Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ha van egy munkavállalóm, aki...

Ha van egy munkavállalóm, aki rendszeresen betegszabadságra megy (kb. 2-3 havonta, egy-egy alkalommal átlagosan 2-3 napra) az nektek hihetőnek/elfogadhatónak tűnik, annak ellenére, hogy elvileg teljesen egészséges? Többi lenn.

Figyelt kérdés
Van egy munkavállalóm, 38 éves férfi, aki elvileg teljes mértékben egészséges, és több éve nekem dolgozik (idén lesz 3). Régebben is betegeskedett sokszor, de mostanában ez egyre jobban megszaporodik. Két-három havonta pár napra csak (tehát nem hetekre) betegszabadságra megy, így viszont a kollegái már kezdenek rá fújni (valahol sajnos jogosan), mert sokszor miatta borul a beosztás. Próbáltam vele többször is beszélni erről, de állítja, hogy neki ilyenkor nagyon fáj a torka, és rosszul érzi magát. Tudtommal komolyabb egészségügyi gondja nincs. Eléggé rosszul érzem magam, mert nem feltételezem, hogy hazudik, viszont gyanakszom, hogy sokszor tényleg egy-egy kisebb torokfájással/megfázással is otthon marad, ami viszont nem feltétlen lenne indokolt. A csapatvezetőnk erősködik, hogy meg kéne tőle válni, mert így nem lehet rá számítani (ami sajnos valahol igaz). Viszont ilyen okkal nem lehet valakit elbocsátani, hogy ne haragudj, de sokszor vagy beteg... Illetve nekem még az is kicsit bűzlik, hogy elvileg egy egészséges 38 éves felnőtt férfinak nem lenne szabad 2-3 havonta pár napra lázas betegnek lennie, hacsak nincs valami ténylegesen nagy baja. De ha meg nem lázas, akkor meg nem indokolt, hogy otthon maradjon (szerintem). Ti mit tennétek a helyemben?

2023. szept. 16. 15:31
1 2 3 4
 21/36 A kérdező kommentje:

Kedves utolso,

Persze, ezert vivodom. Nem szeretnek en sem meggondolatlanul cselekedni, de ő nem 3-4 alkalommal beteg evente. Hanem a min. a 4-5. Most iden jarunk mar az otodiknel, es telen meg szinten allandoan beteg, tehat meglesz a hatodik is, erre a nyakamat merném tenni. Es akkor mar 20 nap betegszabadsagrol beszelunk az évben. Es ez viszont mar sok. Es sajnos ez egy pici ceg, nem egy multi, ahol 10-15 ember dolgozik egy csapatban. Az teljesen mas. Ennyien boven elegek, es plusz egy embert felvenni azert, mert ő evente min 4-5 alkalommal beteg, azert az eleg meredek. Felesleges is lenne, arrol nem is beszelve, hogy a koltsegvetes nem igazan birja el. Mindenesetre koszonom mindenkinek a visszajelzeseket, mindegyik nagyon hasznos volt. Igyekszem jol donteni :)

2023. szept. 18. 13:47
 22/36 anonim ***** válasza:
20: Aki ennyire beteges, ilyen gyakran kell hiányoznia, annak érdemes lenne kivizsgáltatnia magát, orvosi tanácsot kérni, hogy mit tehetne a megelőzés érdekében. Az mégsem normális, hogy éves rendszerességgel így menjen a dolog.
2023. szept. 18. 14:33
 23/36 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem a dilemmádat esküszöm. Az ember állandóan hiányzik, és feszkó van miatta. Problémaforrás. Azonnal lapát. És a dolog megítélésében teljesen irreleváns, hogy nem tud, vagy nem akar normálisan dolgozni. Az a dolga, hogy bent legyen, és csinálja végezze a feladatát. Ha erre bármilyen okból nem képes, akkor könnyes búcsú. Ennyi.
2023. szept. 18. 14:56
 24/36 anonim ***** válasza:
100%

"Nem értem a dilemmádat esküszöm."

Gondolom az a dilemmája, hogy egyébként meg jó munkaerő. Nem tudom, hogy mi a munkakör és milyen a bér, de hidd el, hogy manapság, főleg ha kötött a munkáltató/HR-es/vezető keze a bért illetően, akkor nehéz normális embert találni.

Ismerősöm épp munkakeresésben van, nem magasan kvalifikált munkákat néz és már több helyen megjegyezték, hogy "jé, te tudsz normálisan írni és beszélni, plusz még azt is érted, amit olvasol"...

Kérdező, ez esetben próbálj meg vele beszélni, hogy túl sokat van betegszabadságon és te nem a legrosszabbra gondolsz, de a jövőben ne maradjon otthon minden sz..rral. Vagy legalább ne mindig táppénzre menjen, hanem vegyen ki rá szabadságot, ha ennyire nem fér bele.

2023. szept. 18. 15:15
 25/36 anonim ***** válasza:
9%

Elképesztő mennyidégű az a kisstílűség ami ebben a kérdésben és méginkább a rá adott válaszokban összesűrűsödik. Föl se merül bennetek, hogy A) valóban beteg időnként B) nem akar kollégákat és vevőket (!) lefertőzni C) táppénzre, betegszabira menni neki is kiesés D) nem tudhatjuk, hogy aki helyette beugrik, nem lesz-e még "lógósabb", esetleg időnként 1-1 hétre is el merészel menni betegen E) esetleg munkahelyi okai is lehetnek a betegeskedésének?

Multinál dolgozom, de eléggé kkv-s szemlélet dívik, most már értem miért néznek rám ferde szemmel az elejétől fogva. Ugyanis merészeltem 1 hónap után lebetegedni és 1 teljes napot nem dolgozni. Konkrétan mozduli sem tudtam és rázott a hideg, főni asszony meg benyögte hogy ők ilyenkor vagy megpróbálnak dolgozni, vagy szabit vesznek ki, de menjek csak táppénzre, mert új vagyok. Ezek szerint ez teljesen bevett, átlagos mentalitás, vezetői morál Magyarországon.

A "mások dolgoznak helyette" duma is annyira, de annyira tipikus. Normális helyeken, jobb cégeknél a CSAPAT végzi a munkát, mindenki tudása és ereje szerint a legtöbbet bele teszi, és mondjuk 1 éves időtávban senki sem nézi hogy ki dolgozik személy szerint "többet", vagy "kevesebbet", mert úgy van összerakva a folyamat és a személyi állomány hogy erre nincs is lehetőség.

Na ezért is kell kitörni a sz*rból azaz az alkalmazotti létből amint lehet!

2023. szept. 18. 18:19
 26/36 anonim ***** válasza:
100%
A CSAPAT nem azért van, hogy mások helyett dolgozzon, kedves utolsó. A csapat együtt dolgozik, úgy együtt, hogy mindenki ott van. És ez nem kisstílűség.
2023. szept. 18. 18:48
 27/36 anonim ***** válasza:
100%
25: Oké, de akkor szerinted a kérdezőnek mit kellene csinálnia? Ráhagyni? Ha mondjuk még 20-30 évet ott dolgozik az ipse, akkor addig így hiányozgasson minden esztendőben?
2023. szept. 18. 18:49
 28/36 anonim ***** válasza:
Én belekalkulálnám ezt, esetleg finoman éreztetném vele, hátha motiváltabbá válik hogy kezdjen valamit az egészségével és/vagy kevesebbet lógjon. Még mindig nem tudjuk, mi a valódi oka a hiányzásnak! Annyi humánus módszer van, se szeri, se száma. Például volt egy kollégám még egy másik cégnél aki közmondásosan lassú volt, persze csak a háta mögött terjesztették ezt. Emellett viszont ő volt a legjobb angolos, a személyisége szuper pozitív volt, többek, köztük én is, végül csak szinte miatta maradtunk ott hosszú évekig (meg még 1-2 hasonló karakter miatt.) Tehát összességében a "lassúsága" mondhatni behozta az árát, már 1-2 éven belül. Aztán idővel azt is kifigyeltem, hogy lassuság ide vagy oda, elkezdte ő is tartani a határidőket. Benn maradt dolgozni, akár órákkal tovább, csak hogy utolérhessen minket. Soha, sehol nem hozta ezt föl maga mellett érvként, tudta magáról hogy csak igy tudja tartani a tempot. Mindehhez kellett egy rendkívüli vezető, aki ahelyett hogy fegyelmikkel bombázta volna, hagyta őt kibontakozni. És kellett az a CSAPATszellem ami a mai magyar cégek 99%-ából úgy látom hiányzik (megjártam azóta jó pár helyet és tényleg ezt láttam.) Remélem ez elég válasz az utolsóelőttinek is.
2023. szept. 18. 18:58
 29/36 anonim ***** válasza:
Valójában itt az a kérdés, hogy valóban beteg, vagy csak kamuzik. Ez csak akkor derül ki, ha a főnök, vagy valaki, akiben megbízik, egy darabig minden alkalommal meglátogatja.
2023. szept. 18. 20:06
 30/36 anonim ***** válasza:

28: Bekalkulálni az előre kiíratott szabadságokat szokás, nem a random beteget jelentéseket. Pláne hogy nem is tudni konkrétan mikor fog hiányozni. Meg akkor ez gyakorlatilag úgy nézne ki, hogy az év minden munkanapján (amire nem vett ki szabit) úgy kellene a kérdezőnek elindulnia a munkahelyre, hogy lehet, hogy aznap nem megy az ipse.

29: De akkor itt váratlan látogatást kell tenni. Ha előre szól neki, akkor esetleg kamuból beállítja élethűre a dolgokat, mire megérkezik.

2023. szept. 19. 07:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!