Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ha van egy munkavállalóm, aki...

Ha van egy munkavállalóm, aki rendszeresen betegszabadságra megy (kb. 2-3 havonta, egy-egy alkalommal átlagosan 2-3 napra) az nektek hihetőnek/elfogadhatónak tűnik, annak ellenére, hogy elvileg teljesen egészséges? Többi lenn.

Figyelt kérdés
Van egy munkavállalóm, 38 éves férfi, aki elvileg teljes mértékben egészséges, és több éve nekem dolgozik (idén lesz 3). Régebben is betegeskedett sokszor, de mostanában ez egyre jobban megszaporodik. Két-három havonta pár napra csak (tehát nem hetekre) betegszabadságra megy, így viszont a kollegái már kezdenek rá fújni (valahol sajnos jogosan), mert sokszor miatta borul a beosztás. Próbáltam vele többször is beszélni erről, de állítja, hogy neki ilyenkor nagyon fáj a torka, és rosszul érzi magát. Tudtommal komolyabb egészségügyi gondja nincs. Eléggé rosszul érzem magam, mert nem feltételezem, hogy hazudik, viszont gyanakszom, hogy sokszor tényleg egy-egy kisebb torokfájással/megfázással is otthon marad, ami viszont nem feltétlen lenne indokolt. A csapatvezetőnk erősködik, hogy meg kéne tőle válni, mert így nem lehet rá számítani (ami sajnos valahol igaz). Viszont ilyen okkal nem lehet valakit elbocsátani, hogy ne haragudj, de sokszor vagy beteg... Illetve nekem még az is kicsit bűzlik, hogy elvileg egy egészséges 38 éves felnőtt férfinak nem lenne szabad 2-3 havonta pár napra lázas betegnek lennie, hacsak nincs valami ténylegesen nagy baja. De ha meg nem lázas, akkor meg nem indokolt, hogy otthon maradjon (szerintem). Ti mit tennétek a helyemben?

2023. szept. 16. 15:31
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
10: csak épp kérdés, hogyha nem lebuktatható, hogy lóg, akkor nem biztos, hogy van olyan ütőkártya a munkáltató kezében, amivel meg tudja indokolni a felmondást az illetőnek (kiv. ha próbaidős)... mert ha nincs, akkor menni fog a munkaügyi bíróságra az illető, hogy "megtorolták azt, hogy beteg voltam", és a bizonyíték a nagy büdös semmi az orvosi igazolás ellenében... max. ha kimutatható teljesítménybeli problémák vannak, de ahhoz meg kell egy hosszabb távú kimutatás és tényleges bizonyíték. Azt inkább úgy lehet kiküszöbölni, hogy a többet dolgozót jobban jutalmazzuk (és komolyabban nézzük az illető teljesítményét).
2023. szept. 16. 18:26
 12/36 anonim ***** válasza:
67%
11: Mondom, a felülvizsgálóorvos a megoldás. Ha kimegy, és nem találja otthon, vagy igen, de marhára nem is beteg, akkor már símán nyert ügy.
2023. szept. 16. 18:39
 13/36 anonim ***** válasza:
92%

8,12. Ez nem úgy van hogy betelefonálsz és kiküldenek valakit. Ez Magyarországon úgy működik hogy először be kell nyújtani egy kérelmet a kormányhivatalnál, ezután megvizsgáltják hogy egxáltalán jogos e a kérés. Ez nem tudom hány nap. Ha úgy gondolják igen akkor befuzeti a munkáltató a díjat és kiküldenek egy szakértőt vizsgálódni.

A gyakorlatban szerintem pár napos torokgyulladás miatt ez nem fog megtorténni.

2023. szept. 16. 18:55
 14/36 anonim ***** válasza:
61%
A 13-ast kiegészítem annyival, hogy a táppénz nem azt jelenti, hogy otthon kell lenni. Olyan sokan el vannak itt tévedve.
2023. szept. 16. 19:00
 15/36 anonim ***** válasza:

13: Szerintem megtörténhet, ha már rövid időn belül sokadjára íratja ki magát evvel az indokkal.

14: De az meg van szabva, hogy mikor hagyhatod el a lakást. Azt hiszem 10 és 12 között, akkor is csak vásárlás vagy felülvizsgáltatás céljából.

2023. szept. 16. 19:03
 16/36 A kérdező kommentje:
Harman vannak egyebkent, bolti eladokrol van szo. Sot, van egy negyedik ember is, akit beugrosnak vegszukseg eseten be lehet vetni, de egyebkent neki mas dolga lenne. Na most a problema az, hogy nyilvan az embereknek, a betegeskedo uriembernek is, jar szabadsag. Illetve plusz teher, hogy az egyik munkavallalo szerdankent nem tud jonni, mert epp egy OKJ-s kepzest csinal, tehat iskolaban van, de igy lett felveve, mert egyebkent fantasztikus nő, nagyon erti a dolgat. Na most mondok egy esetet, ami rendszeresen elofordul a betegeskedo pasi miatt: a beugros lany szabadsagon van epp (de egyebkent ez lehetne barki), a tanulos holgy tanul, es az allando beteg uriember meg beteg, akkor egyedul marad valaki, ami viszont nagyon rossz (ilyenkor en szoktam beallni egyebkent, hogy minden menjen, de ez nekem is borzasztoan rossz, mert nekem, mint a ceg vezetojenek, nyilvan ezer masik dolgom van, amiket nem tudok ertelemszeruen csak ugy felredobni). Es kezdek en is rettento frusztralt lenni. Egyebkent a beugros holgynek is mar egnek all a haja, mert amugy neki tenyleg mas dolga lenne, en sem szivesen rangatom. Hiaba a plusz penz, mert kapnak amugy, ha egyebkent idegesek allandoan, es feszültek emiatt. Es nem tudom a pasit mivel megvedeni, mert sajnos a kollegaknak igaza van. Nem lehet vele gyakorlatilag szamolni. Es ez nagyon rossz. Meg egy embert meg azert nem akarnek felvenni, mert 2-3 havonta ilyen esetek vannak. Arrol nem is beszelve, h ezert senki nem jonne el dolgozni. De ez most masik kerdes… remelem igy ertheto, hogy mi a baj.
2023. szept. 17. 10:19
 17/36 anonim ***** válasza:
25%

16: Felülvizsgálóorvos, ez az egyetlen megoldás. Máskülönben jóllehet nyugdijaskoráig fog így szívatni téged meg a többi alkalmazottat.

A másik lehetőség, hogy elküldöd leépítés indokával. Csak akkor ugye egy bizonyos ideig nem vehetsz fel mást a helyére. Mennyi idő is az most a törvény szerint? Fél év? Annyit talán csak túlélnél valahogy eggyel kevesebb alkalmazottal.

2023. szept. 17. 10:25
 18/36 anonim ***** válasza:
9%
Venni még fel embert. Kevesen vannak.
2023. szept. 17. 13:43
 19/36 anonim ***** válasza:
50%
Nagyon egyszerű. Látogasd meg. Minden alkalommal.
2023. szept. 17. 20:53
 20/36 anonim ***** válasza:
31%

Szerintem semmi egetverően kiugró nincs abban, hogy valaki éve 3-4 alkalommal tényleg összeszed valamit. A Covid óta ráadásul szerintem mindenki érzi, hogy talán nem a legjobb dolog betegen dolgozni járni. Én személy szerint rohadtul fel tudom magamat cseszni, amikor valaki betegen inkább bejön orrot fújni meg herákolni, csak azért, hogy utána rá 2 napra én is elkapjam, inkább maradjon otthon.

30 éves, egészséges férfi vagyok, de én is simán összeszedek évi 2-3-4 mandulagyulladást (vagy hasonlót), amik alatt sokszor meg tudom oldani hőemelkedéssel a munkát, de igazából ilyenkor mindig azzal játsszok, hogy a kollégákat is végigfertőzöm.

Egy egyébként megbízható, jól dolgozó munkaerőt emiatt biztosan nem rúgnék ki. Inkább a munkaszervezés szegénységi bizonyítványa az, ha a néha pár napra beteg munkavállalók kiesése ekkora zűrt okoz...

2023. szept. 18. 00:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!