Hogyan lehetne az erkélyen dohányzást helyesen kezelni, hogy mindenkinek jó legyen?
Mondom én hogy gond van a szövegközponttal. Abban mi a személyeskedés, hogy azt mondtam, a szomszédom nem egoista tapló?
A többi részére felesleges reagálni, mert ugyanazt papagályolod, csak mindig más megfogalmazásban, és más színben.
Ha töled kérnek valamit, akkor már mindjárt megszabják, meg öfelsége, meg stb.
Mondok egy példát. Én ahol korábban laktam, este 7-ig azt csináltam volna a pincében amit akartam. Lombfürésszel készítettem a karácsonyi díszeket. A fsz.-en egy idös beteg néni lakott. Lejött megkérni, hogy ne csináljam, mert fáj töle a feje.
Érdekes módon én nem ragaszkodtam hozzá, hogy akkor és ott vágjak még 1 órát, amennyit lehetett volna, és nem hisztériáztam, hogy "miért akarja megszabni".
Lehetne így is, csak nem akarjátok.
A központtal max nálad vannak gondok. Eleve úgy írtad a mondatot, hogy “Mondjuk az én szomszédom nem is egy egoista tapló”, teljesen egyértelműen célozva arra, hogy aki nem alkalmazkodik a nem dohányos szomszédjához, az egoista tapló.
Te is ugyanazt ismételgeted, de a világért se zavarjon. Másban a szálkát is ugyebár.
Mondjuk a kommenteket elnézve, sokan nem kérik a szomszédot, hanem felháborodnak, hogy ugyan ne cigizzen már folyton, mert őt az zavarja. Aki cigizik, annak ez nem egy átmeneti tevékenység, mint karácsonyi díszt fabrikálás, amire egyébként vonatkozik külön szabály, mivelhogy a hangos zajjal járó tevékenységek korlátozva vannak.
Akit zavar a cigi füst, azt sanszos, hogy reggel, délben meg este is zavarja. Vagy ha nem 1-kor, csak 2-kor gyújt rá a szomszéd, akkor már kevésbé lesz zavaró a füst, vagy mi?
Eleve nem értem honnan jön egyeseknek a feltételezés, hogy egy dohányos nem alkalmazkodik másokhoz. Csak mindennek van egy határa és nem lehet bármit elvárni a másiktól. Vagyis persze elvárhatod, csak ne lepődj meg, ha ignorálva lesz a “kérés”.
De akkor én is átmehetek a szomszédhoz megkérni, hogy ettől-eddig tegyen hangtompítót a neveletlen kölkére, mert baromi idegesítő a folytonos óbégatása? Engem speciel a füstnél fényévekkel jobban zavar a gyerek vinnyogás, mégsem megyek a szomszédhoz és kérem meg, hogy ne vállaljon több gyereket, ahogy arra sem kérem meg, hogy heti x napot vigye el otthonról a meglévőt, hogy ne ezt kelljen hallgatni. Ez is jogos kérés ugye, amihez illik alkalmazkodnia a szomszédnak? Vagy az is jogos, ha azzal megy át X a szomszédhoz, hogy legyen kedves ne tartson kutyát, mert számára zavaró az ugatás?
Ennél többször nem tudom leírni, hogy NEM dohányzom és soha nem is dohányoztam, ettől független is agyrémnek tartom némelyek elvárásait. Volt nálunk is ebből probléma, a közös csoportban ment a balhé, mikor is pont egy olyan kedves anyuka sipákolt a cigi miatt, akinek a gyereke kis túlzással egész nap rohangált, dübörgött és hisztizett, de mikor ezt a képébe vágták, hogy mások is tolerálják a neveletlen gyerekét, még ő kérte volna ki magának.
Ja, mert a “dohányosok bnkók, egoisták, önzők, nárcisztikusak, agresszorok” (csak hogy pár dolgot felsoroljak azokból, amikkel itt egyesek illették a dohányosokat) az kicsit sem lenéző megfogalmazás.
Btw, nem vagyok paranoiás, szimplán tudok összefüggéseiben értelmezni 1-1 beszélgetést, azt hogy te nem tudsz normális és érthetően fogalmazni és még ki is kéred magadnak, az legyen a te bajod. A való életben is mikor szó van egy adott témáról, ahol nincs egyetértés és a másik úgy vezeti be a mondandóját, hogy “Mondjuk en nem is vagyok egy bnkó/önző/akármi”, akkor az egyértelmű célzás arra, hogy a másik vagy azok, akikről a másik beszél ellenben azok.
Nem olvastam el 85 választ, így lehet, hogy volt már ez a nézőpont.
Nálunk nagypapám (nagyiék neveltek) sajnos dohányos volt, nagymamám durván asztmás. Nagypapám általában az erkélyen, de olykor a nyitott folyosón dohányzott, hogy a nagymamámnak ne kelljen passzívan szívnia.
Hozzám is átjön más lakók füstjének szaga (amikor hűvös van, mert melegben ki nem nyitom az ablakot), zavar is, de elviselhető mértékben és nagyon örülök annak, hogy nem passzív dohányzóként kellett felnőnöm!!!
Tehát lehet, hogy a dohányos lakásában lakik nemdohányos is. A lakásban való passzív dohányzás eléggé erősen károsítja az egészséget, míg ha a szomszédtól megy át.. Abban nem is tudom, van-e lényegi káros anyag.
A legboldogabb akkor lennék, ha eltörölnék az összes cigit a föld színéről.
A megoldás be kell tiltani a dohányzást amblokk, amennyiben azt nem tudja a saját ingatlanon belül tartani. Márpedig nem tudja és nem is akarja.
A parlagfüvet és ki kell irtani az embernek a saját területéről, mert nem tudja megakadályozni, hogy a virágpor onnan más területekre kijusson. És ez csak egy természetes anyag, amire néhányan allergiások főleg azért, mert szennyezett a levegő, többek között dohányfüsttel is. A dohányzás csak egy passió, nem létszükséglet. Aki nem tud, nem akar leszokni róla, azt elvonókúrára kényszeríteni, büntetni. Csak hát ameddig megy a dohánymutyi, egyesek, gazdagodnak belőle, nekik nem drága a másik ember élete és egészsége, úgyhogy sokára lesz ez betiltva.
Azt akkor mi van, mi az összefüggés? Ha én is bőgtem, akkor nekem is szó nélkül kene elviselnem? Jó hogy már nem kell egyenesen élvezni. Az én szüleim mondjuk nem papír vékonyságú panelba vállaltak gyereket.
Ja egyébként teljesen komolyan azt hiszed, hogy csak egy pár hónapos gyerek bőg és zavarja a szomszédokat? Ez aranyos. Akkor elárulom a nagy titkot, rengeteg neveletlen kölyök van, aki bent a lakásban ordibál, mint a fába szorult, rohangál, ugrál, visítozik. Nem pár hónaposak, hanem több évesek.
A te “logikádból” kiindulva ez is teljesen helyénvaló lenne, ugyanis az hogy a szomszédban folyton-folyvást vonyít egy hülye gyerek, az baromi idegőrlő tud lenni, a napi szintű stressz pedig szintén nem egészséges. Tehát akkor a gyerekvállalást is betilthatjuk a panel házakban, mivel nem kötelező és mivel a kedves szülő nem bírja a lakásán belül tartani a bőgést, ugye?
Itt egyedül te vagy beteg, aki azt hiszi majd mindenki hozzá és az elmebajához fog igazodni. Azért, aki olyanokat ír, hogy be kéne tiltani a dohányzást, mindenkit elvonóra kéne küldeni és megbírságolni, ha nem tesz ennek eleget, pusztán azért, mert ŐT zavarja a füst, annak egyértelműen valami nem kerek a fejeben. Engem is rohadt sok dolog irritál, mégsem állok neki mantralni, hogy tiltsuk be ezt is meg azt is, büntessük őket, sőt éppenhogy azt nem írom, hogy zárjuk börtönbe mindet.
Elégedj meg azzal, hogy minden benti helyről tiltva van a cigi és középületek x méteres körzetében is, a saját otthonában nem te fogod megmondani, hogy rágyújthat-e az ember vagy sem, ez van, jobb ha hozzászoksz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!