Miért lett elfogadott a heti 40 órás munkahét (ami sokszor több is)? Ki akarta, hogy az embereknek ne legyen élete gyakorlatilag, csak pár órában?
Miért gondoljátok, hogy a munka utáni esti egyetemi/OKJ-s képzés, az énidiő, vagy a házastárssal/gyerekkel töltött idő az nem számít szabadidőnenk? Ezek nem kötelező dolgok, a ti döntésetek, hogy ezekkel töltitek az időtöket. Régen a még hosszabb munkaidő miatt pont ezekre nem volt ideje az embereknek.
A reggeli készülődésnek a minimuma a felöltözés, mosdóba menés és reggeli, fogmosás ez kb 15 perc alatt meg is van, úgy, hogy nem kapkodok, kicsi láblógatással meg fél óra. Vannak akik fél-egy órát el tudnak pocsékolni a szundi nyomogatásával, ahelyett, hogy annyival többet aludnának és egyből felkelnének az ébresztőre. Ebédet lehet főzni 20 perc alatt, meg 3 óra alatt is. Rengeteg ilyen dolog van, amit töredék annyi idő alatt is meg lehetne csinálni. Ez nem rohanás, hanem optimalizálás.
#29 Én most inkább a kintiekre gondolok meg a munkatársakra.
Itthon lehetetlen ezt megtenni annyira kevés a pénz.
De sokszor hallottam ingázóktól is, hogy ők nem tudnának megélni 40 órásnál kevesebb fizetésből, amit nevetségesnek gondolok. Nehogymár 400-450 ezerből valaki ne tudjon megélni, úgy hogy nem is egyedülálló kereső.
Még Bécsben is meglehet, bár szükösen azért az biztos, de itthon...
Még annyi, hogy, ha nem vagytok elégedettek a helyzettel, akkor ne megerősítést keressetek, hogy sz*r a világ, hogy együtt utálhassátok, hanem próbáljátok megoldani a helyzetet.
Ha meg munka mellett tanul valaki, akkor ne lepődjön meg, hogy nincs ideje. Nem véletlenül szokás egyszerre csak az egyiket csinálni. Ha meg egyszerre csinálod, akkor az egy tudatos döntés, aminek a következményein nem kellene meglepődni.
31 igazàból ugyanazt nyomod, amit én azzal a különbséggel, hogy szerinted ez rendben van, szerintem meg nem. Optimalizálni kell, ergó csoportosítani az időkereteket, ami megöli a pillanat megélésèt, ez nekem pl nem minősègi élet. Aki szundit nyomogat, az fàradt. Valószínűleg azért, mert aludni sem tud sokat. A kiírásom nem azokra vonatkozott, akik éjfélig netezéssel töltik az időt. Amit te írsz, azok is lehetnek a szabadidő része, azonban egyéni szabadidő ebbe már nehezen fér bele, amire szintén szükség van. Családozáson és tanuláson kívül is. Mellesleg nekem a reggel nem ez, amit te írsz. Nekem mondjuk a fél óra az, hogy leülök, rendesen megreggelizem asztalnàl, közben mondjuk híreket olvasgatva. Nem szeretném ezt elintézni 10 perc alatt. Hobbim sok van, amikre szeretek időt áldozni, nem fér bele. Optimalizálàs mellett “táblázat szerint” kellene megélnem ezeket, mire mennyi időt àldozhatok és ahogy te is írtad, azt jelen helyzetben valahonnan el kell venni, le kell rövidíteni. Akárhogy is nézzük, számoljuk, a jelenlegi rendszer lényegesen több időt követel tőlem, mint ami egàlban lenne a többi minőségi idővel.
33-as Tanulni jelen világban folyamatosan érdemes, sajnos nem érsz azzal semmit a legtöbb szakmában, hogy egyszer letettél egy diplomát “azt jó napot”, úgyhogy ez szerintem nem életszerű, amit írtál itt. Továbbképzések, más nyelv tanulása...stb mindig porondon lesz.
"A többi arról szól, hogy rohanj még jobban - lásd a reggeli fél óra alatti elkészülést. Nem, nem lehet fél óra alatt elkészülni normálisan, főleg úgy, hogy egy főétkezést is elkölts a családoddal"
Mondjuk a legtöbb embernél hétköznap nem a reggeli a főétkezés, és nem akkorra időzítik a nagy családi együttlétet... Sokan enni se bírnak felkelés után.
Kérdező!Teljesen egyetértek veled.
Valaki írta korábban,hogy végül is arról szól az egész,hogy van,aki jobban bírja a hajtást,mint mások.
Ők mindig meggyőznek majd,hogy hát de te rosszul csinálsz valamit.
És az ilyen emberek mit mondanának arra,ha valakinek nem csak minőségi időre lenne szüksége,hanem ÜRES időre?
Magyarán kell napi 1-2 olyan óra,amikor SEMMIT nem csinálunk.
Tehát,nem takarítunk,nem főzünk,nem sportolunk,de még csak a TV-t se nézzük vagy nem netezünk,hanem szimplán fizikálisan,és mentálisan KIKAPCSOLUNK.
Ugyanis ez az állandó pörgés mentálisan is megviseli az embert.
Ha alvás nélkül működne a szervezet,akkor meg nem napi 8 órát dolgoztatnák az embert,hanem 16 órát.
A baj elsősorban azzal van,hogy olyan dolgokra vágyunk,amikre semmi szükségünk nincs.
Pl minek valakinek 15 farmernadrág,2-3 autó egy családban,mindenféle arcpúder aminek az árán aludni is lehetne normálisan,és nem nézne ki úgy,mint az aszfalt?:D
De mit várunk egy olyan világban,ahol nemhogy ÜRES idő nincs,hanem az emberek nagy része elfogadja,hogy hobbija sincs,sőt sportolni sincs ideje?
Magyarán azért járnak dolgozni,hogy biológiailag fenntartsák magukat,és ez mellett megvehessenek olyan termékeket,amik elfedik azt,hogy tönkre megy a testük?(szép ruhák,smink)
Nézz meg egy gyönyörű szép üzletembert vagy üzletasszonyt,hogy este mikor leöltözik.Leveszi a drága öltönyt/kosztümöt/karórát,ékszereket,műszempillát,póthajat,lemossa a sminket.
Hogy néznek ki?
Úgy,mint a minimálbéres takarító néni.
Nem csodálom,hogy ennyi alkoholista van az országban,és rengeteg mentálisan beteg ember.
Ezt az iramot kevesen viselik jól,és sajnos ők diktálják a tempót.
#37 Totálisan félreértetted amiket írtam. Az, hogy valamit gyorsan/hatékonyan csinálsz az nem hajtás. A hajtás az, amikor nincs elég időd és kapkodsz és stresszelsz (hangsúly a stresszen), amit tényleg el kellene kerülni. Amit én írtam az inkább azt takarja, hogy odafigyelsz arra amit csinálsz, igyekszel jól csinálni és ilyenkor van egy flow élmény. Emiatt jó érzés így csinálni dolgokat még akkor is ha amúgy ráérek. Szóval a stressz az ami miatt fáradt vagy, ami fizikailag és mentálisan is megvisel. Ha nem lennél stresszes, akkor nem is lenne szükséged az 1-2 óra semmit tevésre. Alapvetően az embernek változatosságra van szüksége, nem semmittevésre (arra ott az alvás). Gondolj bele, hogy a sportolás a legintenzívebb dolog amit a legtöbb ember csinál és pont, hogy ez az ami segít lenyugodni.
A fogyasztói társadalmat meg nem tudom miért kevered ide. Ha látod, hogy egy csomó dologra nincs szükséged, akkor annyival kevesebb pénzt kell megkeresnek, senki nem kötelez, hogy csak azért dolgozz többet, hogy legyen egy 3. autód.
De,köteleznek.
Te hiába akarod kevesebbel beérni,mégsem terjedtek el a részmunkaidők.
Sőt,még a túlórák számát növelik.
Minden álláshirdetésben megfogalmazzák,hogy terhelhetőség elvárt.
Adózási szempontból sem éri meg mondjuk 2 részmunkaidőst felvenni.
Amit ezzel max el tudsz érni,hogy többet spórolsz,és mondjuk lesz tartalékod,és mondjuk 55-60 évesen már nem kényszerülsz a munkára,mint mások,akik nagy lábon éltek előtted.
De addigra már elment az életed 80%-a,így nagyon a spórolás sem érte meg,mert a hajtás ugyanúgy megvolt.
Az egész rendszer úgy van felépítve,hogy minél többet és több időt dolgozzanak az emberek.Gazdaságilag,politika szempontjából ez a cél.
Termelj,ne legyen időd gondolkodni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!