Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Erőss Zsolt egy példakép (volt)?

Róóz Peter kérdése:

Erőss Zsolt egy példakép (volt)?

Figyelt kérdés

Nekem a példakép egy hős, aki másokért tett valamit, másokért érzett felelősség miatt halt (hősi) halált, vált mártírrá.

A hegymászást szenvedélynek tartom, és nem látok különbséget a kábszeres, vagy az alkoholista közt, aki belehalt szenvedélyébe. Erőss Zsolt eddig öt hegymászótársa halt meg közös túra közben, ( [link] )Kiss Péterrel együtt hatan (ha jól számoltam). Ilyen statisztika után (és család mellett) felelősségteljesen, sem új társat, sem új túrát nem vállaltam volna (amputált lábbal).

Nekem nem negatív példa, vagy csak én gondolom így?

2013. jún. 1. 16:17
 121/141 figo85 ***** válasza:
67%

Te nagyon okos gyerek!

Ezek szerint összeszámoltad, hogy itten 9 aszondta, hogy Erőss negatív figura, 4 meg aztat, hogy pozitív. Osztán el is döntötted a kérdést, mi? Utána átalmentél a többi blogra oszt összeszámoltad, hogy ott hányan köpködték EZS-t? Mert te úgy döntesz egy kérdésben, hogy mit írnak róla egyes blogokon? Hm?

Ja, még egyszer kérdezném, hogy apósodat meg Jóskapistát mikor és kik és hogyan közfelkiáltották példaképpé? Mert én valahogy kimaradtam belőle. Egyébként eddig elég kultúráltan és értelmesen végigmentem a dolgokon, válaszoltam is a kérdéseidre, de most már nem tudsz semmit, csak mekegni.

Szánalmas, hogy amit mondasz már a saját elveidnek is ellentmondanak. Gratula!

2013. jún. 4. 19:41
 122/141 anonim ***** válasza:
28%

Egy olyan emberrel vitatkozni szerintem semmi ertelme sincs aki szerint az inkabb pelda erteku ha Gipsz Jakab egy olyan eletet el amit mindenki szamara elerheto es sablonos es az az ereny hogy kidolgozza a belet a csaladert es jo apa, mint az aki serulten is emberfeletti teljesitmenyekre kepes es az emiatti nepszeruseget is arra hasznalja hogy tudatos eletre neveljen.

Oriasi bajok vannak magyarorszaggal.

2013. jún. 4. 20:11
 123/141 figo85 ***** válasza:
67%

Igen, attól tartok igazad van. Sajnos ez nem egy egyedülálló eset, nagyon sok ilyen felfogású ember van. Mondom most néztem a könyvesblogot, ami egy "kultúrális" blog lenne, de amit ott egyesek művelnek, az förtelem.

És ha a kedves kérdező barátunk álmai netovábbja az, hogy lehúzza a 8 órát, enni ad a gyekenek, utána megnézi a VK-t, tegye.

Én nem bírnék ilyen nihilben élni.

2013. jún. 4. 20:16
 124/141 anonim ***** válasza:
28%
Az angol, olasz es francia munkatarsaim jottek oda beszelgetni EZS-rol es azt mondtak hogy hihetetlen hogy egy kisebb lelekszamu orszag mint maga London ennyi fantasztikus embert tud adni, megemlitettek az olimpiat is. Amikor elmondom nekik hogy bizony sok az ilyen mocskolodo is akkor egyszeruen nem tudjak megerteni hogy ez mi es nem hogy egy kulfoldi, de egy honfitars szajabol jon! Normalis tarsadalomban ilyen nincs.
2013. jún. 4. 20:24
 125/141 A kérdező kommentje:

Későbbi olvasóimnak írom, figó85 és digo a többségben ellenük szóló véleményeket képtelenek voltak megszámolni (többségben érezték magukat). Valamint elpazaroltam egy csomó időt, mert kérdéseikből kiderült, a feltett kérdésem méltóságához képest csak felületesen olvastak el.

Vigyázzatok velük, nem méltó vitapartnerek!!!!

2013. jún. 4. 20:35
 126/141 anonim ***** válasza:
Kérdező, mit sportoltál és milyen szinten? Teljesen abbahagytad azóta vagy (ha azelőtt magas szinten űzted) megmaradt hobbinak?
2013. jún. 4. 21:31
 127/141 figo85 ***** válasza:
100%

Kedves kérdező barátom!

Látom rendesen összeomlottál. Tehát megszámoltad, hogy itt a "szavazati arány" 9-4, tehát neked van igazad, még ha érvekkel nem is tudod alátámasztani azt.

Csak egy kicsit szembesítelek azzal, hogy egyik "érved" mennyire szembekerült a másikkal, és a végén még azt is megcáfold egy harmadikkal:

1. Mondod: "Nekem a példakép egy hős, aki másokért tett valamit, másokért érzett felelősség miatt halt (hősi) halált, vált mártírrá"

Erre írtam, hogy ennyi erővel Zsoltra is lehet mondani, hogy "hős", vagy példakép, mert megmentette 2 társa életét a lavinában, ahol olyan súlyosan megsérült, hogy végül rokkanttá vált. - Erre azt mondod, ezt az esetet hagyjuk ki. Én meg: oksa.

Aztán azt mondod, hogy a példaképet nem maga választja az ember, hanem "közfelkiáltással" döntik el, hogy ki lehet az. Szerinted ilyen példaképek: pl. aradi vértanúk, István király, stb. - OK! Mondom, csak nem értem, hogy hogyan lehet egy 2 hete halott sportolót egy 1000 éve halott királyhoz hasonlítani, illetve nem értem a "közfelkiáltás" menetét sem. Mivel még mindig nem voltál hajlandó megmagyarázni, nagyon úgy jött le, hogy ez a "közfelkiáltás" abból állt, hogy összeszámoltad az ide írt véleményeket 9-4, meg átruccantál más oldalakra és azt állapítottad meg, hogy a gyalázkodók vannak töbségben, ergo Zsolt nem lehet példakép, mert a "nép" :) nem "közfelkiáltotta" őket annak. - Na ez nekem elég gáz felfogás, mert engem különösebben nem érdekel, hogy egy netes oldalon hányan szidnak és hányan éltetnek vkit, de mindegy.

3. Aztán jössz azzal, hogy a példakép az lehet, akinek a "teljesítményét" bárki meg tudja csinálni. Tehát a példakép egy átlagos Jóskapista, akivel nem történik semmi különös, nem tesz semmi átlagtól eltérőt. Azt mondod, hogy az apósod is lehet példakép (szerintem neked lehet, mert véleményem szerint mindenki magának választja ki, de te ezzel nem értesz egyet, mert a "közfelkiáltás" ugye...) Erre kérdeztem, h oké, de pl. apósodat meg Jóskapistát ki, mikor és hol közfelkiáltotta példaképnek? Erre megint nem tudsz semmit mondani.

Eddig 3 egymásnak totálisan ellentmondó "elved" volt arról, hogy ki lehet példakép és ki nem. Azzal viszont nem értesz egyet, amit én írtam, hogy PÉLDAKÉPET MINDENKI SAJÁT MAGÁNAK VÁLASZT a saját értékrendje szerint. Erre totálisan belezavarodsz a saját érvelésedbe, amelyekben csak egy közös van: meg akarod magyarázni, hogy Erőss Zsoltot miért kellene kizárni a példaképek sorából. Ezzel nem is lenne baj, ha csak annyit mondanál, hogy te nem tartod annak, de vmi zavaros felsőbb értékekre hivatkozva kvázi másoknak is meg akarod tiltani, hogy annak tekintsék. Én meg rámutattam, hogy olyan nincs, hogy bárki bárkinek megszabja ki legyen a példaképe.

A végéig egyébként mindvégig kultúráltan válaszoltam a kérdéseidre, kifejtettem az érveimet - viszont te nem voltál hajlandó semmi olyanról írni, ami mellett nem tudtál semmi VALÓS dolgot felhozni.

Néhány kérdésem (ha megtennéd és válaszolnál):

- pontosan hogyan működik a "közfelkiáltás" intézménye? Úgy ahogy saccoltuk Digóval, és ahogy írtad? 9-4 a "reprezentataív szavazás" állása, tehát neked van igazad?

Apósodat meg Gipszjakabot ki választotta példaképnek, ha azokat csak "közfelkiáltással" lehet, és nem értesz azzal egyet, h ezeket magának választja az ember?

Miért nem választhat magának példaképet valaki szabadon?

Miért nem lehet példakép az, aki olyat visz végbe, amit csak nagyon kevesen, és miért lehet az Átlagjózsi, aki sosem csinált semmilyen különöset?

Remélem válaszolsz. Tudod úgy megy, ha én válaszolok neked, akkor te is nekem. Ha már belezavarodtál a saját felsőbbséges "elvrendszereidbe" nem muszáj válaszolni.

Nekem és sok másik embernek Erőss Zsolt akkor is példakép és az is lesz, míg másoknak nem. Ez egyszerű tény. Vagy nem?

2013. jún. 5. 10:03
 128/141 anonim ***** válasza:
100%

Átolvastam a hsz-eket, kérdező nekem is lennének hasonló kérdéseim hozzád:

-Hogyan lehet KÖZpéldakép az akit a kutya nem ismer (apósod, szomszéd, mintaapa)?

-Szerinted minek van példaértéke? Az ember feletti teljesítménynek amiből jött népszerűséget jó irányban használjuk és a társadalom egy részére hatással van, vagy a középszerű, hétköznapi életnek ami abban merül ki hogy pl-egy rokkant dolgozik valahol, XY mintaapa és soha nem hagyja el a családot és kidolgozza a belét értük?

-Mi az hogy "közfelkiáltással" lett választva?

Ezek szerint:

a; A példakép lehet pl az apósod is.

b; Példaképet nem választhatsz magadnak, azt a nép közfelkiáltja (mert ezt írtad)

c; Nagyobb teljesítmény és példa értéke van lehúzni 10 órát egy gyárban és leheveredni a Barátok Közt elé mint fél lábbal felmászni egy 8000+ méteres hegyre a magyar zászlóval, minek nyomán a fél világ rólunk cikkez és tapsol.

d; Szerinted a netes fórumon összeszámolt pozitív/negatív kommentek döntik el a példaképek sorsát. (Megjegyzem pl az NSO.hu-n 10x több a pozitív komment mint a negatív)

Ha neked a fentiek elolvasása után is a "hát de akkor is izé, félreértettétek, nem úgy van az" mondatok jutnak eszedbe akkor vagy gyógyszeres kezelés alatt állsz, vagy szükséged van gyógyszeres kezelésre.

2013. jún. 5. 16:55
 129/141 figo85 ***** válasza:
100%
Az előttem szóló és Digo példáját látva úgy látom, hogy nem csak nekem tűnt süketelésnek, amit a tisztelt kérdező leművelt. De gondolom ilyen égés és totális érvtelenség után már nem is fog válaszolni :D
2013. jún. 5. 17:58
 130/141 anonim válasza:

"Tőle jobb hegymászók is vannak akikről csak a "szakmabeliek" tudnak."

Magyar vonatkozásban? Csak 1-et mondj!

Válaszom Digónak:Talán elhamarkodtam,hogy Erőss Zsolttól jobb hegymászók is vannak kis hazánkban,de azért tudok mondani olyat aki tőle jobb lett volna,az Kiss Peti,sajnos ő vele maradt a hegyen,aztán szerintem Ozsváth Attila is volt legalább olyan sőt szerintem meggondoltabb is volt ,mint Erőss,de ,hogy egy élőt is mondjak szerintem Urbanics Ádám,mint a szerintem technikailag talán a legfelkészültebb magyar mászó.Ez csak az én véleményem,de azt tudom,hogy egy ilyen állam által is komoly pénzzel támogatott csapatba bekerülni nem elég csak a jó mászás sok egyéb a sporthoz köze sincs dolognak is a helyén kell lenni.Ettől még Erősst én is a legjobb hegymászók közé sorolom,de azért vannak még jó mászók és remélem majd kapnak lehetőséget a bizonyításra is.

2013. jún. 5. 21:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!