Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Miért lett elfogadott a heti...

Miért lett elfogadott a heti 40 órás munkahét (ami sokszor több is)? Ki akarta, hogy az embereknek ne legyen élete gyakorlatilag, csak pár órában?

Figyelt kérdés
Itt most nem arról beszélek, hogy aki utálja a munkàját az érez így. Nem, alapvetően nem a munka kéne, hogy ilyen arányban kitöltse az életünket, hanem megélni is kellene az egészet. Én szeretem a munkám, de a hobbijaimat és egyéb szabadidőmet is, amikre így jóval kevesebb idő jut, mert “robotolni” kell a pénzért.
2021. ápr. 30. 17:33
1 2 3 4 5
 21/48 A kérdező kommentje:
+még 19-es is jól értette, pontosan ezt takarta a kiírásom.
2021. ápr. 30. 22:58
 22/48 anonim ***** válasza:
50%

Minek írsz ki egy kérdést, ha csak azok a válaszok érdekelnek, amik egyetértenek veled.

Ha ennyire elmegy mindennel az idő akkor változtass az életeden.

Költözz olyan helyre ahol minden közel van és keress olyan munkát amit otthonról tudsz csinálni. Amikor itthon vagyok, akkor munkaidőben el tudom intézni a házimunkák nagy részét és még utazni sem kell melóba. Szóval 17 és 24 között van 7 órám amit szabadon eltölthetek, illetve reggel is még van egy kis időm munka előtt.

De ha ez nem megoldható, akkor is 8 óra alvás, 8 óra munka és 2 óra utazás mellett marad 6 óra szabadidőt. Tény, hogy ezalatt kell fürdeni, kajálni, meg mindent elintézni, de ha ezekkel elmegy 6 óra, akkor nagyon rosszul csinálsz valamit. Valamikor írd össze, hogy mikor mivel mennyi időt töltesz, percre pontosan. Akkor majd látni fogod, hogy mivel megy el az időd és át tudod gondolni, hogy mi az amit lehetne gyorsabban/kevesebbet csinálni. Pl nem mindegy, hogy reggel fél óra vagy 2 óra kell, hogy elkészülj.

2021. ápr. 30. 23:44
 23/48 anonim ***** válasza:
80%

Jó, mondjuk én eléggé rossz döntéseket hoztam, ez magával hozta azt is, hogy amióta dolgozom (lassan 5 éve), folyamatosan tanulok is mellette, max pár hónap szünetekkel (de sokszor akkor is autodidakta tanulás megy).

Szóval emiatt kicsit érezhetem torzul, de szerintem a 8 órás munkaidő emberkínzás és ezalól nem mentesít az, hogy régebben rosszabb volt-e vagy sem.

Kezdjük ott, hogy a 8 óra nem 8 óra. Már nem az első munkahelyem a jelenlegi és rengeteg állásinterjún vettem részt több szakmában (lásd rossz döntések), zömében irodai, de nem csupán az. Nos az ebédidőt csaknem mindenhol ledolgoztatják. Baráti körből egyetlenegy helyet tudok, ahol nem, interjúk közül is egy és a volt munkahelyeim közül 0.

Szóval a 8 óra kapásból 8,5-9

Ezen kívül a tömegnyomorközlekedést se nevezném épp pihenésnek, szabadidőnek, énidőnek.

Voltak már olyan munkatársaim, akik szülők és mindketten dolgoznak.

Namost, ha én azt éreztem, hogy este 6-ra hazaérek és este 9-kor aludnom kellene (jó, mert reggel csináltam meg dolgokat, de az este 10 se hangzik jobban), akkor el nem tudom képzelni, hogy egy családban, ahol a gyerekeket haza kell vinni (sokszor különóráról, ami amúgy nagyobb távolság is lehet), velük tanulni kell (az összes ismerősöm tanul a gyerekkel, sőt, velem is tanultak anno!!!), beszélgetni kell, minőségi időt kell vele eltölteni, sportolni kellene, házastárssal minőségi időt kellene eltölteni, énidő kellene..

Még akkor is horror, ha van pénz arra, hogy legyen mosogatógép, robotporszívó, online vásárolnak be, a kaját rendelik, esetleg bejárónő is jön néha és amúgy a tisztaság se feltétlen tökéletes.

Ha főzni, boltból hazacipekedni, kézzel mosogatni kell...

Látszik is rajtuk, hogy kivannak. Azok vannak jól, ahol nincs gyerek (se másodállás, se vállalkozás mellékesben, se sokadik diploma, se OKJ), vagy van gyerek, de az anyuka otthon van vele - szerencsére ez még relatív gyakorinak tűnik.

Amúgy... Ha ez a 8,5-9 óra munka + utazás annyira ideális, akkor miért rohannak az emberek reggel a 2 percenként járó metróhoz, villamoshoz? Miért van, hogy 10-ből 1 ember reggelizik csak otthon? Miért kell sokaknak 3 kávé a nap túléléséhez? Miért 6 óra alvást emlegetnek?

Sokunknak van valami a heti 43 óra munka mellett. Én például jelenleg esti egyetemet csinálok. Horror. Most a távoktatás alatt kevésbé, de nagyon nehéz. Igen, csalunk. De van zh, vizsga, ahol nem lehet, van, ahol lehet, de annyira a megértésre megy, hogy hiába puskázunk. Vagy egy bemutatandó beadandóban hogy csaljak, vagy ha plágiumellenőrzésen esik át vagy ha 30-féle feladat van, szinte mindenkinek más?

Én például azért vagyok itt, mert este 9-ig beadandóztam, azóta szabadidőzhetek, pihenhetek. Persze, hogy elnyomódik az álmosság, ha végre sorozatozhatok, olvasgathatok engem érdeklő dolgokról.

De aki nem tanul, nincs másodállása, csak gyereke, annak is horror lehet. Látom is rajtuk.

Mondjuk az én ideális világomban ébresztőóra se létezik, mert mindenre van idő, így az emberek a saját biológiai órájuk szerint kelnek, fekszenek.

Amúgy én jelenleg a 6 óra munka illetve a home office lehetőségéért tanulok és

gyereket is első helyen a rohanás miatt nem akarok (meg még 50 másik ok)

28N

2021. máj. 1. 00:46
 24/48 anonim ***** válasza:
57%

Egyébként az ilyen kérdéseknél nagyon sokszor kiszúrom, hogy akik szerint mindenkinek mindenre lenne ideje, azok nem számolnak az ebédidő ledolgozásával, nem 8 óra alvással számolnak, hanem 7-tel vagy annál is kevesebbel és utazási idővel se számolnak (vagy ha véletlenül elvétve igen, akkor nagyon kevéssel).

Például 11-es példájában, ha az ember 7-kor kezd, nem fog 15-kor végezni, ha este 11-kor fekszik és 7-kor már dolgozik, akkor nagyon-nagyon-nagyon-nagyon kialvatlan lesz.

11-es, egyébként mit tanulsz?

Nekem volt OKJ-m, ahol 4 hónapig szombat délelőttönként voltak az órák és ok, a vizsgára másfél hetet tanultam (de ez részben munka mellett értendő). Meg van az esti egyetem, féléveken keresztül heti 4 nap órával, sok beadandóval, számonkéréssel, néhány tárgyból a nappalisokéval egyező követelményekkel, miközben az óraszám fele kb, és az időnk is kevesebb. A skála 2 vége között többfajta sulit is pipáltam.

Tehát aki nagy mellénnyel mondja, mennyi ideje van munka és suli mellett, nem mindegy, mit, hol tanul.

Az is lehet, hogy nyelvtanfolyamra gondol.

Egyébként az életben rettentő sokat tehetnénk magunkért összefogással a rossz ellen. Például ha tudni lehet, hogy a COVID után ugyanolyan nevetségesen kevés home office lesz, mint előtte volt (hiába derült ki, hogy működőképes), akkor addig kellene verni az asztalt, amíg nem adnak többet. Mit csinál a munkavállaló? Csendben marad, pár hónap múlva, miután visszatértünk, alszik 6 órákat, rohan a metró után, a gép mellett dobja be a vett, méregdrága, egészségtelen, nullazöldség reggelijét és 3 kávéval éli túl a napot. De amíg ott lett volna a lehetőség, nem áll ki magáért.

2021. máj. 1. 01:14
 25/48 A kérdező kommentje:
22 nem azokat vártam, akik egyetértenek velem, hanem akik értik a kérdést. Mert te még mindig tovább számolgatsz itt nekem, hogy miért nem elég, meg ha elmegy 6 óra a kötelező dolgokkal...stb, miközben egyáltalán nem arról szólt a kiírás, hogy azért kevés, mert nem tudom beosztani. Az a két válaszoló kifejtette helyettem is és az a lényeg, nem írnám le mégegyszer.
2021. máj. 1. 07:50
 26/48 A kérdező kommentje:
24-es, akik szerint minden belefér, azokkal valószínűleg nem egyet értünk “élet” alatt, mert amit a 23-as válaszban kifejtenek, az a valóság. Ezeket be lehet osztani persze, de nekem ez nem élet. Illetve csak az élet egy részének kéne, hogy legyen.
2021. máj. 1. 07:54
 27/48 anonim ***** válasza:
100%

Én például váltottam is 30 órás munkaidőre. Persze nem itthon dolgozom, és kb. 200 euróval kevesebbet keresek igy, de nekem többet ér az a plusz 1 nap élet, és igy van 2 szabadnapom egybe, mert amúgy ritka nálunk.

Mindenki a pénzen van ki, meg még 40 órába is kevés nekik, közben meg nem is élnek csak dolgoznak, neteznek meg alszanak kb. + a kötelezők.

Nekem ennél több kell azért.

2021. máj. 1. 09:21
 28/48 anonim ***** válasza:
62%

Nem létezik időbeosztás, csak olyan ember, aki jobban bírja a rohanást. Nekem ez a mottóm.

Persze vannak tevékenységek, amiknek nem mindegy a sorrendje, vagy van, amit lehet párhuzamosítani. A többi arról szól, hogy rohanj még jobban - lásd a reggeli fél óra alatti elkészülést. Nem, nem lehet fél óra alatt elkészülni normálisan, főleg úgy, hogy egy főétkezést is elkölts a családoddal, ha egyedül élsz még, közben cikkeket olvasva és felfogva, hol vagy.

Eléggé ellentmondásos, hogy még kevesebb időt hagyjunk magunknak (=rohanjunk) azért, hogy legyen időnk.

Ha már valahol rohanni kell, akkor nincs elegendő időnk.

De ha napi 8,5 óra munkával számolunk, 2 óra utazással, fél óra reggeli készülődéssel (ami már eleve egy mazochizmus), ez is 11 óra. Ehhez még 8 az 19.

5 óra marad délután. Ez szerintem egy szinglinek is nevetségesen kevés, de ha ebben az 5 órában kell gyerekkel minőségi időt tölteni, házimunkázni, házastárssal minőségi időt tölteni, sportolni, akkor ott tartunk, hogy fél órára se feltétlen ülhet le alanyunk egy könyvvel.

2021. máj. 1. 09:23
 29/48 anonim ***** válasza:
68%

Sokan vannak akik nem tehetik meg, hogy kevesebbet keressenek.

A férjem az megteheti, mert vagyok neki én jó keresettel és a családi vagyona.

De sokan lepotyogtattak 3 gyereket, akik mellett anyuka ugye nem tud dolgozni, és őket el kell tartani +fizetni a lakáshitelt. Mondjuk most van csok az igaz, ahhoz nem értek :D

Tudom h te azokra gondoltál, akik a pénzre hajtanak, de itthon azért nem az jellemző h az emberek a nagyobb autóért hajtanak, hanem azért h enni adjanak a gyerekeknek és fizessék a lakást/házat

2021. máj. 1. 09:27
 30/48 A kérdező kommentje:
28 pontosan erről beszélek. A minőségi idő nem összeegyeztethető ezzel a munkaidővel, ami jelenleg jellemzi a tàrsadalmat, mégha néhány embernek ez elég is.
2021. máj. 1. 09:35
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!