Erőss Zsolt egy példakép (volt)?
Nekem a példakép egy hős, aki másokért tett valamit, másokért érzett felelősség miatt halt (hősi) halált, vált mártírrá.
A hegymászást szenvedélynek tartom, és nem látok különbséget a kábszeres, vagy az alkoholista közt, aki belehalt szenvedélyébe. Erőss Zsolt eddig öt hegymászótársa halt meg közös túra közben, ( [link] )Kiss Péterrel együtt hatan (ha jól számoltam). Ilyen statisztika után (és család mellett) felelősségteljesen, sem új társat, sem új túrát nem vállaltam volna (amputált lábbal).
Nekem nem negatív példa, vagy csak én gondolom így?
"......Szerintem példaképet mindenki SAJÁT MAGÁNAK választ....."
Úgy látom, hogy ez a kérdés (mint sok más kérdés is), inkább szól a világnézeti különbségekről, mint az aktualitásról. Jómagam pl. nem tudom elfogadni a liberálisnak mondható, az egyén szabadságát mindenek fölé, és a társadalmat szükségszerűen hátrább soroló értékrendet. Biztos nem fogunk egyetérteni, de a kiüresedést, valamint egyéb gazdasági társadalmi problémákat pont ezen szemlélet okozatának látom.
Értem én, hogy ez a szemlélet látszólag egy univerzális humanizmus, amely mások elfogadására/megértésére, kompromisszumkeresésre és összhangra sarkall, de ebben a révületben meg lehet feledkezni mindarról, ami a hús-vér ember életének értelmet ad (pl. család, Zsolt családja).
Sajnos pont az a gond, hogy értelek. Neked mákkal szórt tészta is túrós tészta, ha annak akarod tartani, mert te eldöntötted. Ebbe senki ne szóljon bele, neked ez jelenti a függetlenséget. Megteheted, hogy nem veszel róla tudomást, hogy máshol nem így hívják, és megteheted, hogy a közfelkiáltás sem érdekel, sem más hagyományos, vagy bevált érték, szemlélet, vagy módszer, de ezzel kizárod magad a társadalomból. Amely persze nem jár semmiféle azonnali, vagy drámai hatással, sajnos, mert a megkésett következményeket ugyan látod, de az okozati kapcsolatot már nem veszed észre.
Mivel ez a téma már off, valamint a téma jellege nem ad lehetőséget valódi vitára, ezt a hozzászólásomat csak a kérdés egy vetületének kérdezői summázásának tekintem.
Ember, én rühellem a liberalizmust meg a liberálisakat is. Miattuk üresdett ki annyi minden. Úgyhogy ilyet még ne is feltételezz rólam.
De azon mit nem tudsz elfogadni, hogy mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy milyen példaképet választ? Én mind emberileg (már amennyire tv-n, újságon keresztül megismerhettem) mind teljesítményileg és mentalitásban példának tartom. Te meg nem. Eddig okés.
De te most jössz, hogy van egy olyan értékrend, ami mindenek fölött áll, és ami alapján eldönthetjük, hogy valaki példakép-e vagy sem. És azt ki fogja eldönteni? Te? Mert nekem nagyon az jön le, hogy ami SZERINTED van, az a helyes és kész. Nem fogadod el, hogy másoknak más értékek is fontosak nem csak a családi bowling :)
Be kellene látnod, hogy nem fogsz dönteni senki helyett. Mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy él és mi szerint.
Egyébként eddig nem akartam írni, de már leírom. Idézet tőled: "Nekem a példakép egy hős, aki másokért tett valamit, másokért érzett felelősség miatt halt (hősi) halált, vált mártírrá"
Akkor a te felfogásod szerint, ha kiveszem belőle a halált, akkor Erőss is példaképként cselekedett, mikor megpróbálta társait megtartani a 2010-es lavinában és nem hagyta őket a francba. Ha hagyja őket, akkor megmarad a lába. De nem hagyta. Ergo feláldozta saját testi épségét. Akkor ez a cselekedete példaértékű volt-e, vagy sem?
" Be kellene látnod, hogy nem fogsz dönteni senki helyett ..."
Persze, egy tett is lehet példaértékű, de (most a baleset után pláne) egy egész életpályát érdemes/illik górcső alá venni.
(Egyébként nehari, de véleményed alakítása egyértelmű liberális vonásokkal rendelkezik, ha rühelled őket, ha nem.)
Persze, mindenkinek lehet, sőt van saját példaképe. Ezek többnyire családtagok, tanár, edző, és lehet ismeretlen is, de az ismeretlen példaképek többnyire másoknak is példaértékűek … (de valljuk be, saját választásaink csak átmenetiek, egy-egy élmény, élethelyzet adta múló rajongás).
Mivel Zsolt országszinten, sőt nemzetközileg is ismert volt, számomra egyértelmű, hogy nem az egyéni viszonyulás, inkább az egységes álláspont a kérdés. Elő lehet-e majd venni a fényképét mondjuk 10 (20-100) év múlva (egyáltalán előveszik-e?) pl. egy osztályfőnöki órán, és lehet-e róla megkérdőjelezhetetlen példaként beszélni a gyerekeknek? Képvisel-e ilyen értéket, vagy sem?
Ezt részben eldöntheti a közfelkiáltás, valamint az idő. Nem én döntöm el, és nincs is meghatározható értékrend, amely alapján pontosan megmondható/megjósolható a későbbi, a letisztult vélemény. Ettől függetlenül vannak jelzések és van saját véleményem, és ha az lenne a kérdés, hogy bármilyen szinten is bekerül-e majd a „Nagy Magyarok” sorába, lesz-e szobra, emléktáblája, bekerül-e a tankönyvekbe, ha nem is tankönyvbe, de egy osztályfőnöki órára (?), akkor azt mondom, hogy szerintem nem, de ha még is, azzal nagyon nem értenék egyet.
Figyelj, amit írsz azt az idő dönti el. Hogy ki fog rá emlékezni x évtzed múlva és ki nem, nem tudhatjuk. Most még csak saccolgatni sem érdemes.
De az, hogy valakinek a neve fennmarad még nem jelent semmit, mert abban aztán egészen biztos vagyok, hogy rengeteg olyan ember neve, tette került a feledés homályába, akik nem erre lettek volna méltók. Sok olyan emberről nem tudsz, és én sem tudok és a szélesebb közvélemény sem tud, akikről a tetteik, vagy a teljesítményük, vagy a mentalitásuk alapján tudnunk kellene. Nagyon sok minden érdemtelenül tűnik el erről a Földről.
Szerintem ezért is fontos a kiemelkedő teljesítmények feljegyzése (Zsolté ilyen mindenképpen), az emlékek megőrzése, hogy az utánunk jövő generációnak legyen módja eldönteni, hogy követni akarja-e bármilyen módon ezeket az személyeket, esetünkben Erőss Zsoltot, akár teljesítménye, akár kitartása, akár embersége, vagy bármi más okán.
Ezen emlékek megőrzése java részt a mi felelőségünk. Én, példának okáért, követendőnek tartom EZS egész életét, ezért majd mesélni fogok róla később is, azoknak, akik később születtek, és akiknek nem lehetnek róla "kortárs" emlékeik.
Tehát ebből a gyakorikerdesek.hu-ra feltett kérdésből és a rá adott, néhány embertől származó válaszok alapján, véleményed szerint, közfelkiáltással meg lett szavazva, hogy Erőss nem példakép? 9-4 arányban?
Azért ide ne süllyedjünk le. Számomra nagyon furcsa az egész felfogásod a "példakép" dologról. Hogy azon mit kell küzdeni, hogy példaképet EGYÉNILEG választ az ember, és nem úgy, hogy "közfelkiáltással" megszavazzák valakik, hogy ki legyen a példakép, akit követni kell. Az utóbbi beírásaim után már jobbára csak akadékoskodsz.
De a kérdésedre válaszolva:
Egyrészt már leírtam korábban a történetemet és azt, hogy nekem miben adott erőt és mutatott példát EZS, ezt mondjuk elmondanám.
Meg azt, hogy olyat ért el, amit csak egy maroknyian rajta kívül az egész világon (mert a teljesítményébe tényleg csak a legidiótábbak kötnek bele). Elmondom majd nekik, h látjátok ez az ember fél lábbal sem adta fel, mint sok szerencsétlen, akik hasonló helyzetben egész nap ücsörögnének a tolószékben és döntenék magukba a sört, míg végül bele nem fulladnak az önsajnálatba.
Megmutatnám nekik a vele készült interjúkat, azt, hogy mennyire nem szállt el magától és mennyire emberi tudott maradni. És láthatnák a kisugárzását és azt, hogy mindig tudott válaszolni a sokadjára feltett laikus kérdésekre is, pedig nem volt egy tv-re termett ember.
És elmondanám nekik, mert most is aktuális, de a jövőben valószínűleg még jobban az lesz, h gyerekek ne punnyadjatok a gép előtt, hanem menjetek ki a szabadba, mozogjatok, kezdjetek valamit magatokkal. Legyen célotok.
Nagyjából ennyit mondanék. Elég?
Figyelj, kezedsz nagyon rossz irányba menni. Most komolyan azért van igazad, mert ezen az oldalon feltettél egy kérdést és néhányan leírták a véleményüket, ami szerinted a te igazad támasztja alá???
Most mi van??? Ennyi a te híres nevezetes "közfelkiáltásod"? Ha igen, akkor eéág furcsa az értékrended.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!