Önéletrajzba mennyire elfogadott, ha otthoni selfie képet teszek fel?

Én is selfiet csatoltam anno az önéletrajzomhoz és behívtak interjúra.
Azonban, amire figyeltem: üres fal mögött csináltam(eltoltam az étkezőasztalt, így nálunk szabadult fel a falnál hely szerencsére), úgy, hogy benne legyen még a vállam is. A fejemet egyenesen tartottam, és "nem pózoltam" csak csináltam egy egyszerű képet. Ja és a telefont egyenesen tartottam magam előtt, tényleg mintha igazolványkép készülne.

Ha ingben vagy, szép rendezett hajjal, egy hófehér/szürke, bármilyen egyszínű fal előtt, akkor okés. Nehogy már ez fájdalmat okozzon...
de ha nem kell a munka, nyugodtan küldj be strandon készült bikinis fotót...

a fotónak az a szerepe, hogy személyesebbé tegye az adatokat, arcot tudjanak kapcsolni hozzá és akárcsak az életrajz többi részének is az a célja, hogy meggyőzze az elbíráló személyt, hogy téged válasszon.
a fotó nagyobb valószínűséggel fogja megnyerni a döntéshozót, hogy téged válasszon, ha minél jobb, élvezhetőbb, minél inkább felismerhető, szimpatikus vagy a képen, minél rendezettebben nézel ki, minél jobb benyomást teszel. alapvetően neked kell a képen jól kinézni, de ha maga a kép környezete is igényes, rendezett, tiszta, vagy legalább semleges, zavaró, belógó dolgoktól mentes, annál esélyesebb, hogy segíti a kép, hogy téged válasszanak.
nem fotópályázat, nem várnak művészi fotót, elvben a fotó és annak minősége sem befolyásolja a döntést - de azért hatással lehet rá, mert az ember nem tud teljesen függetleníteni tőle, akaratlanul is befolyásolja. ha egy ugyanolyan alkalmas másik jelentkezőnek csak egy kicsit jobb képe van, amiatt már lehet, hogy inkább őt fogják behívni helyetted. (külföldön egyébként kimondottan nem szokás a fotós életrajz, ha nem modellkedni jelentkezik valaki).
hogy milyen ruhában legyél a képen, mi a túlzás, az is relatív. bonyolítja a dolgot, hogy a raktáros, kétkezi munkás életrajzát is jó eséllyel egy irodai alkalmazott fogja olvasni, akinek lehet, hogy ugyanúgy megnyerőbb, hogy valaki elegánsabb a képen.
sőt van egy olyan régimódibb/konzervatívabb (?) gondolkodás, hogy állásinterjúra akkor is tessék inget, zakót, nyakkendőt kötni, ha csak egy melósnak jelentkezel. ez ma már kevésbé elterjedt, vagy elvárás, de ha pont olyan helyre jelentkezel, ahol így gondolkodik valaki, azt befolyásolhatják ilyen szempontok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!