Aki gyereket vállal, jellemzően mennyi időre esik ki a munkaerőpiacról?
Általában nem talál anyuka családbarát munkahelyet. Vagy fel sem veszik, mert úgyis táppénzre fog járkálni a gyerekkel, vagy felvennék, de olyan a munkaidő, hogy nem tudja hozni-vinni. Szóval amúgy az anyagi függetlenség az egy elég nagy áldozat, és nagyon jól meg kell gondolni, hogy milyet kapcsolatba vállal az ember gyereket, mert nem mindegy, hogy kitől függünk, hogy áll hozzánk utána. És ez csak egy gyerek.
Nyilván, piacképes szaktudással máshogy érinti a dolog a nőket. Én például azért tanulok tovább, hogy barátságosabb munkaidőm legyen és kevesebb anyagi teher legyen a férjemen. Nyilván 18 évesen nem úgy választottam, hogy majd 30-as anyaként hogy lesz nekem kényelmes. Szr, ha az ember kezdeti elölről a karrier építést.
Az én munkahelyemen ennyi idő után jöttek vissza a kolléganők az elmúlt 5 évben:
- 2 év után
- 1 év után
- 2 év után
- 4 év után, ott 2 gyerek született
- 3 év után
Mindannyian részmunkaidőben jöttek vissza, változó, hogy mennyi idő után lett megint 40 óra, valaki 1 évre rá, valaki 3 évre rá.
Látod, ez csak egy munkahelyi példa, mégis sokszínű. Persze vonhatnánk átlagot, az 2,5 év lenne nálunk, de statisztikailag nem mérvadó, ahhoz több száz, ezer anyuka adata kellene, hogy meddig maradtak otthon és miért.
Ahány család, annyi háttér, annyi ok.
Lehet anyagi döntés, hogy valaki évekig otthon marad, akár már ovis, iskolás gyerekek mellett, például apuka jól keres. Lehet, hogy vállalnak másodikat, és közte nem akarnak visszamenni dolgozni. Lehet, hogy annyit szeretne a gyerekével lenni, amennyit csak lehet. Lehet, hogy utálja a munkahelyét, nem is akar soha visszamenni. Lehet, hogy anyukaként vállalkozni kezdett, meglátja, hogyan alakul, és ha bejön, felmond később, vissza se megy.
Valaki nagyon szereti a munkáját, és 1-1,5 év után visszamegy dolgozni, én több ilyet is ismerek, családtagokat, barátnőket, ezzel sincs semmi gond, sőt, én is az ő példájukat követném.
Én itthon maradtam még ovis gyerek mellett is, mert anyagilag belefért. Anyósom kiakadt, mert ingyen elő vagyok.
A sógornőm bölcsibe dugta a gyereket kb 1év után, mert dolgozni akart, nem bírta otthon. Ő akkor egy szaranya lett, akinek minek gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!