Mi van a munkaerőpiaccal?
Ez így van az alacsony beosztású munkakörökkel is.
Ez a 4%-os munkanélküliség kamu, beáramlott rengeteg ukrán, egyéb vendégmunkás, akik ezekért a helyekért versengenek.
Diplomás körben meg gondolom nem volt sok új munkahely teremtés az elmúlt években, de egyre több embernek lesz diplomája
"Hogy lehet az, hogy valaki se pályakezdőként, se 11 év tapasztalattal a háta mögött nem talál diplomás állást?"
Úgy hogy a frissdiplomás semmi érdemleges eredményt nem tud felmutatni a diplomáján kívül (TDK, kutatás, verseny-eredmény, szakmai gyakorlat, diákmunka tapasztalat) ezért találnak tőle alkalmasabb jelentkezőt.
A 11 éves tapasztalattal rendelkező pedig vélhetően lenyomott 11 évet valami névtelen selejt magyar kisvállalkozásnál, ennek megfelelően senki nem kíváncsi rá. Nagyon nem mindegy, hogy a több éves tapasztalatodat a NASA-nál, Google-nél, Microsoftnál, a CERN részecskegyorsítónál szerzed vagy a taktaharkányi önkormányzatnál.
Személyes tapasztalataim szerint a magyar munkaerőpiac átalakulóban van, már bőven eljutottunk arra szintre, ahol már nem tapasztalat alapján vesznek fel embereket egy adott pozícióra, ha nem az ismeretség (protekció) által.
Ahogyan az elötem szóló is leírta, egyre több cég vesze fel olyan embereket, akiknek van már ismeretségük a cégen beül. Ezáltal felelőséget vállal érte, míg egy vadidegennél már ez sajnos nem mondható el.
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy bizonyos pozíciókra, ahol elvárnak egy nyelvtudást, vagy pl.. egy 3-5 évnyi munkatapasztalatot... Nem foglalkoznak vele a cégek, mert itt is már csak a protekció számít.
Igen, szerintem is megy civilben az urambátyámozás. A jó pozik elkelnek szájhagyomány útján, marad a selejt. Ritka, hogy valaki kifog egy jó helyet hírdetés alapján. Férjem is bevitt a céghez egy ismerőst, amint üresedés lett. (Mondjuk meg is bánta, de az már más sztori.)
És valóban hülyeség ez a 4%-os munkanelküliség. Ezt a munkaügyi hivataltól húzzák le, de nem megy be mindenki regelni a hivatalba. Szóval van az 5-6% is.
"Attól még ők is lehetnének jó munkaerők, nem?"
Nem. Aki 11 évig megrekedt egy alacsony szinten és nem váltogatott munkahelyet 2-3 évente, hogy széleskörű szakmai tapasztalatot szerezzen az nagy valószínűséggel egy besült, életképtelen egyén.
Szintén aki egyetem mellett nem képes semmi extrát hozzáadni és kézzelfogható eredményeket elérni vagy projekteket csinálni az egy átlagos / átlagon aluli jelölt.
A versenyszférában a cégek pedig a legjobb jelöltet szeretnék kiválasztani, ilyenektől pedig bőven akad jobb.
Én egy komoly szaktudással, tapasztalattal és végzettséggel rendelkező munkaerő vagyok, linkedinen heti szinten 8-10 üzenetet kapok fejvadászoktól, sosem volt szükségem se ismerősre, se protekcióra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!