Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Kolléganőm alatt tönkrement...

Kolléganőm alatt tönkrement az irodai szék, a főnököm pedig le akarja vonni a fizetéséből?

Figyelt kérdés

Van egy túlsúlyos kolléganőm, nincsen különösebb jó viszonyom vele, de rosszba se vagyok, így nekem kívülről semleges ez a story.

Elég drága székeink vannak, mert a kávé és mosdószüneteket leszámítva végig ülni szoktunk, átlagban 7 órát biztos, hogy ülve töltjük. Tavaly cserélte az iroda év vége felé, számlát láttam csak róla, hogy 120.000 Ft körül volt 1 szék ára.

Kolléganőm alatt tönkrement az irodai szék, melyet jelzett a főnöknek (egy 10 fős irodában vagyunk kb). Aki azt mondta, hogy jelenleg az irodának nincs kerete új szék beszerzésére.

Kolléganőm mesélte nekünk, hogy a főnök személyeskedve megjegyezte, hogy talán le kéne fogyni, mert ezeket a székeket 100 kg-s teherbírásra tervezték és ha hasonlóan új székben akar dolgozni akkor vegyen magának egyet vagy fogyjon le, mert, hogy az irodának nincs pénze évente cserélgetni ezeket a székeket. Kolléganőm meg kiakadt a dolgon.

Szerintetek itt most kinek van igaza?

2023. szept. 6. 18:02
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
12%

30

egyaltaln nincs igazad. nem a sulya, hanem a kenyer meg a csirkecomb tomege miatt tort szet. perelni max a peket lehet meg a husgyarat.

2023. szept. 6. 20:41
 32/48 anonim ***** válasza:
90%

Egyrészt irodába tényleg alsópolcosnak minősül a 120ezres szék. Ennél olcsóbban nemigen fogsz találni olyan széket ami bírja azt a mértékű használatot amit a székek az irodában kapnak.

Másrészt: aki itt azzal jön hogy a csaj átvette a munkaeszközt attól megkérdezném: valóban átvette?

Nekem a munkahelyemen a nevemen van egy lapotp, egy Kensington lakat és egy képernyő. Ezekért felek, ha kárt teszek bennük, az az én felelősségem.

Te aláírtad a munkahelyeden, hogy a szék amire leültél a te felelősséged? Nem? Akkor bizony az a szék nem a te felelősséged. Valójában még csak munkaeszköznek sem minősül, bár az étny, hogy a munkavégzéshez elengedhetetlen.

Nyilván lehet morcos a főnök, de amíg nem tudja bíróságon bizonyítani, hogy szándékos károkozásról van szó, addig bizony amortizációnak minősül és mint ilyen, nem terhelheti a munkavállalóra.

Egyébként abból a szempotnból sem védhető a főnök álláspontja, hogy a székek nem alacsonyabb teherbírásra vannak kitalálva. Ha ezt ő tudta, és a csaj már ott dolgozott amikor vette, miért vette meg? Ezzel egyrészt nem biztosít megfelelő munkakörülményt, másrészt akár balesetet is okozhat a gondatlansága.

ha meg a székek hamarabb voltak ott a csajnál, miért vette fel a csajt? Hiszen tudnia kellett volna, hogy nem tudja biztosítani a megfelelő munkakörülményeket.

Szóval ígyis-úgyis védhetetlen a főni álláspontja.

Amivel későbbiekben bevédheti magát a főnök az az, hogy a munkavállalók felelősségére bízza a székeiket és asztalukat. Nyilván le kell papírozni, trackelni stb, mint a céges gépet, telefont, autót. Jó hülyén veszi ki magát, de ebben az esetben már több mozgástere van a főnöknek, bár még mindig ott van, hogy ha egy széket csak sima ülésre használsz, és nem irodai gokartozásra (ami egyébként jó móka:D) akkor még mindig nem vagy kötelezhető a megtérítésére.

2023. szept. 6. 23:09
 33/48 anonim ***** válasza:
72%
A nö nem felelös semmi esetre sem, mivel nem az ö feladata megfelelö széket biztosítani magának. Ha a fönök olyat vett, ami nem bírja el a súlyát (mellesleg a 100 kg-ra méretezett szék igencsak az alsó kategória), ezért nem biztosította a megfelelö munkaeszközt, másrészt a dolgozónak egyáltalán nem kötelessége megvizsgálni, hány kg-ra méretezett széket kapott.
2023. szept. 7. 10:30
 34/48 anonim ***** válasza:
87%

Egyébként ha megvizsgálja és azt mondja, hogy ez a szék neki nem felel meg, mi történik?

Állva nem dolgozhat ugyebár.

A munkahelye nem rúghatja ki emiatt. Ha megteszi, a sz*rt is kiperelik belőle, teljesen jogosan.

Marad az, hogy vesz egy speckó széket a munkáltató csak ennek a csajnak. És amíg ez nem történik meg, emberünk fizetve van az irodai semmittevésért, hiszen szék nélkül nem dolgozhat.

2023. szept. 7. 11:16
 35/48 anonim ***** válasza:
0%

33

"A nö nem felelös semmi esetre sem, mivel nem az ö feladata megfelelö széket biztosítani magának, ezért nem biztosította a megfelelö munkaeszközt"

Akkor en is mehetek gernicferdules miatt az irodaban ergonomikus business-fonok gamer szeket ami igy meg ugy tud dolni kerni mert nekem az kell?

Hol eltek ti? A munkaltato ad egy standard munkaeszkozt. Ha ez a munkaeszkoz nem kompatibilis jelen esetben veled mert te is ugymond egy munkaeszkoz vagy mint munkavallalo, akkor azt jelezni kell.

Igen, gazdasag es management-re jartam es valoban kinos dolog, de sokszor az ember is munkaeszkozkent tekintheto.

2023. szept. 7. 11:21
 36/48 anonim ***** válasza:
84%
35, a szék továbbra sem munkaeszköz hanem munkakörülmény.
2023. szept. 7. 11:31
 37/48 anonim ***** válasza:
85%
Úgy csináltok, mintha a 100kg-nál többet bíró szék valami speciális eszköz lenne. :D Én 45kg vagyok, de magamnak itthonra sem venném meg a 100kg teherbírású széket, mert leggagyibb, legalsó kategória. Ha meg én lennék a munkáltató egy irodában, ahol normális berendezést kellene biztosítanom a dolgozóknak, akik egész munkaidejük alatt ülnek, akkor főleg, hogy nem a legkevesebbet bíró széket venném. Jó, hogy nem kempingszékeket kaptatok vagy gyerekszobába valót. Egyébként hogy sikerült 120 ezerért ilyen gagyit venni? Ennyiért már normális széket is vehetett volna.
2023. szept. 7. 11:40
 38/48 anonim ***** válasza:
0%

36

Lehet szemantikazni, a lenyeg ugyanaz marad.

2023. szept. 7. 11:44
 39/48 anonim ***** válasza:
91%

38, nem, nem ugyanaz.

Értem, hogy a gazdaság és managementtel most nyeregben érzed magad, de ez jog, ráadásul a vonatkozó jogszabályok elég tiszták és érthetőek ezügyben.

2023. szept. 7. 11:53
 40/48 anonim ***** válasza:
45%

39

Jog - management hat ki ert jobban ehhez meg ahhoz. Ez management, vezetoseg tema. Ha perre kerulne az ugy akkor jog. Szoval nincs itt jogrol szo egyelore, max felelosseg de az nem minden esetben jog es ahogy irtam, ha jogra kerulne, a munkavallalo kerulne ki rosszul.

2023. szept. 7. 12:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!