Mi van a munkaerőpiaccal?
Hidd el, ez így volt 5 éve is. Diplomás állásokra nagyon nehéz bekerülni, mert rengetegen jelentkeznek rá.
Egyszerűen a magyar munkaerőpiac sz*r, teljesen a gyáraktól függünk és az előadott plusz 1 millió munkahelynek 80%-a is ilyen gyári munkás, rosszul fizető meló. Pesten még csak-csak, de vidéken elhelyezkedni diplomásként kb. csak kapcsolatok révén lehet, ahogy írják.
"10, honnan veszed, hogy alacsony szinten van a kérdező 11 évnyi tapasztalattal rendelkező példája?"
Onnan hogy nem talál munkahelyet. Ha piacképes tapasztalata lenne, akkor gond nélkül el tudna helyezkedni.
"természetesen te kivétel vagy, véletlenül nem IT-s full stack gyakoris dev vagy?), ha 2-3 évente váltogatja a munkahelyét"
Nem, én nem fejlesztő vagyok, hanem kiberbiztonság területen dolgozom és szereztem tapasztalatot egyrész mint SOC Analyst, etikus hacker, valamint dolgoztam Red / Blue Teamben, jelenleg pedig hálózatbiztonsági mérnök vagyok egy bankban.
Akinek van esze az 2-3 évente vált munkahelyet, egyrészt amiatt, hogy piacképes maradjon a bére másrészt a tapasztalata bővítése miatt is, hogy ne csak egyetlen helyen használt frameworkokkel és munkafolyamatokkal legyen képben, hanem széleskörű tapasztalatot szerezzen.
nem a munkaerőpiaccal van baj. A selejtek sosem kellettek (max ismerős beejtőernyőzi őket valami kamu pozira) az életképes egyének pedig igen.
Egyébiránt milyen diplomáról beszélünk? Nem mindegy hogy orvosi vagy szabadbölcsész, ugyanis csak annyit írsz, hogy "diplomás". Ég és föld a különbség diplomák között.
Mert nálunk a betanított munkára nyomják a pénzt.
Idehoznak valami gyárat, ahová kell 50 diplomás, mellé 1000 fő biorobot.
Sok az egyszerű ember, nekik munkát kell adni, a többieket meg kapcsolatokkal elhelyezik, ha nincs ismerősöd nehéz bekerülni ilyen pozíciókba.
Rengeteg munkahely van, legalábbis a környékemen, Fejér vm-ben.
Viszont ezek olyan állások, amik az emberek nagy részének nem nyújtanak perspektívát, sok kamu álláshirdetés is van köztük.
3 műszakos autóipari droidnak sok helyre felvesznek, mert pl. a munkahelyemen bejelentették, hogy létszámstop van, nincs felvétel, 2 hétre rá meg megint volt felvétel, mert annyian leszámoltak. :D
Van még 1-2 műszakos munka sok kis cégnél, de ott a bejárás nehézkes, meg van 250 ezres fizetés.
A falvakban is vannak kisebb üzemek, de ők gyenge lábakon állnak, ma kirúgnak 2 embert, holnap felvesznek 3-at, és rosszul is fizetnek.
Diplomás állásokról nem tudok nyilatkozni, de szerintem koma-sógor jóbarát alapon mehet. Legalábbis, ahol dolgozom, úgy volt, hogy ha igazgatóváltás volt, akkor 2-3 év alatt ki lettek rugdosva az előző igazgató emberei, és hozta az ő holdudvarát. Most is ez megy, új igazgató elkezdte a vezetőségben a sztálini tisztogatást, és hozta a haverjait.
Az hogy nem vesznek fel vagy nem hívnak be interjúra az nagyon sok tényezőn múlik.
- kamu álláshirdetések, mert a cégeknek meg kell hirdetniük az adott pozíciót, még akkor is ha már megvan az emberük(ez a legpatkányabb dolog)
- szar az önéletrajzod
- nem jelentkezel elég helyre
- itt a fő indok:mást vesznel fel, azért mert több tapasztalata van/kevesebb a bérigénye/közelebb lakik/több nyelven beszél/jobban kinyalta a cég seggét/ismerős által került be
És persze itt jön a kereslet kínálat. Örökléssel kapcsolatban pikpakk találtam egy ahhoz értő jogászt. Eközben a szomszéd kőművesként arra panaszkodott, hogy segédet keresett maga mellé, beletelt fél évbe mire talált egy normális jelentkezőt úgy hogy napi 8 órás munkára nettó 450-at adott volna(és igen, rendesen bejelentve, csak annyi kikötése volt hogy legyen jogsija+jó fizikum és ne legyen piás......)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!