyiségű forró vízzel és megsózom.
ezután már csak villával keverem.ha ezt a vizet fölszívta
keverek rajta mégegyet és lezárom a gázt.
dupla konyharuhával letakarom, és csak amikor kell akkor keverem át újra, szintén csak villával.
laza, nem ragacsos.
barna rizst nem szoktam főzni,de ahogy olvasgatom,tovább kell főzni.
persze a lángról nem írtunk. mindenképpen közepesen, mert nem megsütni akarjuk, hanem megfőzni.nagylángon ki is futhatna, akkor meg még takaríthatunk is.sőt, amikor a kavarásnál látod, hogy rotyog vedd vissza a legkisebb lángra, és úgy várd be, hogy fölszívja sz összes vizet. én minden gázrózsán platnit használok,így biztonságosabb.
üdv.
Köszi a tanácsokat. Megcsináltam a rizst. A zsiradék mennyisége most már megfelelőnek tűnt, de valahogy mégse lett olyan, mint amilyenre vágyom.
Amilyet szeretnék, annak szinte sült íze volt, az enyémnek meg olyan főttes, mintha nem is pirítottam volna meg. A szemek is puhábbak lettek, mint szerettem volna.
Tehát a célom: sült ízű, enyhén kemény rizs.
Tovább kell pirítani vagy kevesebbet főzni? (Ezt kb. 18-20 percig főztem.) Írjatok még légyszi, hátha végül összejön!
nem nagyon értem, talán valami kínai rizs készülhet így.
de esetleg próbáld meg a félig főtt rizst zsíron/olajon
tovább , álladóan kavargatva megpirítani.
egy majdcsak eltalálod:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!