Meddig főzitek a darálthúst, hogy puha legyen? (Bolognai)
Én nem kérnék olyan bolognait amit 20 perc alatt dobtak össze. Az olyat nem lenne szabad spagettinek nevezni, az csak valami paradicsomos párolt darát hús!!
Írd be a YouTube keresőbe hogy “easy Bolognese Recipie Jamie Oliver”. Oda teszi a húst (fele marha fele disznó) enged egy kis levet azt elpárolod, ha az megvan akkor öntöd fel paradicsomlével (ő vizet is tesz alá) és onnantól 1,5 - 2 órát kell főzni!
Ha valamelyik konyhás néni meg az hiszi hogy jobban főz mint Jamie Oliver csak csinálja otthon a 4 fal között de ne próbálja meg gyanútlan kezdő szakácsokat rábeszélni a saját hülyeségére. Szerencsétlen megcsinálja, megkóstolja és csodálkozik hogy miért lett ilyen rossz.
Mint máshol is, itt is igaz hogy jó munkához idő kell.
ez az eredeti olasz (bolognai) bolognai recept, meg alatta egy gugli-fordítás, amit néhol javítottam, hogy érthető legyen, bocsi, hogy nincs türelmem teljesen magyarossá varázsolni, de a lényeg teljesen érthető.
"Összetevők 4 fő részére
300 g marhahús (szegy vagy szegy hátulja, vagy szegy eleje vagy lapocka) durván darálva
150 g sertésszalonna (pancetta)
50 g sárgarépa
50 g zeller szár
50 g hagyma
300 g paradicsomszósz vagy hámozott paradicsom
½ pohár vörös bor
1 pohár teljes tej, egy kis marhahúsleves, olívaolaj vagy vaj
só és bors
½ csésze folyékony tejszín (opcionális)
A pancettát először kockára vágjuk, majd a félholddal (*mezzaluna-egy félhold alakú kés, sajnos nem tudom a magyar nevét) finomra aprítjuk. Egy vastag kerámia vagy alumínium edényben (körülbelül húsz centiméter átmérőjű) kombináljon három evőkanál olajat vagy ötven gramm vajat és a finoman apróra vágott zöldségeket (*sárgarépa, zeller, hagyma), és hagyja finoman megpuhulni. Adjuk hozzá a darált húst, és alaposan keverjük össze egy kanállal, kicsit pirítsuk meg, amíg "sercegni nem kezd". Meghintjük a borral, és óvatosan keverjük össze, amíg a bor teljesen elpárolog. Adjuk hozzá a paradicsomszószt vagy a hámozott paradicsomot, fedjük le és lassan pároljuk körülbelül két órán keresztül, szükség esetén adjunk hozzá egy kis marhahúslevest. A vége felé öntsük bele a tejet, hogy tompítsa a paradicsom savasságát. Ízesítsük sóval és borssal. Amikor a mártás kész, a bolognai felhasználás szerint a tejszínt adják hozzá, de csak ha száraz tésztáról van szó. Tagliatelle esetében ki kell zárni a felhasználását.
Ez a valódi bolognai szósz friss receptje, amelyet 1982. október 17-én nyújtott be az olasz konyhaakadémia bolognai küldöttsége a bolognai kereskedelmi kamarában."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!