Sose sikerül a piskótám, sütés után összeesik. Mit tegyek?
Tobb fele piskotarecept van, fuggoen attol, hogy pl piskotatekercset akarsz vagy kockara akarod vagni, vagy tortat akarsz, vagy....melyiket hasznalod?
Nem vagyok cukrasz, de legalabb negy fele receptem van, fuggoen attol, hogy mit akarok kesziteni.
A piskótát így készítem:
A tojásokat kettéválasztom és a cukor 1/3-át a sárgájával a 2/3-át a fehérjével habbá verem. A két habos tömeget egyesítem, majd fokozatosan hozzászitálom a lisztet.
A kész masszát tortakarikába öntöm, és előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 160-170 C°-on 25 perc alatt készre sütöm. A kisült karikát saját gőzében megfordítva hűtöm, így nem esik össze.
Ahány tojás, annyi kanál liszt és cukor.
1. A tojások fehérjét keményre verem.
2. A sárgáját a cukorral elkeverem, míg fel nem olvadt a cukor vagy nagyon minimálisan szemcsés.
3. Hozzáadom a lisztet a cukros tojássárgához, összekeverem.
4. Hozzáadom a fehérjét, adagolva h ne törjön szarrá.
5. Kiöntöm a kivajazott és kilisztezett VAGY sütőpapíros formába a tésztát.
6. Kb 175-180°C-on elkezdem sütni, -(nagyjából 3-5 perc)-, amíg fel jön szépen a tészta és picit kezd barnulni a teteje!
Majd visszakapcsolom a sütőt kb 170°C-ra és készre sütöm kb 15-20-25 perc alatt!
Sütője válogatja,hogy mikor készül el a süti.
Nekem mindig sikerül így, pedig nem vagyok cukrász :)
Tortahoz a 6.valaszolo receptjet hasznalom, es nekem is mindig szep magas, nem esik ossze.
A piskotahoz van meg egy aranyszabaly, a sutot elo kell melegiteni 170-180 fokra, es a sutes kozben nem szabad nyitogatni a suto ajtajat, mert "megfazik" es osszeesHET. (Kukkolni a sutoajto uvegablakan at...) Nekem igy 22 perc alatt sul at tokeletesre, de sutoje valogatja.
6os vagyok!
A 8as válaszolónak teljesen igaza van! Ezt elfelejtettem odaírni, mert nekem egyértelmű volt :)
Én teljes mértékben a Horváth Ilona szakácskönyvben leírt alap piskóta receptet követem, így nem esik össze. (hasonló az itt leírtakhoz, az annyi kanál cukor és liszt ahány tojás taktikával készül)
Én régebben a sárgájával kevertem ki a cukrot, akkor mindig összeesett, mióta a recept szerint, a fehérjével keverem fényesre, keményre, azóta egyáltalán nem (2-3-szor sütöttem még csak azóta, de szerintem mostantól így lesz).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!