Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Hogy rázzam le a közvetlen...

Hogy rázzam le a közvetlen szomszédomat?

Figyelt kérdés

Adott 1 olyan helyzet, hogy közelemben lakik egy 12 éves kislány, akit a nagyszülei nevelnek, és minden nap átjön reggel órák hosszára a kislányomhoz játszani, majd délutáni alvás után, van, hogy azt sem várja meg hogy felkeljen a kicsi (18 hónapos), de közben arra is rájöttem, hogy nem a kicsihez jön ő játszani, hanem velem barátnősködni, csakhogy annyira idegesítő szegénykém hogy a környéken (kis falu) senki ki nem állhatja. Eleinte hetente 2-3 alkalommal átjött, az még belefért de mára már, ha hallom hogy nyílik az ajtó rosszul vagyok. Minden nap velunk reggelizik, delutan velünk uzsonnazik, ha nem kinálom kajával akkor szétnéz a konyhán és jelzi hogy enne, bárhová megyek a lakásba a hátam mögött áll, pl ha fogat mosok ott áll és néz a fürdőben, és bárhová megyek ott ál, kavarom a rántást áll mellettem a konyhába, terítem a ruhát ott áll, és 1000x elmondtam mar h menjenek jatszanak a gyerekszobaban, egy perc mulva mar jönnek ki hogy a gyerek nem akar...

Nem éheznek, apuka-anyuka kuldi a pénzt, egyszerűen ilyen idegesítő

Nem akarok a nagyszüleivel haragot de mar nem bírom tovabb, bárki vendégem van rögtön ott terem.

2022. ápr. 20. 22:45
1 2 3 4 5
 11/50 anonim ***** válasza:
100%

Én is kerültem hasonló szituációba. A gyerek állandóan idejárt, de nem volt a korosztályom, nekem is megvolt a saját bajom és dolgom, nem mindig volt hozzá energiám.

Kipróbáltam azt amit írt is valaki, de akármilyen feladattal láttam el, hogy hasznosnak érezze magát, nem végezte el, bele se kezdett.

Vittem neki játékokat, hogy otthon lefoglalja magát, anélkül, hogy kipróbálta volna őket visszadta és jött hozzám.

Nem segített az sem, hogy beszéltem az anyukával, mert a végére csak annyit ragált, hogy szégyelljem magam, mert szegény gyerekét miért nem értem meg, hogy magányos és szeretetre vágyik.

Egyszer eluntam és jól bezárkóztam, amikor jött a gyerek és ráfeküdt a csengőmre, akkor nem nyitottam ajtót. Leült a bejárat elé, aztán úgy fél óra múlva elment. De ez sem hozott hosszútávú megoldást, mert később kipróbálta, hogy az utcán ült le és ha meglátott, hogy boltba megyek, vagy hazajövök épp, vagy bármiért lent vagyok, mellém szegődött és akármit mondtam, nem tágított, egészen hazáig követett és besurrant mögöttem az ajtón.

Apukámnak elmeséltem, mondta, hogy nem vagyok határozott. Mondta, hogy a szóbanforgó gyerek korabeli mostohatesómnál már fordult elő, hogy átment játszani a szomszédba és este érte ment és úgy kellett kirángatni onnan, mert a mostohatesóm sem értette meg a vendégszeretet fogalmát és íratlan szabályait és ez természetes az ilyen korú gyerekeknél, ezért a szóbanforgó nyugodtam fogjam meg és rakjam ki. Kipróbáltam, de a gyerek így se vette a lapot.

Egyszer valaki rájuk hívta a gyámügyet. Azt hiszem az iskola gyermekvédelmi felelőse volt, egy félreértés miatt, de először az anyuka azt hitte, hogy én tettem és akkor rájött, hogy ilyen gonosz ember vagyok és eltiltotta tőlem a gyerekét.

Utána a gyereket a szárnyai alá vette a szomszéd néni, mert szegény gyerek, mennyire nem törődtem vele, pedig csak szeretetre vágyott és még a gyámügyet is rájuk uszítottam. Nem sokkal rá a szomszéd jött oda hozzám és elnézést kért, hogy félreismert, mesélte, hogy most ő megy át azon, amin egykor én.

A gyerek ezt tiniként abbahagyta, akkor lett egy szerelme a suliból.

2022. ápr. 21. 00:29
 12/50 anonim ***** válasza:
89%

1. Hívd ki a családsegítő központot, talán nincs minden rendben odaát.

2. A nagyszülők talán nem foglalkoznak vele eleget

3. A konfliktuskerülés neked sem jó, meg kell tanulni kezelni. Mi lesz veled, ha még egy 12 évessel se megy? Olvass erről könyveket, stb.

Elmondod neki, hogy te figyelj, engem ez és ez idegesít, ill. állíts fel szabályokat, mikor jöhet. - Nehogy már ne legyen magánéleted.

Ha elmondod neki ezt, hogy bocs, de szeretnél több időt csak a családoddal lenni, akkor ezt meg kell értenie. Ill. ha jön, hogy szeretne játszani a gyerekkel, simán mondhatod, hogy bocs, most nem alkalmas, talán egy másik nap.

De tény, hogy valószínűleg te vagy az egyetlen ember, akitől kap egy kis figyelmet, és szipkázza az energiádat. De miért is van olyan érzésed, hogy kihasználod, ha segít? Pont ő használ ki téged, és így legalább törlesztene. Másik lehetőség, hogy akkor rájönne, hogy nem is akar ott lenni. :D

Esetleg elbeszélgethetnél arról vele, hogy mitől idegesítő, és miben kéne változnia, ha barátokat szeretne. Persze ezt nem úgy, hogy elmenjen minden önbizalma, hanem pozitív példákkal: pl. elmondod, te milyen vagy társaságban, pl. odafigyelsz arra, hogy ne zavarj másokat, hogyan kedveskedsz másokkal, mi az illem, és ezt be is kell vele tartatni, hogy te ezt elvárod.

A 12 éves már elég nagy, de sajna nem szocializálódott rendesen, kb. 4-6 éves szinten van.

Lehet, hogy valami személyiségzavara vagy más betegsége is van, és valami vizsgálatra is szükség lenne.

Adj neki kölcsön könyvet, olvassa el, hátha...

2022. ápr. 21. 01:33
 13/50 anonim ***** válasza:
100%

Bocs, az egyik hozzászólásod elkerülte a figyelmem.

Ha szólsz neki, és vigyorog, utána csinálja, akkor szépen kézen kell fogni, és kivinni a házból, és bezárni az ajtót, és megmondani, hogy aznap már ne is jöjjön, és ha így akarja folytatni, akkor máskor se.

Ebből megtanulja, hogy van értéke a szavadnak.

2022. ápr. 21. 01:42
 14/50 anonim ***** válasza:
8%

1-2 uj zar kell. 1-2 felnott nagy hazorzo orzovedo fajta kutya. Ok nem engednek be idegent. Akar vmi ismerost is athivhatsz a kutyajaval.

Csengot kosd ki.

Rollod legyen vagy 5 meter magas teglakeritesed.

En biztos mar leorditottam volna a fejet.

Etethetned romlott cuccal,amito megbetegszik egy idore.

A gyamugy is jo! Hivd ki oket!! Nekik panaszkodd el,amit itt leirtal.

2022. ápr. 21. 05:17
 15/50 anonim ***** válasza:
65%
Csak egy gyerek, akinek szüksége volna a szüleire. Mert kell neki a biztonság, hogy normális, szerető, gondoskodó családban nőjön fel. Ha úgy bünteted mintha felnőtt lenne, tehát drasztikus változtatásokat eszközölsz, akkor a kislányba az mély nyomokat fog hagyni és sérülni fog, ami akár a jövőjére is hatással lehet. Csak egy gyerek, beszélj vele úgy. Úgy, hogy megértse , magyarázd el neki hogy nektek van saját családotok , és megvan a saját életetek. Nem baj ha néha átmegy, és ott van,mert szereted és szívesen látod de szeretnéd ha lecsökkentenétek picit ennek mértékét. Mellette a nagyszülőkkel beszélj, és szorgalmazd hogy ők üljenek össze a kislány szüleivel. Mert gond van a kislánnyal, és nálad keresi a szeretetet, a törődést.Lehet ők nem látják, nem veszik észre a problémát. Fél kell hívni a figyelmüket rá a gyermek jó irányú fejlődése érdekében. Na meg a te nyugalmad érdekében is.
2022. ápr. 21. 06:24
 16/50 anonim ***** válasza:
52%

Nem számít, ha lepontoznak. Én sajnálnám szegény kislányt. Nem a legjobb példa, de az én szüleim sem foglalkoztak velem és az öcsémmel. Én is nagyon ragaszkodtam minden felnőtthöz, aki kicsit is kedves volt velem. Később nagyon hálás voltam a törődésükért. Most felnőttként pedig tudom, nekik hála lettem egészséges lelkületű, és nem keveredtem semmiféle bajba.

Mivel az öcsém is el volt hanyagolva, így ő énhozzám ragaszkodott. Mindig jött, piszkált, követett, cukkolt. És én még messze sem tudtam tőle menni. Sőt, ha megpróbáltam nem foglalkozni vele, rám szóltak és büntetést kaptam. Ez akkor elég megterhelő volt kamaszként, hogy "anyja" legyek egy 4-5 éves gyereknek. Nyilván nem volt a legélvezetesebb dolog, amit akkoriban el tudtam képzelni, de inkább foglalkoztam vele, minthogy egyedül legyen. Sajnos nem sokáig maradtam otthon. Amint végeztem az érettsegivel, elköltöztem. Ez azóta a testvéremen is meglátszódik. Nemtörődöm, flegma számítógép függő, elhízott fiú lett belőle. Nem tanul, sokszor be se jár. Nem foglalkoznak vele. Nagyon sajnálom őt, de már nem tudok ott lenni.

2022. ápr. 21. 06:35
 17/50 anonim ***** válasza:
81%

Nem ertem miert engeded be.

A szomszed nem barat, hanem sima idegen ember.

2022. ápr. 21. 06:40
 18/50 anonim ***** válasza:
78%

Mi az, hogy bejön az ajtón?

Zárd be a bejárati ajtót.

2022. ápr. 21. 06:56
 19/50 anonim ***** válasza:
72%
Meggyőződésem, hogy az emberek azért jönnek az életünkbe, hogy tükröt tartsanak nekünk. Ez a kislány azt akarja neked megtanítani, hogy neked, kérdező, még nem megy jól a határok meghúzása. Itt a lehetőség a gyakorlásra :)
2022. ápr. 21. 07:36
 20/50 anonim ***** válasza:
90%

Hát én inkább felvállalnám a konfluktust a nagyszülőkkel (ha elkerülhetetlen), de ezt nem tűrném. Konkrétan nincs magánszférád, nincs családi életetek.

Közöld udvariasan a kislánnyal és a nagyszülőkkel, hogy ennyit jöhet át a kislány, többet nem. És csak meghatározott időpontokban, nem akkor, amikor neki kedve szottyan. Zár az ajtóra és ne engedd be. A te házadban te hozod a szabályokat.

Ha megsértődnek a nagyszülők, így jártak. Amúgy nem lehetnek valami értelmesek, ha nem látják át, hogy eleve udvariatlanság ennyit lógni a szomszéd nyakán, állandóan nála étkezni stb.

Lehet sajnálni a kislányt, de nem te vagy az anyja, nem feladatod úgy viselkedni, pláne azon az áron, hogy rámegy a magánéleted, a családi életetek. Én inkább próbálnék erről is beszélni a nagyszülőkkel, utánanéznék, hol kaphatna szaksegítséget.

2022. ápr. 21. 07:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!