Főiskola, egyetem. Ennyivel okosabbak a mai fiatalok vagy ez már alap elvárás a szülők részéről?
Kérdező, 3 évvel vagyok idősebb, mint Te. Akkor tudnod kell, hogy akkoriban a fiatalok egyötöd része tanulhatott tovább, a mostanihoz képest. Kb. a jobb középiskolákban 4,6 felett érettségizők (de nem az érettségi döntötte el, megvolt a pontrendszer akkor is csak az érzékeltetés céljából írtam).
Jómagam 93-ban diplomáztam a PSZF-en (most BGF), akkor vért p...sáltunk a diplomáért.
Valamikor 2000-2001-től kezdett felhígulni a rendszer.
Nem tudom milyenek voltak régen a diákok. Nem is mindig tudom felmérni, hogy ki mennyire okos.
Amit tudok: nem annyira nagy dolog az egyetem, nem gondolom, hogy nagy jelentősége van, hogy valaki elvégzett x képzést. Én három egyetemi képzésre jártam és ezt tudom mondani róluk:
1. BSc (matek alapszak): Meglepően könnyű, első félévben nem ad sok újat (feltéve ha hozzám hasonlóan egy állat a gimis matektanárod egy top 10-es gimiben és 9.-ben leadja a mátrixok és determinánsok témát). Na azért azt nem mondanám, hogy nem kellett soha szenvedni vele, azért vannak durvább tárgyak, de alapvetően nem egy akkora durranás, mint gondolná az ember. 70% időben elvégezte
2. MSc (külföld és félbehagytam): Nem volt nagy váltás, ez is teljesíthető, de sokkal kevesebb az anyag, ezzel szemben sokkal nehezebb is több okból.
3. MSc (Infókat, itthon): egy vicc az egész, mintha oviban lennék, konkrétan azt tanuljuk amit gimiben vagy BSc első évében tanultunk nem infós szakon. Kegyetlen. Ha ebből valaki kibukik mert nem képes rá, annak nagyon súlyos problémája van. (konkrétan programozás alapokat tanulunk, de ilyen nagyon lassan, sőt 2 félévben is volt és oda nem jutunk el, ahova a BSc-sek). Hatalmas csalódás.
Szóval azért az egyetemek színvonala nem olyan magas, mint várnánk. Nem tudom milyen volt korábban, meg nem is jártam minden egyetem minden szakára minden évben (merthogy azért gyakoriak a tanterv váltások, meg akár egy tanárváltás is sokat befolyásol a képzésen)
Kicsit amúgy olyan ez mint a nyelvvizsga. Nekem van 3 nyelvből nyelvvizsgám, de a harmadik már szerintem csak azért lett meg, mert időközben megtanultam nyelvvizsgázni (ezen a ponton túl voltam 2 nyelvvizsgán (4 próbálkozásból :D), egy emelt érettségin, két közép érettségin, egy OKTV-n (vagyis technikailag hármon mert mentem a döntőbe is) és egy fordító versenyen) a többi nyelvből. Biztosan nem volt azon a szinten a tudásom, mint a többi nyelvből, mégis sokkal simábban ment. Azóta amúgy már szinte megmukkani sem tudok, szóval sokat ért :D
Egyébként én nagyon szerettem a különórákat, jártam többféle sportra, zenesuliba, tanultam több hangszert is (egyet komoly szinten, a többit nem igazán), jártam zenekarra ami nagyon jó buli volt, jártam zeneelméletre (én ilyen perverz vagyok, szeretem amit mások nem, pl matek, szolfézs, szolfézs továbbképzés zeneelméleten, kémia), az edzések is szuperek voltak. De emellett volt idő a barátokra is (mivel akik nem jártak velem közösen se suliba se különórára, azok cserébe közel laktak). Egyetemistaként is igyekeztem ilyenekhez csatlakozni, jártam akkor is több zenekarba, sport körbe meg kiegészült egyebekkel is, amik már inkább tanulósak voltak, de nem mindig a saját szakom irányában, pl pszichós kurzus, rádiózás, nyelvtanulás stb.
Szóval én majd ha lesz gyerekem biztos szeretném hogy legalább egy művészeti meg egy sport hobbija legyen, legyen az bármi. Balettozhat is a fiam csak csináljon valami testmozgást, meg valami kreatívat, ami lehet bármi a festéstől a dobolásig, nekem mindegy csak legyen rendszeres.
24 éves vagyok. Nem gondolom, hogy okosabbak lennénk mi "mai fiatalok". Azt sem, hogy sokkal butábbak, de lehet, csak az általánosítás idegesít meg az, hogy lebutáznak. Mert apám gimisként bement az egyetemre hogy számítógépet építsen. Én meg csak szórakoztam, zenélgettem a haverokkal, eszem ágában sem volt ilyesmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!