Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ha a tejet felforralom veszít...

Ha a tejet felforralom veszít a kálcium tartalmából?

Figyelt kérdés

nem szeretem sem a tej sem a kakaó ízét...

ha pudingot csinálok belőle ugyanannyi kálcium marad benne?


2011. jan. 15. 22:07
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

A forralás természetesen semmit nem csinál a kalciummal, ugyanúgy a tejben marad.

Egyébként a "bolti" (bár ilyenből van néhány száz féle) tejben ugyanannyi a kalcium, mint a háziban.

Ez kb. 100 mg/ 100 gr.

Tejtermékek közül a sajtokban van a legtöbb kalcium, már egy sajtkrémben is van 400 mg 100 grammonként, de pl a parmezánban ez már 800 mg.

2011. jan. 16. 07:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/29 anonim ***** válasza:

igen, pontosan azért van a sajtokban koncentráltabban a kalcium, mivel egy kiló sajt tejfolyadék normája 11 lt tej.egy kiló túró tejfolyadéknormája 6 lt tej.

így talán világos, hogy ezekben a termékekben a 100 gr-ra jutó kalcium több, mint egy lt tejben.

-tejes-

2011. jan. 16. 07:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/29 anonim ***** válasza:
Ha nem 50 millió °C-on próbálod meg felforralni,nem megy végbe magátalakulás,így nem tűnik el a Ca.(Akkor se tűnne el,csak átalakulna):)
2011. jan. 16. 08:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/29 anonim ***** válasza:
Egyél Pomelót, abban van kalcium, és nagyon finom is :)
2011. jan. 16. 08:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/29 anonim ***** válasza:

Csak hogy bizonyítsam többek közt, miért írtam,hogy a tej egy nagy semmi:


7 ok, amiért mindegyikünknek megfontolandó a tehéntej elkerülése:


1) A tejtől nem lesznek csontjaink egészségesek, nem akadályozza meg a csonttörést és a csontritkulást. Gyermekápolók által egészségügyi tanulmány szerint a tejtermékek inkább növelik a csonttörések kockázatát, mint megvédenék csontjainkat. Ázsia és Afrika azon országaiban, ahol nem fogyasztanak nagymennyiségű tejtermékeket, legalacsonyabb arányú a csontritkulás .


2) A tej nagyon jó kálciumforrás, ezt gondolja a legtöbb ember. Mindenekelőtt a tej pasztőrizálása elpusztítja az összes tápanyagát, a kálciumot is. Másodszor, a spenót, a tahini és a kelkáposzta, illetve más leveles zöldségek a legjobb kálciumforrások a Földön.


+ A Duna Tv-ben volt egy riport a Mizo gyár gyárvezetőjével, aki szintén ezeket mondta.

2011. jan. 16. 08:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/29 anonim ***** válasza:

1. Afrika és Ázsia országaiban azért nincs csontritkulás, mert mire odáig jutnának, rég meghalnak.


2. A pasztorizálás pár percig olyan 100 fok fölé való hevítést, majd lehűtést jelent. Itt maximum a C vitamin bomlana (ami nem gyakori a tejben...) ellenben a kalciumnak még 300 fokon sincs az ég világon semmi baja. Sőt, 500 fokon sem, ugyanis a sav elbomlik hő hatására, a kalcium nem...


Szóval erről ennyit.

2011. jan. 16. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/29 doboszoli ***** válasza:

Magyarország -többek között- a 3 millió vegyész, és élelmiszertechnológus országa.

Hallottam olyat, hogy a bolti tejek tejporból készülnek, ezért nem jók.

Kérdem én, miből készül a tejpor? Feltételezem, hogy tejből.

Na most ki az az állat, aki óriási költséggel elvonja a tejből a 95% vizet, leporítja, majd visszahígítja? Minimum elgondolkodtató.

A tejgyártók a fölösleges tejet trappistába, vagy UHT (tartós) tejbe "mentik", tárolják.

A kérdésre: a Ca, mint elem, kiválóan tűri a hőkezelést (is). A tej tuti Ca-forrás.

2011. jan. 16. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/29 anonim ***** válasza:

DZ. megmondta a lényeget, a tejporítás a szakma legköltségesebb folyamata.

a 80-as években porítottunk orrba-szájba, mert annyi volt a tej, hogy lehetetlen volt készterméknek feldolgozni.

és akkor hol volt még az uht.....

akkor is csak takarmányozási célra lehetett eladni.

Berettyóújfalu gyártott étkezési tejport, Túrista, Pressó

de akkor a Tröszti irányítás megoldotta az országos "tejhelyzetet":))

most meg "dől a lé " mindenhonnan, a hazai gyártók pedig

a tönk szélén sajnos.

üdv-tejes-

2011. jan. 16. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/29 doboszoli ***** válasza:

A 80-as évek elején állattenyésztési ágazatot vezettem, egy Tsz-ben.

Ekkor találták ki, hogy támogatták a vemhes üsző beállítást.

(ti. amiből a tehén lesz, ha megellik). Olyan jól sikerült-magyar módra-, hogy az általad megjelölt időben a strandokon is tej volt víz helyett, mert az a hülye tehén nem vette figyelembe a feldolgozókapacitást, meg az export beszűkülését, és csak tejelt, meg tejelt.

Mielőtt belefulladtunk volna a tejbe, okosaink megtalálták a megoldást: támogassuk a tehén kivágásokat.

3-5 éves, javakorabeli tejelő tehenek ezreit küldtük vágóba. Még mindig rángatózik a szám széle, ha eszembe jut.

2011. jan. 16. 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/29 anonim ***** válasza:

ahogy mondod DZ.én is ebben éltem,nagyon is jól ismerem

a tejtermelés és a tejfeldolgozás minden búját-baját.

ráadásul nem tudok kibújni a bőrömből, foggal-körömmel védem még mindig a szakma becsületét.

a permeátumos és növényi zsíros baromságok a még mindig

MO-on élő "ír marha " találmányai...

üdv-tejes-

2011. jan. 16. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!