Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért ítélkezünk iskolai...

Miért ítélkezünk iskolai végzettség alapján?

Figyelt kérdés

Akinek érettségije sincs, ő biztos egy buta, primitív ember,akinek meg diplomája is van, biztos egy nagyon intelligens,értékes ember.

Bemagolnak tananyagokat az iskolában,aminek a nagy része haszontalan, sőt, elavult,vagy akár káros,és ettől valakik...

Biztos egy papír meg azt,hogy ki mennyit ér,vagy mennyire okos? Mert legtöbb esetben, tényleg csak egy papírról beszélhetünk, nem sebészekről pl, akik életeket mentetek.

Vegyünk példának egy divatos szakmát, mint a személyi edzés.

Itthon 99%-ban olyan információt tanulnak,amik elavult hülyeségek,vagy akár károsak is az edzettekre nézve.

De persze, ő elmondhatja magáról, hogy egy komoly edző,van róla papírja, szemben a 8 osztályos senkivel,akinek még érettségije sincs,miközben lehet ő a 8 osztályával többet tud a témában. És rengeteg olyan terület van az életben, ahol tényleg csak egy papírrol beszélünk, tartalom nélkül. És ez határozná meg, ki mennyit ér?

ma 14:55
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/81 anonim ***** válasza:
100%

Mint már előzőleg volt róla szó, egyik szakma sem értékesebb a másiknál, mert ha nincs fűtésszerelő megfagy az ügyvéd, ha nincs gyári munkás (eszközök hiányában) nem tud gyógyítani az orvos, ha nincs gazdálkodó, nem lesz élelem.

De egyszerűsítsük le szakmunkás szintre. Bemész az iskolába és kérdés nélkül odaadják a bizonyítványt? Ugye, hogy nem, le kell vizsgázni, átmenni a vizsgán, bizonyítani a tudásod. Az egyetemen is ugyanígy zajlik. Le kell vizsgázni, bizonyítani, hogy rendelkezel a tudással. Nem azt mondom, hogy minden diplomás ember kimagaslóan intelligens, vagy hogy minden diploma ugyanolyan értékes, de valamilyen tudás van mögötte, az egyetem nem úgy adja, mint a vécépapírt.

ma 16:44
 42/81 anonim ***** válasza:
69%

Az élet is sok mindenre tanított. Pl. arra is, hogy hiába szeretném jó útra terelni a magadfajtákat, annyira buták vagytok, hogy nem látjátok be, hogy a másiknak is lehet igaza, mert csak azt hajtjátok, amit az egótok tévesen kitalált.

A diplomám által lett jó munkahelyem, ahol emberekkel foglalkozom. Megtanultam ezáltal jó pár dolgot is.

Sőt, mivel szeretek pszichológiai és önfejlesztő könyveket is olvasni, ezek által is sokat fejlődtem.

Nagybátyám is hasonlóan frusztrált, mint te. Ő is mindig okosabbnak hitte magát mindenkinél. Általában már mindig alkoholos állapotban jött a családi összejövetelekre. A kisebbségi komplexusát akarta ezzel a viselkedéssel leplezni. Sose tudta, hogy mikor elég, mikor legyen csendben.

Kérdező, a viselkedésed miatt kezelnek téged úgy, ahogy. Amit itt alkottál az nem azért van, mert nincs diplomád, hanem azért, mert egy kisebbségi komplexusos, frusztrált ember vagy, aki még az élő fába is beleköt.

Tanuld meg kezelni a konfliktusaidat. Rengeteg szakkönyv szól erről.

Mint már írtam, egy jó szakmunkás kincset ér. De fabatkát sem ér, ha mellette olyan tahó, komplexusos az illető, hogy inkább senki se akarja az ő munkáját.

ma 16:45
 43/81 A kérdező kommentje:

Igen, enged következtetni egy bizonyos intelligencia szintre. Nyilván nem retardált, akinek sikerül.

Na és? Nagyon sok ember van, aki nincs egyetemen, de megvan ez az intelligenciája neki is. 😄

A tudás pedig, amit átadnak nekik, sok esetben elavult és haszontalan. De, ha hasznos, értékes tudás birtokában van, az se jogosítja fel őket arra, hogy többnek érezzék magukat egy olyan embernél, akinek a munkája, nem diplomához között.

ma 16:50
 44/81 A kérdező kommentje:
#42 Beszélsz frusztrációról, miközben családi traumáidból fakadó frusztrációk épp benned vannak, az alkoholista bátyád és a családon belüli feszültségek miatt, amit rám és még nagyon sok nem diplomás emberre vetitesz ki. 😄 Ez az a pont, ahol nem érdemes vitázni,inkább rendezd magadban a családi traumáidat.
ma 16:56
 45/81 anonim ***** válasza:
Nem a diploma hiánya miatt nézik le, az ilyen emberek akkor is találnak indokot, ha az nem a diploma. Szakmunkások között is van, aki lenézi a diplomásokat, ha a végzettség miatt nem tudják lenézni az embert, akkor az anyagi helyzet, bőrszín, vagy valami mondvacsinált indokot találnak, de aki olyan az papír nélkül is talál indokot, hogy lenézze a másikat, a végzettség csak kifogás.
ma 17:02
 46/81 anonim ***** válasza:
100%

Csak a kérdés és a kérdező kommentjeit olvasva:

Kik ítélkeznek iskolai végzettség alapján? Miben nyilvánul meg? Hol, milyen közösségekben észrevehető? Milyen események során észrevehető? Milyen konkrét példák vezettek a kérdéshez?

Amíg ezekre nincs válasz, felesleges bármiről is beszélni.

ma 17:04
 47/81 A kérdező kommentje:

46#

Akiknek azért tették le a diplomát, hogy különbnek érezhessék magukat ezzel és lenézzenek másokat. De anyagilag, sehol nincsenek és túl sok hasznuk sincs a társadalomban.Vagy, ha anyagilag jól is állítanak, nem a diploma miatt.

Abban nyilvánul meg, hogy konkrétan lenézik az embereket csak az iskolai végzettségük alapjának.

Mindenhol vannak ilyen diplomás emberek.

Hétköznapokban,hivatalos helyeken az adott munkahelyükön, meg ugye az internet, itt szabadulnak el leginkabb az indulatok.

ma 17:13
 48/81 anonim ***** válasza:
100%
Amíg nem volt diplomám, én is tapasztaltam, hogy butának néztek, egyenlőtlen félként kezeltek, azt feltételezték, hogy a fodrász szakmám miatt engem semmi más nem érdekel, csak az egyszerű, felszínes, "cicababa" témák, és nem tudok semmi máshoz hozzászólni. (Sokszor orvosoktól, magas státuszú emberektől jött a legtöbb előítélet.) Aztán 29 évesen levelezőn elvégeztem a jogot, azóta a dr. előtag miatt már kapásból komolyabban vesznek, pedig a személyiségem aligha változott valamit, és továbbra sem vagyok egy Einstein. Az emberek egy része sémákban gondolkozik, aminek a része az is, hogy "diplomás=okos, szakmunkás=buta". A sztereotípiákkal nem lehet mit kezdeni, ,mert gyakran automatikusan jelennek meg az ember fejében. A lényeg, hogy azokkal az emberekkel kell keresni a kapcsolatot, akik hajlandóak megismerni, mielőtt véleményt alkotnak.
ma 17:14
 49/81 A kérdező kommentje:
#48 Pontosan, ugyanezt mondom én is. Erre írtam, ennyi erővel meg is veheti az ember ember a diplomát,hogy elfogadják,hisz csak egy papíron múlik, hogy állnak hozzád ezek az emberek.
ma 17:18
 50/81 anonim ***** válasza:

Későn érkezőként.

“ 3 Mire legyek irigy? Rengeteg diplomás ismerősöm, barátom, van. Nem okosabbak nálam, sőt, én világosítom fel őket számtalan esetben. Tulajdonképp, ha megvannék valami végzettséget, én lennék a legokosabb diplomás köztük.

Anyagilag pedig, messze én vittem legtöbbre.“

Reagálnék erre: a diplomás ismerőseid lenéznek? Vagy hogyan miért jött ez a gondolat?

Szeretnék reflektálni arra a kijelentésedre, hogy “…én lennék a legokosabb köztük”

Az intelligenciát nem az mutatja, hogy te mindent is tudsz, hanem hogy tudod, hogy tisztában vagy vele, hogy mennyi mindent nem tudsz. Ez esetben te teljes mértékben tudod, hogy melyik egyetemi szakon kinek és mit és hogyan tanítanak. Mindenhol mindenkinek ugyanazt, hogy “a diplomás több”.

Egyébként ez a frusztrációt és kisebbségi komplexust több hozzád hasonló embernél láttam, akiknek nem volt az orra aládörgölve, hogy mert a másik diplomás. A legtöbb diplomás le se szarja, hogy van-e valakinek diplomája, vagy nincs.

Ez a ti megfelelési kényszeretek, hogy akkor a diplomás biztos okosabb, és fel kell hozzá érni. Nem okosabb, nem jobb, nem szebb, nem kell felérni hozzá. Csupán kivetítitek a saját frusztrációtokat a diplomásokra.

Minden szakma szükséges, a maga módján nehéz és engedjük már el ezt, hogy a diplomás lenézi a szakmunkást. Ez tényleg csak a szakmunkások agyszüleménye.

ma 17:18
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!