Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Miért nem fogja fel a fizikata...

Miért nem fogja fel a fizikatanárom, hogy tölteléktantárgyat tanít?

Figyelt kérdés
És még direkt jó nagy adag házikat ad, minden doga elején elmondja, hogy 'nagyon nehéz a feladatsor... 1-2 feladatot talán még én is meg tudnék nagy nehezen csinálni', 45%-ig egyes, stb.. Úgy érzem magam, mintha emelt matekon lennék, olyan a követelmény és a szigor.

#tanár #matematika #fizika #tantárgy #tölteléktantárgy
2016. márc. 1. 17:14
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
90%
A fizika nem tölteléktantárgy. Az ének, a tesi, a rajz meg még egyebek a kiegészítőtárgyak.
2016. márc. 1. 21:51
 12/31 anonim ***** válasza:
65%
Fizika tölteléktárgy? Érdekes, akik jók belőle, majd reálos vonalon mennek tovább, és mérnöki stb. diplomát szereznek, kapják majd a 200-300 ezres fizetéseket nettóban. Te meg végezz nyugodtan valamilyen bölcsész büfészakon az irodalom érettségiddel, és mehetsz padlót sikálni minimálbérért. Közben gondolkodhatsz azon, mi a tölteléktárgy.
2016. márc. 1. 23:19
 13/31 zgyzgy ***** válasza:
100%

A fizika nem töltelék tantárgy, hanem készség tantárgy.

Alapvető és izgalmas tudomány, de borzasztó rossz megközelítésben oktatják a középiskolában.

Humán végzettségű embereknek is érdemes beleszagolni a természettudományokba, éppen úgy, ahogy a műszakiaknak is jót tesz a humán műveltség.

Akkor nem írnának olyan hülyeségeket, mint a 12-es.

2016. márc. 2. 00:56
 14/31 anonim ***** válasza:
75%
A fizika az egyik leghasznosabb, legérdekesebb tantárgy, ha kicsit is érdeklődő vagy, sokkal több hasznát veszed az életben, mint pl. az irodalomnak.
2016. márc. 2. 02:18
 15/31 anonim ***** válasza:
100%

Irok par gondolatot az eredeti felvetesre, meg a valaszokra is:

-Ha human tagozatos vagy, es az osztalybol senki nem megy tovabb muszaki iranyba, akkor - talan - mondhatod, hogy toltelektargy. (Bar meg akkor is tobbet er hosszu tavon, mint par masik targy, mert - a matekhoz hasonloan - megtanit gondolkodni, es sokszor gyakorlatban is hasznalhato tudast ad.) Ha van koztetek realos, onnantol nem toltelektargy.

-BME-n nem 45, hanem 40% az 1-es hatara, utana 15%-onkent no az osztalyzat. Szerintem az ottani fizika feladatsorok kevesbe mennenek neked, szoval nem ez szamit, hanem a feladatok nehezsege.

Par eve az MTA akkori elnoke is kiakadt, hogy erettsegin csak a matek az egyetlen real targy, de a realosokra raeroltetnek tobb humant is, es nem fair. Reszben emiatt is, eleg sok realos ismerosom van, aki muvelt, tajekozott a vilagban, olvas, neha verseket ir. Nyelvtudas szinten alap (nehezen talalsz olyan informatikust, aki ne tudna angolul). Human erdeklodesu ismeroseim sokkal ritkabban dobnak ossze hetvegen egy Android appot. :)

Volt baratnomet eleg sokat tanitottam matekra (fizikat sajnos nem hagyta), annak ellenere, hogy ugyved lesz (jovo heten lesz a vedese). Egyik vizsgaja utan elujsagolta, hogy mennyit segitett neki, hogy az esetszetvalasztast annakidejen elmagyaraztam.

Noverem bolcsesz, es idonkent varr maganak valamit. Egyik ruhajan a galler szukseges hosszat nem tudta egyedul kiszamolni (d*pi lett volna).

#5:

A fizika nagyon nagy resze meg nyitott kerdes, nagyon sokat nem tudunk a vilagrol (es nem tudjuk, hogy mennyi mindent nem tudunk). Ami miatt ugy tunik, hogy mar lefutott dolog, az az, hogy kb. Newtonig tanitanak gimiben fizikat (esetleg spec. relativitaselmelet meg beleferhet), azt is leegyszerusitve. Amit ma kutatnak, az az egyetemi szintbe sem fer bele, specializalodnak a kutatok, es nagyobb, vegyes csapatban kutatnak (kell fizikus, meg matematikus, meg valamilyen big data szakerto, meg programozo a szimulaciohoz, meg mindenfele mernok az eszkozok megtervezesehez). A gravitacios hullamoknal is hasonlan csinaltak, mar nem a maganyos elmeleti fizikusok sportja. Ha van valami eredmeny, azt meg a hetkoznapi ember sokszor meg sem ertene.

A bicikli-szerviz hulyeseg, de egy csomo dolgot lehet (es szoktak is) biciklin demonstralni. Perduletmegmaradast, gaztorvenyeket, surlodast, ilyesmit. Persze a szoveges peldakban is lehetnek hasonlo, eletbol vett kerdesek.

#12:

Az teny, hogy STEM teruleten sokkal jobban lehet keresni, mint a Mekiben, de azert a nagyobb irok es ismertebb muveszek sem panaszkodhatnak, es van par human muveltsegu ember is, aki kiemelkedoen intelligens. Mondjuk az is igaz, hogy real vegzettseggel (vagy vegzettseg nelkul) siman lehetsz nagy muvesz, de anelkul nem leszel jo fizikus. A kedvenc iromnak peldaul erettsegije volt, es mielott elkezdett volna irni, egy atomeromunel dolgozott szovivokent.

#13:

Nekem nagyon bejott, ahogy a fizikatanarnom tanitotta. O volt az egyik matektanarnom is es az osztalyfonok egyben. O sajat hataskorben atcsoportositota a fizika es matekorakat, mert szerinte a fizikahoz erettebbnek kell lenni. Nekem bejott (akkor szerettem meg a fizikat, elozo suliban masik tanarnal nem tetszett, bar lehet, hogy csak tul fiatal voltam).

Amit sajnos nagyon rosszul tanitanak, az a tortenelem: nem az evszamok magolasara, hanem a folyamatok felismeresere kellene a hangsulyt fektetni. De ez nem a tanarok hibaja (a suli vegen nagyon jo tanarom volt ebbol is), a szamonkeres rossz, es igy a tanarok sem valtoztathatnak rajta.

A masik amivel baj van, az az irodalom. Most nagyjabol idorendi sorrendben mennek vegig a szerzokon, ami azt jelenti, hogy a legfiatalabbak kapjak az Antigonet peldaul. Sok klasszikust vagy kukazni kellene (keruljon BTK irodalomszakra), vagy mas sorrendben tanitani. Helyette be lehetne tenni nehany kortars irot/koltot, illetve az irodalmi forrasokkal csak kevesbe szorosan osszefuggo beszelgetos/elemzo orakat. Ja, es bevezethetnenek egy media targyat, foleg filmekre koncentralva, mert jelenleg ez a dominans muveszeti forma, raadasul tobb kulonbozo ag talalkozik (foto/kep, zene, drama/forgatokonyv).

#13: Le tudnad irni mit tanitanak rosszul jelenleg a fizikaban?

#9, #10:

Ja, es en nyugodtan irhatok ilyeneket, mert erettsegire 3 megajanlott jelessel mentem. (1 nyelvvizsga, 3 OKTV donto - bar az egyikbol duplaztam)

2016. márc. 2. 04:53
 16/31 Tom Benko ***** válasza:
45%
Tudod, mi a tölteléktárgy? Mert a fizika pont nem, sőt, az általad igényeltek ott vannak benne az anyagban. Csak van olyan életidegen magológép, aki arra veri, hogy magyarból be tudta magát nyalni a tanárnál az ötös mélységig, aztán pislog, hogy egy intelligenciát mindenképpen igénylő tárgynál meg van lőve, és, mivel gondolkodás ellen már rengeteg oltást kapott, mindössze picsogni tud. És tudod, mit? Én a töri érettségit megcsináltam úgy, hogy még a tételek címéről sem volt fingom se, az elnök meg töri szakos volt, egyszem szakadt töriatlaszból. És nem a mostani legagyított érettségit, amit átlagos nyolcadikos megold. Ha ezt utánam csinálod fizikából, akkor majd foglalkozom a nyafogásoddal.
2016. márc. 2. 10:25
 17/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm a HASZNOS válaszokat!

Amúgy matek-történelem szakon tanulok, igen, EMELT matek és EMELT töri, és nekem a fizika töltelék, az osztályból 3 ember fog érettségizni fizikából, mindhárom középszinten, tehát nekünk, a nagyon nagy többségnek a fizika töltelék. Főleg az eredeti leírásban szereplő tanárral.

A fizikából sokkal érdekesebb dolgokat ki lehetne hozni, ha életszerűbben oktatnák, leginkább az elektronika résszel lehetne megfogni a diákságot, elmagyarázva mindenről, hogy hogyan működik. De aki alapból le$zärja az egészet, azt semmivel sem lehet megfogni.

2016. márc. 2. 11:22
 18/31 anonim ***** válasza:
46%
A minket körülvevő világ az gyakorlatilag fizika... Ha majd a gyereked lát egy neki szokatlannak tűnő jelenséget, azt hogy fogod majd neki megmagyarázni, ha megkérdezi?
2016. márc. 2. 11:28
 19/31 anonim ***** válasza:
75%

Teljesen igaza van a kérdezőnek csak a sokkal nagyobb problémát nem látja: az ÖSSZES tárgy tölteléktárgy. Szó szerint, a magyar iskolarendszer feladatának azt tartja hogy minél több anyagot töltsön a gyerekek fejébe amire se szükség nincs se realitása nincs. Ld. [link] például.

Kérdező, arra koncentrálj hogy tanulni, problémát megoldani tudjál, a többit bekkeld ki ahogy tudod.

2016. márc. 3. 02:06
 20/31 anonim ***** válasza:
100%
És még annyit hogy bár sok-sok éve nekem is adott az ELTE egy tanári diplomát, én azt nem használom viszont volt alkalmam első kézből megtapasztalni mi folyik ott tanárképzésen és bár húsz év eltelt mióta én oda jártam, semmi nem változott: az ötéves tanárképzés első négy évében félévenként a 30 kreditből (egy kredit durván egy óra hetente) összesen 4 a pedagógia-pszichológia tárgy. Így teljes a kör: a tanár nem tud tanítani, a gyerek nem tud tanulni, ebből lesz a modern kor kihívásainak megfelelni képtelen magyar társadalom ahol szinte mindenki azt várja el hogy az állam addja meg a válaszokat és ha Kádár halott, akkor majd jó lesz Orbán erre a feladatra.
2016. márc. 3. 02:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!