Káposzta savanyítása télen nem sikerül, csak ősszel. Mi az oka?
NEm ártana tudni, milyen módszert használsz, mert ahhoz lehetne csak konkrét ötletet mondani, meg azt sem írtad, miben nyilvánul meg a nem-sikerülés.
De általánosságban: a káposztának annyi levet kell engednie, hogy ellepje, ha ennél kevesebb lesz (mert pl szárazabb a káposzta), akkor azt felforralt és lehütött vízzel fel kell tölteni, ahol 1 liter vízbe 1 evökanál sót kell tenni.
Ahhoz, hogy a káposzta erjedésnek induljon, megfelelö hömérséklet (kb 15 fok) kell kezdetben, ha túl hideg helyre állítod, akkor ez nem következik be.
Az edénybe rakott káposztának szorosan kell állnia, ha a félig rakott esetben nincs eléggé összenyomva, az lehet ok.
Én több éve - mivel csak ketten vagyunk a párommal - nem cserépedénybe (vagy fahordóba, ami a hagyományos módszer lenne - teszem el, mert az rengeteg lenne, hanem kisebb, 1- 1,5 literes csavaros tetejü üvegekbe. Ugyanúgy készítem elö, mint ahogy megszokott, alaposan belenyomkodom az üvegbe, folpackot teszek rá és úgy csavarom rá a fedöt. (A folpack arra jó, hogy elöször nem zár légmentesen a tetö.) Ezt kb egy hétig a konyhában tartom úgy, hogy aláteszek egy tálcát, amibe a fölösleges lé kifolyhat az erjedés kezdetén, utána teszem hüvös helyre. Eddig még sosem volt gondom vele, nem romlik meg, nem puhul el, és egyszerre csak kis adag van nyitva, jobban eláll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!