Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A diploma "csak egy papír,...

A diploma "csak egy papír, ami belépőt jelent a munkahelyre"?

Figyelt kérdés

Tavaly végeztem el az egyetemet és kezdtem el dolgozni. Néhány nappal ezelőtt megnéztem, hogy az évfolyamtársaim hol tudtak elhelyezkedni. A látottakon kicsit meglepődtem.

Arra figyeltem fel, hogy nagyon sok "rossz tanuló" nagyon menő, multi cégeknél kezdett el dolgozni. Olyan munkahelyeken, ami a szakma krémjének számít. "Rossz tanulónak" azokat a személyeket tekintem, akik 6-7 év alatt végezték el a tanulmányokat, gyenge jegyekkel, elégséges és közepes osztályzatokkal. Nem csak a jegyekkel volt probléma, hanem tényleges felfogóképességgel is. Konkrétan olyan esetre is emlékszem, amikor órán vagy vizsgán egy épkézláb mondatot alig tudtak kinyögni, a tanárnak úgy kellett belőlük kihúzni a jó választ. Diákköri tevékenységben nem vettek részt, OTDK-n nem indultak. Akit személyesen is ismerek, a szakdolgozatát sem olyan témakörből írta, ami kapcsolódna a jelenlegi munkahelyéhez.

A legtöbb esetben "jó tanulók" vagy "éltanulók" (értsd: nagyon jó jegyekkel végezték el az egyetemet, nem csak magoltak, hanem ténylegesen is értették, amit tanutak, emellett OTDK-, tudományos diákkörökben, más versenyeken vettek részt), is bekerültek jó helyekre, vagy közepesen jó állásokba.

Igazából azt találom furcsának, hogy a fent említett "rossz tanulók" ilyen komoly munkahelyekre is bejutottak. A munkahelyemen én vagyok az egyedüli pályakezdő, így nem látok rá, hogy milyen feladatokat végeznek más cégeknél vagy van-e különbség a "jó tanulók" és "rossz tanulók" teljesítményében.

Arra gondoltam, hogy a munkáltatók a diplomát "csak egy papírnak" tekintik, ami belépőt jelent a munkahelyre. Ezeknél a nagy multiknál, ahogy tudom van belső képzés, az első egy-két hónap "betanításról" szó. Így lehet, hogy minden pályakezdő tiszta lappal indul náluk? Nekem ez a mentalitás meglepő. Mintha az egyetemi tanulmányok így semmit sem érnének. A legkiemelkedőbb tanulók, akik versenyeket nyertek, egy szinten vannak azokkal, akiket nem is érdekelt éveken keresztül, hogy mit tanultak, csak túl akartak lenni rajta.

2021. jan. 24. 13:37
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
91%
Csináljunk utánad egy kettessel elvégzett biológia szakot vagy mit szeretnél ? Mindenki magát minősiti azzal, ahogy másokról vélekedik. Egy igazi értelmiségi számára tanulni sikk és tanulni öröm. Pont. A világot a tudásunk fejlődése vitte mindig is előre, akkor is ,ha egy tudós nem keres annyit, mint más a multinál egy kettes diplomával, egyébként bármikor fordulhat a kocka az életben jó és rossz irányba is akárkinél.. azt sem értem, honnan állitották fel páran azt az állitást, hogy aki rosszabbul tanult az egyetemen, az jobban keres és élelemsebb, jobban el tudja magát adni. Mindkét oldalon vannak, akik jobban keresnek, mindkét oldalon vannak, akiknek jó a beszélőkéjük. Nincsenek ilyen kategóriák, amiket felállitottatok.
2021. jan. 25. 06:51
 32/38 anonim ***** válasza:
61%

En 11. valaszoloval ertek egyet.

Az egyetem megtanit par dologra, amire az eletben szukseges lehet, de kozel sem az osszesre. (Es akkor ott van a masik fele, amikor olyat - vagy ugy tanitanak), aminek nincs valos haszna.)

Ennek a tudasnak az otos szintu visszamondasa nem garantal semmifele sikert, sot egyedul az kozoktatasos tudomanyos eletbe szukseges az erdemjegy. Az meg... maradjunk annyiban, hogy az allami tudomanyos eletben elhelyezkedeshez sok esetben sokkal tobb politikai erzek szukseges, mint szaktudas.

(A valos tudomanyos eletben, igazi kutatasoknal ellenben a valos szaktudas nagyonis fontos.)

Viszont visszaterve a munka vilagara, ott senkit nem fog erdekelni az erdemjegyed vagy hogy mit tudsz szo szerint felmondani. Ott hasznalni kell tudni a gyakorlatban. Senkit nem erdekel, hogy google-bol szedted elo, ha utana jol, hatekonyan csinalod.

Es a masik a szoft skill-ek, hogy tudsz egyuttdolgozni masokkal, osszeszedetten ervelni, kesobb akar embereket vezetni hitelesen, megbizhatoan.

En az egyik legerosebb hazai egyetemen vegeztem info szakon, nagyjabol azon az elven, hogy a kettes megvan, akkor orulok. Ami kapcsolodott valos munkahoz, ott 3-5 kozott (jellemzoen gyakorlatorientalt dolgok), a magolosok 2-3 kozott, mert azt utaltam.

Azota fejlesztobol elobb csapatvezeto (lead dev) majd vegul fejlesztesi vezeto (pm, engineering manager) lettem, most mar 7 szamjegyu nettoval.

Az egyetem fontos, mert mernoki szemleletmodot tanit (nyilvan it-nal maradva), es sok egyeb hasznos dolgot is, de az hogy valaki 4-es atlag folott van, meg nem jelent semmit a valos hasznalhato tudasarol.

Siman lehet, hogy a kettes tanulo (mondjuk en) tobbre viszi, mint a szinotos emberek, mert a hatekonysag es a tobbi szoftskill-em tobbet er a piacon, mint hogy valaki szorgalmasan tud egy anyag folott ulni akar orakat is. (Amire pl. en voltam keptelen.)

2021. jan. 25. 16:27
 33/38 anonim ***** válasza:

Mi az a közoktatásos,állami és valós tudományos élet ? Ne haragudj, de nem vágom, mire gondolhatsz eme rejtélyes cimkék alatt. és hogy jön ide a politika ?

Szerintem -olvasva több kommentet, akik azt irták, sokr vitték és jól keresnek, de egyetemen nem voltak jó jegyeik - nektek egyszerűen derogálna elismerni mások teljesitményét, ezért irtok kompenzálós kommentet, hogy hétszámjegyű a fizetésetek meg semmit nem számit az egyetem meg milyen jó munkátok van.

Bocs, de akik jól tanulnak, nekik is lehet jó munkájuk, hétszámjegyű fizetésük és sikereik a munka világában. Mindkét oldalon vannak sikeresek és sikertelenek.

2021. jan. 25. 16:44
 34/38 anonim ***** válasza:

1.) Ha nem ismered a “tudomanyos” elet egyetemi fentebbi szintjen mukodo politikat (hivhatnank akar seggnyalasnak, ved- es dacszovetsegeknek, kez-kezet mos, vagy urambatyam rendszernek), akkor aligha hiszem, hogy egy posztban teljeskoruen fel lehet vilagositani teged.

Eleg annyi, hogyha valahol nem jol merheto teljesitmeny alapjan allami penzt lehet kolteni, ott bizony jo esellyel tenyleg nem teljesitmeny alapjan zajlik a penzosztas.)

2.) En ezt irtam” Az egyetem fontos, mert mernoki szemleletmodot tanit (nyilvan it-nal maradva), es sok egyeb hasznos dolgot is“

Te ezt valaszoltad: “ irtok kompenzálós kommentet, hogy hétszámjegyű a fizetésetek meg semmit nem számit az egyetem”

Amig nem megy az erto olvasas, addig kar reszletezni.

Olyanokat is hiaba adsz a szamba, hogy aki jo jegyeket szerzett, az ne lehetne sikeres. Ilyet sem irtam, annyit irtam, hogy attol, hogy valaki jo jegyeket szerez, nem lesz automatikusan sikeres. Minden egyeb mondat, csak a hibas logikai kovetkeztetesekbol fakad.

(Amugy mellekesen irom csak, hogy ket evig oktattam egyetemen tarsadalami szerepvallalosbol, ingyen, mindenfele ellenszolgaltatas nelkul, csak szivessegbol, hogy valamit visszaadjak a koznek az akkor korulbelul 10+ eves szakmai tapasztalatombol. Ugyhogy mondhatna, hogy mindket oldalt ismerem, foleg, hogy a jelenlegi beosztasombol fakadoan rendszeresen kell egyutt dolgoznom harom magyarorszagi egyetemmel.)

2021. jan. 25. 17:25
 35/38 anonim ***** válasza:

Jaj, légy kedves , ne te magyarázd már el nekem az értő olvasás mibenlétét. Köszönöm. Nem csak rád értettem, általánosságban , a topikban ilyen hangzatos érvek szerepelnek azok oldaláról, akik nem brilliroztak az egyetemen : addig is kiélték magukat (söröztek), sokkal jobb vagy leglaább olyan jó pozicióba jutottak, mint a tanulósok, rohadt jól keresnek, van érzelmi intelligenciájuk (egy kétfordulós interjún egyszerűbb jobb benyomást tenni , mint az egyetemet végigtanulni, maradjunk ennyiben... illetve nem feltétlen nevezném érzelmi intelligenciának azt, ohgy valaki elő tudja magát adni)....stb. Ezzel az erővel egyébként tovább se kellet volna tanulni, hisz a melósok vállalkozóként sokkal többet tudnak hazavinni havonta, mint egy egyetemi tanár.

A közoktatásos, valós és állami tudományos élet szófordulatok a te saját kreálmányaid, nem ,nem látom bennük a logikát, ezer bocs. A politikát meg pláne ne keverjük már ide..

2021. jan. 25. 17:33
 36/38 anonim ***** válasza:
0%
Jajj 06:51, szánalmas vagy, hogy képtelen vagy szöveget értelmezni. Már nekem fáj, amit itt leművelsz, szerintem most hagyd abba, míg nem törlik az összes kommented, ciki vagy haver
2021. jan. 25. 19:24
 37/38 anonim ***** válasza:
0%
2-es biosz szak, az persze :D Juj de égő vagyok
2021. jan. 25. 19:24
 38/38 A kérdező kommentje:
Emberek! Ennek sok értelme nincs!!! Nyugi!
2021. jan. 25. 20:12
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!