Ha a tejet felforralom veszít a kálcium tartalmából?
nem szeretem sem a tej sem a kakaó ízét...
ha pudingot csinálok belőle ugyanannyi kálcium marad benne?
A forralás természetesen semmit nem csinál a kalciummal, ugyanúgy a tejben marad.
Egyébként a "bolti" (bár ilyenből van néhány száz féle) tejben ugyanannyi a kalcium, mint a háziban.
Ez kb. 100 mg/ 100 gr.
Tejtermékek közül a sajtokban van a legtöbb kalcium, már egy sajtkrémben is van 400 mg 100 grammonként, de pl a parmezánban ez már 800 mg.
igen, pontosan azért van a sajtokban koncentráltabban a kalcium, mivel egy kiló sajt tejfolyadék normája 11 lt tej.egy kiló túró tejfolyadéknormája 6 lt tej.
így talán világos, hogy ezekben a termékekben a 100 gr-ra jutó kalcium több, mint egy lt tejben.
-tejes-
Csak hogy bizonyítsam többek közt, miért írtam,hogy a tej egy nagy semmi:
7 ok, amiért mindegyikünknek megfontolandó a tehéntej elkerülése:
1) A tejtől nem lesznek csontjaink egészségesek, nem akadályozza meg a csonttörést és a csontritkulást. Gyermekápolók által egészségügyi tanulmány szerint a tejtermékek inkább növelik a csonttörések kockázatát, mint megvédenék csontjainkat. Ázsia és Afrika azon országaiban, ahol nem fogyasztanak nagymennyiségű tejtermékeket, legalacsonyabb arányú a csontritkulás .
2) A tej nagyon jó kálciumforrás, ezt gondolja a legtöbb ember. Mindenekelőtt a tej pasztőrizálása elpusztítja az összes tápanyagát, a kálciumot is. Másodszor, a spenót, a tahini és a kelkáposzta, illetve más leveles zöldségek a legjobb kálciumforrások a Földön.
+ A Duna Tv-ben volt egy riport a Mizo gyár gyárvezetőjével, aki szintén ezeket mondta.
1. Afrika és Ázsia országaiban azért nincs csontritkulás, mert mire odáig jutnának, rég meghalnak.
2. A pasztorizálás pár percig olyan 100 fok fölé való hevítést, majd lehűtést jelent. Itt maximum a C vitamin bomlana (ami nem gyakori a tejben...) ellenben a kalciumnak még 300 fokon sincs az ég világon semmi baja. Sőt, 500 fokon sem, ugyanis a sav elbomlik hő hatására, a kalcium nem...
Szóval erről ennyit.
Magyarország -többek között- a 3 millió vegyész, és élelmiszertechnológus országa.
Hallottam olyat, hogy a bolti tejek tejporból készülnek, ezért nem jók.
Kérdem én, miből készül a tejpor? Feltételezem, hogy tejből.
Na most ki az az állat, aki óriási költséggel elvonja a tejből a 95% vizet, leporítja, majd visszahígítja? Minimum elgondolkodtató.
A tejgyártók a fölösleges tejet trappistába, vagy UHT (tartós) tejbe "mentik", tárolják.
A kérdésre: a Ca, mint elem, kiválóan tűri a hőkezelést (is). A tej tuti Ca-forrás.
DZ. megmondta a lényeget, a tejporítás a szakma legköltségesebb folyamata.
a 80-as években porítottunk orrba-szájba, mert annyi volt a tej, hogy lehetetlen volt készterméknek feldolgozni.
és akkor hol volt még az uht.....
akkor is csak takarmányozási célra lehetett eladni.
Berettyóújfalu gyártott étkezési tejport, Túrista, Pressó
de akkor a Tröszti irányítás megoldotta az országos "tejhelyzetet":))
most meg "dől a lé " mindenhonnan, a hazai gyártók pedig
a tönk szélén sajnos.
üdv-tejes-
A 80-as évek elején állattenyésztési ágazatot vezettem, egy Tsz-ben.
Ekkor találták ki, hogy támogatták a vemhes üsző beállítást.
(ti. amiből a tehén lesz, ha megellik). Olyan jól sikerült-magyar módra-, hogy az általad megjelölt időben a strandokon is tej volt víz helyett, mert az a hülye tehén nem vette figyelembe a feldolgozókapacitást, meg az export beszűkülését, és csak tejelt, meg tejelt.
Mielőtt belefulladtunk volna a tejbe, okosaink megtalálták a megoldást: támogassuk a tehén kivágásokat.
3-5 éves, javakorabeli tejelő tehenek ezreit küldtük vágóba. Még mindig rángatózik a szám széle, ha eszembe jut.
ahogy mondod DZ.én is ebben éltem,nagyon is jól ismerem
a tejtermelés és a tejfeldolgozás minden búját-baját.
ráadásul nem tudok kibújni a bőrömből, foggal-körömmel védem még mindig a szakma becsületét.
a permeátumos és növényi zsíros baromságok a még mindig
MO-on élő "ír marha " találmányai...
üdv-tejes-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!