A nők miért nem szeretik, miért akadnak ki, ha a női-férfi mentális különbözőséget felhozzák nekik?
"Direkt azért hoztam Marie Curie példáját, hogy láttassam, hogy már az 1800-as években is elismerték azt a nőt, aki tényleg nagy elme volt. "
AZ egy kivételes eset volt, messze nem a jellemző.
A mai napig fellelhető a köztudatban, ha egy nő valamit elért, akkor biztos d.gott, sz.pott érte.
A kisebbségi komplexusos valószínűleg te vagy, magadénak akarod tulajdonítani olyan úriemberek tulajdonságait, akiktől te fényévekre vagy az írásod alapján.
En eddig egyetlen ffivel találkoztam akinek hasonlo komplexusa volt, hogy hozzá képest MINDEN nő csak hülye lehet, ilyen beszélgetéseink voltak:
- beszélgettunk a pénzről. Ő azon a véleményen van hogy apránként de kitartoan haladni es felépiteni valamit. Nem tartom rossz ötletnek, de elmeseltem neki hogy én meg az élet rövid alapon hirtelen gondolkodom nagy összegekben inkabb, lehet meglepő de speciel hirdetestis adtam fel azzal hogy vállalok béranyaságot az 9 honap es 2-3 milla külföldön. Meséltem tovább hogy viszont az orvos nem tanàcsolta mert még fiatal vagyok nincs gyerekem a szulesnek ma is vannak komoly kockazatai, pete eladásba sem ajánlja belefolyni (csak mert ezugyben is felkerestek) mert a peték tucatszámra valo beéresztésével a hormonjaim elcaeszhetik ugy is hogy aztán meddő lennék, minderre megszolal hogy az nem igy van, hulyeségeket mondtak, stb, mindezt valami irto lenéző utálatos stilusban. Szoval egy orvost nezett igazabol hulyenek mert én adtam elő, egy nő az egész folyamatot
-masik. Felhozott a hirekből valamit talán házleégés vagy gyilkosság, es kiakadt azon hogy en olyan tajekozatlan vagyok hogy errol sem tudok semmit, csak lestem, de nem akartam már mondani hogy speciel a politikával napi szinten vagyok tisztában es jogot tanulok (a titkolozasomnak amugy oka is volt), es bocs má hogy pont nem hallottam a gyilkolos sztoriját a rádiobol.szoval ezt is lenyeltem neki.
A srac a mai napig lenéz
Ennyit a logikus gondolkodásrol.
A férfi és női agyban neurológiailag nincs akkora különbség, mint amekkorát szeretnétek. Nincs különbség a férfiak és nők agyféltekéi között, nincs különbség az aktivitás között.. Semmi. A nevelésünk az, ami a különbözőségeinket adja, márpedig a nevelésnek a nők az egyértelmű vesztesei. A nők kreatívak, intelligensek, logikusak és tenni akarók, legalább annyira, minta férfiak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy minél kevésbé vannak jelen a nemi sztereotípiák a nevelésben, annál több nő lép tudományos területre. SŐT, még akkor is értek el nők fantasztikus sikereket mind tudomány, mint művészet terén, amikor jobb esetben kiröhögték őket, ha el akartak érni valamit, rosszabb esetben társadalmi számkivetettet csináltak belőlük. Mondj a nőkön kívül egy másik elnyomott népcsoportot, aminek egyes tagjai elnyomás alatt is képesek voltak olyan maradandóak lenni, mint Marie Curie, vagy akár Jeanne d’Arc.
Továbbá itt egy érdekesség: az 1950es évek tipikus tipp-top "a család és a férjuram a mindenem" háziasszonyai között kimagaslóan sok depressziós volt. A női léleknek sem tesz jót a korlátozás. Unalmas a házimunka, unalmas a férj, unalmas a szex, unalmas a mise, unalmasak a gyerekek, unalmas a közért, unalmas a 4 fal, sosem változik semmi, nincs új kihívás, nincs, ami megmozgatja őket, ha a piterecepteken kívül akarnak valamit alkotni, akkor a férfiak csak lenézően mosolyognak, mintha egy gyerek találná ki, hogy ő bizony űrhajós lesz = jön a depresszió.
Szóval 100%ig jogos és logikus, ha nem szeretjük, ha valaki azt próbálja magyarázni, hogy a nőknek természetes az, amit a történelem során műveltek velünk. Hogy természetes az, hogy nem akarunk alkotni, vagy gondolkodni. De sajnos még jelenleg is él és virul az a tipikus "apa okos, anya szép" elv a gyereknevelésben, amit ki kell irtanunk, hogy teljes emberek lehessünk, hiszen mocskosul ártalmas baromság megfosztani egyrészt a férfiakat az emberi lét érzelmi oldalától, de főleg a nőket a cselekvéstől.
Ezen pedig nem segít az amit műveltek: hogy megpróbáljátok fenntartani a látszatot, miszerint a nő szinte csak egy érzelmes kis ösztönlény, a férfi pedig egy logikus, rideg isten.
Elég furcsán gondolkodsz a nők múltbeli megítéléséről. Először is nem, egy nőt átkozottul nehezen ismertek el bizonyos területeken, de még sokkal fontosabb ennél, hogy a legtöbbnek esélye nem volt, hogy bármit is letegyen az asztalra. Hogy legyen egy nő matematikus vagy festőművész, ha arra nevelik, hogy jól menjen férjhez s szüljön gyerekeket, vezessen háztartást s egész életében függő helyzetben van? OK, ez a régmúlt, de csökevényei még bőven vannak egyesek gondolkodásában s ez azért befolyásoló hatással bír.
Másrészt teljesen természetes, hogy az anyák inkább maradnak otthon a kicsikkel, mint az apák és átlagban a család/karrier vonalon közelebb vannak a családhoz, mint a férfiak. Ezzel nincs baj, de ugyanolyan agy mellett is kevesebb nő lenne olyan pályán, ami egész embert kíván s kevesebb energia jutna a családra. De a társadalom, a nevelés erre még rájön...
Arról még nem hallottam, hogy a férfiak sokkal művésziebbek lennének, művész pont rengeteg van a nők között is. A matek OK, ott a férfiak határozottan erősebbek, statisztikailag persze, hiszen rengeteg nő sokkal jobb matekos, mint a férfiak zöme, olyan hatalmas lemaradásban nincsenek is, mint egyes más területeken. De teljesen OK, hogy más érdekli a nőket, mint a férfiakat s mások az erősségeik, statisztikailag. Mert valóban sok különbség van.
Persze nagyobb a különbség az egyedek, mint a nemek között :) Én szeretek az egyénre fókuszálni, így nekem a statisztikai különbségek nem is különösebben fontosak, persze bizonyos területeken érdemes figyelembe venni ezeket (pl. más reklámokat, színeket, szimbólumokat használnak főleg női célcsoportnak, ilyesmire gondolok. nekik a statisztika fontos).
Hiába nézed a történelmet, de akár a jelenkort is. Majd ha nem sztereotipizálnak ennyire, nem nevelik máshogy a nemeket, akkor majd talán levonhatsz messzemenő következtetéseket. Amíg emberek képesek erősen megdöbbenni azon, hogy pl. egy nő programozó (amiben igazán nincs semmi), addig ott van a sok kis befolyásoló tényező. Mások véleménye egyeseket nem izgat, de sokakat igen, s hopp, máris lányos szakmát választott a befolyásolható kis tinilány, hiába tehetséges valami fiúsban.
Nem tudhatjuk mi van. Én tényleg inkább fókuszálok az egyénekre és kész. Nekem úgysem érdekes annyira az emberek neme, bár tisztelem azt, aki pl. a hagyományos női szerepeket össze tudja hangolni valami remek hivatással, az ilyen komoly hendikeppel küzd a férfiakhoz képest.
Ha ugyanannyi nő lenne egész embert kívánó területeken, az azt jelentené, hogy a nők sokkal jobbak vagy nem törődnek a családdal jobban, mint a férfiak. Márpedig ez nincs így.
Ez csak a hirtelen leírt véleményem, remélem, nem vétettem komoly logikai hibát, de konkrét infóm nincs olyan sok, így elképzelhetőnek tartom, hogy sokkal jobb is lehettem volna, ez esetben bocs.
Látom itt páran személyeskednek, ebből is látszik az a komplexus, amit írtam. Néhányan viszont tényleg írnak normális válaszokat írni, azoknak köszönöm.
Jó, hagyjuk a múltat. Bár tudnék vitatkozni, de ha annyira el voltak nyomva a nők, akkor nem fogok senkit győzködni. Nézzük a jelent:
Miért van ennyivel, de ennyire aránytalanul sokkal több Nobel díjas férfi tudományos területeken JELENÜNKBEN? Fizika, kémia, orvostudomány?
- Mert korrupt a nobel-díj osztó bizottság, és nőket hímsovinizmusból nem választanak meg? Ha valakinek ez az összeesküvés-elmélet szolgálna magyarázatul, azoknak figyelmükbe ajánlanám a nobel béke díjat, amit férfiak-nők közel azonos arányba kapnak, tehát nincs itt semmiféle elnyomás... Elnyomás egy olyan világban, ahol konkrétan Európa legbefolyásosabb embere (Merkel) egy nő?
A legnagyobb építészek, technikusok, mérnökök, miért 99%-ban férfiak?
Együttesek, zenészek, zeneszerzők, szövegírók, rendezők, stílustervezők, koreográfusok elsöprő többségben miért férfiak? Itt is elnyomják a nőket?
Egy olyan világban, ahol itt az internet, gyakorlatilag bárki aki kreatív, mindenféle elnyomás nélkül betörhet a youtube-on? És mégse látok női zeneszerzőket, vagy akármilyen hasonló kreatív alkotókat negyed akkora számba se, mint férfiakat. Vannak persze, nem azt mondom hogy nem léteznek, de egyszerűen eltörpül a számuk.
És attól, hogy ezeket leírom, egyáltalán nem vagyok egy utolsó hímsoviniszta alak, bármenyire is ebbe menekülnének páran, mert ezek tények. Keressetek rá neten. Vegytizsta példa: Írjatok be akármilyen non copyright zenét (hogy az elnyomás ténye se merülhessen fel) youtube-on, és nézzétek meg, ki volt a zeneszerző. Legnagyobb eséllyel férfi lesz. Keressetek rá a Nobel díjasok listájára. Nézzetek jelenkori építészeket. Ha az én írásaimnak nem hisztek, járjatok utána.
1. A múltban nem ismerték el a női tudósokat. Azért Marie Curie-t hoztad ellenpéldának, mert az emberek igen nagy része számára ő az egyetlen női tudós akiről egy egész összetett mondatot sikerül elmondani. Holnap keresek hiteles forrást is ha szeretnéd, de számtalan elfeledett női természettudós, filozófus van, akinek a munkája beolvadt másokéba. Ennek oka hogy nőként sokáig nem járhattak egyetemre, nem publikálhattak, vagy ha mégis, senki nem vette komolyan mivel nő munkája volt. Ezért aztán a férjük vagy egy professzor neve alatt jelentették meg saját eredményeiket, vagy elsüllyedt mint a tudományos hagyományba nem beleépült elmélet, hiába volna értékes.
2. A Nobel-díjaknak biztos sok oka van, nem állítom hogy mindet tudom, de az egyik az, hogy a nőket eleve nem ösztönzik nagy hatású kutatómunka végzésére. Kisgyerekkortól "készítik" fel őket az anyaszerepre és a kisegítőszerepekre, női munkákra, míg a fiúk tudósok, katonák, rendőrök, felfedezők. Elég a gyerekjátékokat és gyerekmeséket megnézni, erről is tudok szakcikket küldeni. Mindenesetre eleve kevesebb nő megy akadémiába. Világszinten (mivel a Nobel-díj világszintű elismerés) persze az is benne van hogy a keleti erősen patriarchális társadalmakban nem is engedélyezett/elfogadott a nők továbbtanulása. Ehhez hozzájön még hogy a tradicionális társadalmi nemi szerepek alapján a nő az ki a gyerek(ek) születése után otthon marad, részmunkaidős lesz, elrohangál már fél négykor a munkahelyéről 10-15 évig, hogy odaérjen a bölcsibe, oviba, iskolába. Így nehéz tudományos karriert építeni, ellentétben a férfiakkal akiknek szinte soha nem kell család és szakmai előremenetel között választaniuk.
3. Merkelre megint azt tudom mondani, hogy csak mert találtál egy befolyásos nőt, nincsen mindenhol automatikusan egyenjogúság. Ez olyan mintha azt mondanánk, "találtam egy hollandot akinek van folyóvíz a házában, megoldottuk a világon a vízhiányt". Németország egy nemi egyenlőség szempontjából kiemelkedően fejlett ország. Azon belül is Merkel az első nő aki ezt a hivatalt betölti. Ez nem jelenti még azt sem, hogy a német kisember nem lehet hátrányban az életben csak mert nőnek talált születni, se azt hogy akár Magyarországon minden tökéletes, se akár azt hogy mondjuk egyes indiai falvakbn ahol 8 éves kislányokat adnak férjhez és hetente erőszakolnak meg/végeznek ki/kínoznak meg nőket mert ellenkeztek a ház ura ellen, bármiféle egyenlőség lenne.
4. Az, hogy a legnagyobb kortárs építészek, technikusok, mérnökök, együttesek, zenészek, zeneszerzők, szövegírók, rendezők, stílustervezők, koreográfusok elsöprő többségben férfiak, szerintem egyszerűen nem igaz, de arra a 99%-ra mindenképpen szeretnék forrást látni.
5. Az egyik probléma (a sok közül) az állításoddal az, hogy statisztikailag invalid módon sokszor az általánosságból az egyénre általánosítva próbálnak vele érvelni a férfiak. Nem tudom van-e alapja annak tudományosan amit mondasz, amit eddig olvastam az alapján nincs, de nem vagyok szakértő a témában. De ha tudnál is mutatni valami tanulmányt arról hogy a férfiak X%-kal logikusabbak mint a nők, az nem megfelelő alap ahhoz az állításhoz hogy Béla okosabb mint Kati, feltéve hogy elismerjük, nemeken belül nem azonos az intelligenciaszint. Mégis, megannyiszor látni hogy a "férfiak agya kreativitás terén globálisan mindig is magasabb szinteken forgott" mondat gyakorlatikag az "ebben a konkrét, nemiszervekkel nem kapcsolatos szakmai kérdésben ezzel a konkrét nővel szemben nekem van igazam, mert nekem a genetikai lottó péniszt dobott" gondolatának irodaképes megfogalmazása?
Például írd be google-ba, hogy "legjobb építésztek" és böngészd a neveket, arcokat. Vagy akármit, írd be hogy "leghíresebb zenekarok 2018", vagy tökmindegy. Látni fogod a nők és férfiak arányát a találatok alapján. Ezek olyan statisztikák, amik csak akkor nem tűnnek fel, ha az ember egyszerűen nem vesz tudomást a világról. Nem kell hozzá külön forrásokat keresni.
Mellesleg köszönöm a kifejtős választ, volt benne igazság.
Azt ugye tudod hogy a guglis keresésre buzdítással csak magad alatt vágod a fát?
Tessék:
Ha szépen megkérsz, délután, amikor lesz több időm keresek még pár ilyet neked, de egyenlőre ennyi is megteszi szerintem.
Amúgy meg ennyi erővel a legtöbb Nobel díjas nem csak hogy férfi, de fehér is. Most akkor abba is bele akarsz menni, hogy a fehér ember felsőbbrendű a többi rassznál, vagy elismered, hogy vannak, akik előnnyel indulnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!