Mit jelent az, hogy pasztőrözött a tej? Ha felforralom a házi tehéntejet, az annak számít?
Régen,a háziak megfejték a két kezükkel a bocit majd felforralták a tejet...Persze,hogy jó ha felforralod!Sőt,forralás nélkül ne is tartsd otthon.Neh valaki úgy igyon bele,hogy nincs forralva.Nem biztos,hogy baj lenne belőle,de jobb a békesség.
Mi egyszer majdnem pórul jártunk.Egyik ismerősünk hozta a tejet,de nem szólt,hogy nincs felforralva.Szerencsére két nap múlva már megromlott,pedig aznap akartam meginni 1-2 bögrével reggelire.Ekkor 25 hetes voltam.
Azért az nem pontos meghatározás a pasztörizálásra, hogy 100 fok alá melegítik.
A pasztörizálás egy igen komplex folyamat, mely KÉT összetevőből áll.
Egyrészt a hőmérséklet, másrészt az idő kombinációja. A tehéntejet 71,7 fokon 15 másodpercig kell tartani, majd hirtelen 6 fok alá hűteni. Ennek az a lényege, hogy amennyiben tovább melegíted, vagy tovább tartod az adott hőmérsékleten, akkor a forralással már értékes tápanyagokat is puszítasz (vitaminok, stb.)
A pasztörizálás NEM egyenértékű a forralással. Bár tény, hogy amit a pasztörizálás elpusztít, azt a forralás is elpusztít. (Tehát hatását tekintve a pasztörizálás során kevesebb dolog pusztul el, mint a forraláskor.)
A forralássa sikerül sok mindent eltüntetned a tejből, ami miatt fogyasztjuk, pl. tökéletesen vitamintalanítja.
Az íze pedig, többé nem is hasonlít a tejre.
Az anyatejet sem szokás felforralni, csak, ha a gyermekorvos javasolja, mert nem bízik meg a a tejet adó tisztaságában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!