Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Főiskola, egyetem. Ennyivel...

Főiskola, egyetem. Ennyivel okosabbak a mai fiatalok vagy ez már alap elvárás a szülők részéről?

Figyelt kérdés
55 éves vagyok. A korosztályomból azok lettek diplomások akik vagy nagyon jó tanulók voltak vagy már gyerekként tudták mit akarnak. Mostanság azt látom, hogy alig van fiatal aki ne főiskolára vagy egyetemre menne. Azt is látom, hogy szülők nem nagyon hagyják a gyerekeiket játszani. Kijön a gyerek iskolából, szülő várja viszi autóval zeneiskola ill. különféle foglalkozások várnak még a gyerekre. Reggeltől estig be van osztva a napja. Tehát ti mit gondoltok erről? Okosabbak a mai fiatalok mint az előző generációk vagy sokaknál ez kényszer? Meg kell felelni a környezetnek a szülőknek.

#Okosabbak?
tegnapelőtt 15:11
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
85%

1. Nemhogy nem okosabbak, gyengébb képességűek a mai gyerekek a régieknél, mert a XXI század ártalmai nem tesznek jót az idegrendszerük fejlődésének (okos kütyükre való függés, össze-vissza alvás, alapvető napi rutin hiánya stb)

2. A felsőoktatás tömegképzés lett, szinte egy régi jó gimnáziumi érettségi nagyobb általános tudást jelentett, mint ma egy gyengébb egyetem.

3. A több különóra nagyrészt szülői nyomás, nem mintha a szülőt nem érné nyomás, hogy járassa a gyereket erre is meg arra is.

tegnapelőtt 15:29
 2/15 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem alapvetően nem okosabb, de nem is butább a mai generáció, mint a korábbiak bármelyikje. Egyszerűen megváltoztak bizonyos körülmények.

Bejutni egy egyetemi képzésre egy dolog, de ami ennél fontosabb és nehezebb, az az, hogy bent is maradjon az adott tanuló és le is diplomázzon (lehetőleg jó eredményekkel). Nyilván szaktól függ, hogy mennyire nehéz ez a dolog. Vannak szakok, ahova pocsék eredményekkel is be tudsz kerülni, mert alacsonyan van a mérce, és olyanok is, ahova a jelentkezők 1%-át se veszik fel, mert annyira magasak az elvárások. Ez a kettő szélsőség, a szakok többsége valahol a kettő között van.

Elég nagy a szórás olyan szempontból, hogy ki mennyire van tisztában a jövőbeli terveivel. Aki bizonytalan, az nem veszít semmi, ha elkezd egyetemen mondjuk anglisztikát tanulni, mert gimnáziumban jól ment neki az angol. Vagy megtetszik neki és elmélyül a témában, vagy rájön, hogy ez mégse annyira az ő világa és keres valami mást.

Ma már a tanulmányok és a munkák között is sokkal egyszerűbben lehet változtatni, nem arról van szó, mint korábbi generációknál, hogy elkezdesz valamit, aztán ötven évig azt csinálod. Nem szégyen változtatni és a lehetőségek adottak hozzá.

"nem nagyon hagyják a gyerekeiket játszani"

Huh, ezzel nagyon nem értek egyet, legalábbis pont, hogy az ellenkezőjét tapasztalom. Nekem mindig is azt tanították a szüleim, hogy úgy osszam be az időmet, hogy legyen időm mindenre, a szórakozásra is. Pont a szüleim azok, akik a mai napig képesek rámszólni, hogy ne vállaljak el túl sok mindent, legyenek napok, amikor csak pihenek. (Mert nálam a különböző elfoglaltságok a pihenés kárára mennek, nem a szórakozáséra.) Egyébként a különféle foglalkozások, mint a zeneiskola miért is ne számíthatnának játéknak? Az óráim után engem is vittek karatéra és festeni, mert szerettem ezeket csinálni, így kapcsolódtam ki egy olyan módon, ami mellette valamit tanított is. Amíg nincs szó erőltetésről, hanem a gyerek tényleg szereti az adott dolgot, ez kifejezetten hasznos.

Nem vagyok szülő, de amennyire látom, manapság inkább az a tendencia van érvényben, hogy a szülők elkényeztetik a gyereküket és hagyják, hogy azt csináljanak, amit csak akarnak, ahelyett, hogy nevelnék őket.

23/N

tegnapelőtt 15:29
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem azért van most tőbb fiatal egyetemen mert okosabbak lennének, csak az egyetemi oktatás színvonala romlott ekkorát. A te idődben még megszűrtek kit vesznek fel, most meg mindenki mehet aki csak akar mert az egyetemek fejpénzt kapnak. Minél több embert vesznek fel annál több a bevétel.
tegnapelőtt 15:30
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem az egyetemekre meg másokra mondom, hanem a mindenféle különórára.

Túlterhelik őket. Szerintem a gyereknek igenis kell hogy unatkozzon, mert akkor fog előállni saját ötletekkel, fejlődik a kreativitása.

Nem tudom egy mai gyerek unatkozik-e egyáltalán. Szerintem nem, vagy max nagyon keveset, mert amint nyöszörög, rögtön a kezébe nyomják az iPad-et meg a telefont hogy hadd nyomkodja.

A különórákról meg még annyit, hogy nagyon sok szülő azert íratja be a gyereket ilyenre, mert nincs ki vigyázzon rá, dolgozik...

Nem tartom jónak ezt a "minden időt töltsünk fel" fajta látásmódot.

Nem hagy szabadsagot a gyereknek. Így nem is fog tudni bánni a szabadságával. Nem is fog neki hiányozni - pedig szüksége van rá. Ezt pedig munkáltatók kihasználhatják - sokan ki is használják...

A tovabbtanulasról meg az okossagról annyit, hogy egyetemi éveim alatt rengeteg olyan szaktarsam volt akik megszereztek a kérdéseket, ilyen-olyan kerülőúton meglett a diplomájuk. Nem mondom, hogy egy betűt nem tanultak, de azért az sem igaz, hogy diplomás tudások van.

Szóval sokak nem a tudasért vagy a tanulásért mennek egyetemre, hanem csak hogy legyen meg a papír.

tegnapelőtt 15:31
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Ja és még a felsőoktatáshoz...

Ahogy előttem írták, rengeteg embert vesznek fel emrt ez utan kapják a pénzt. Olyanokat is felvesznek akik adott képzésre teljesen alkalmatlanok. Ezért nagy lesz a szórás. Brutal vizsgákat es szigorlatokat tesznek be, hogy hulljon ki, aki nem oda való.

Innen pedig, ugyanúgy ahogy sok diák nem a tudásért/tanulásért, hanem a papírért megy, az egyetemnek se a tudás meg tanítás van a fokuszában, hanem a szórás, hogy minel brutálabb, szivatósabb módszerekkel megfingassa a hallgatókat, mert ha már felvett mindenkit is, akkor így tud biztosra menni, hogy csak a "kemeny mag" marad meg, aki tényleg odavaló.

Csak ez is mellémegy, mert minél szivatósabbak a követelmények, a hallgatók annal inkább próbálják majd kijatszani a helyzeteket, még az a hallgató is aki tanulni ment oda jó képességekkel. Miért? Mert nem hülye, és látja mire megy ki a játék, hogy nem az számít, hogy ki mennyit tanult és mi mindent tud, hanem arra hogy mindenfajta agyhalott, a képzés és tudás szempontjából teljesen felesleges követelménnyel terhelik, hogy szórjak a népet.

A kör önmagába fordul.

Valahol egy vicc az egész

tegnapelőtt 15:40
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
2014-2020 között két magyar egyetemet is elvégeztem. A tanárok mindenhol arról panaszkodtak, hogy mennyire le kellett vinniük az oktatás színvonalát, mert a mai fiatalok többsége rosszabb képességekkel megy egyetemre, mint régebben. Annyi igazság biztos van benn, hogy manapság olyanok is mennek egyetemre, akik régen nem mentek volna.
tegnapelőtt 15:46
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Már akkor is alap volt, amikor én voltam gimis, 34 leszek idén. Én nem mentem, pedig elvárták volna, főleg apa, de semmi olyan munka nem érdekelt, amihez diploma kellene (nyilván ettől függetlenül van 1-2 olyan, ahol legalább a tudásnak hasznát tudnám venni, pénzügy, marketing, stb, de azóta millió egyéb lehetőség lett ezek megtanulására is), vállalkozó akartam lenni, nem bántam meg, hogy nem mentem, habár MÉG nem vagyok vállalkozó, de általában olyan munkahelyeim voltak, amiket szerettem, olyan embereket ismertem meg ezeken a helyeken, akik fontosak lettek nekem, nem keresem szarrá magamat, de nincsenek anyagi gondjaim, nem csinálnék semmit máshogy.
tegnapelőtt 15:50
 8/15 anonim ***** válasza:
90%

Azért arra is erdemes felhivni a figyelmet hogy az alap-, es középfokú oktatás se arról a tulajdonságáról híres, hogy gondolkodni tanítja meg a diákot.

Szóval igen, lehet hogy olyan tömegek kerülnek be egyetemre, akiknek kevesebb megy, de ők valahonnan jönnek. Es ahonnan jönnek az 12 évnyi oktatás, aminek pont az lett volna/lenne a feladata, hogy az alapokat megtanítsa + gondolkodni.

Jelenleg az oktatás szinvonalat tekintve BÁRMELYIK diák jogosan tárhatja szét a kezét, hogy bocs, nem volt, aki megtanítsa.

Senki nem az ujjából sz*pja ki.

Ha van gyengébb képessegű gyerek (ami most is van, mindig is volt és mindig is lesz), akkor az az oktatasi rendszernek lenne a feladata, hogy a lehetőégeihez mérten a lehető legjobb szintre hozza a gyereket. Az, hogy a fiatalabb generaciókra rá van rakva a címke, hogy "hülyébbek", és akkor az oktatás széttárja a kezét, hogy tehetetlen vagyok, nem tudok vele mit csinálni, ez egy sz*r generáció...na az nem az adott generaciót minősíti, hanem az oktatás képtelenségét és bukasát arra, hogy az adott generacióban levő lehetőségeket meglássa, és segítsen kibontakoztatni. Ugyanis ez az oktatasnak lenne a dolga. Jelenleg ezt nem tudja elvégezni, mert inkabb széttarj a kezét, hogy "hát ezek hülyék" és akkor ezzel azt hiszi meg van oldva.

tegnapelőtt 15:58
 9/15 anonim ***** válasza:
91%

8 vagyok

És ez nem csak egy (!!!) adott vezetés alatt alakul ki, hanem ez már lassan több mint 100 éve rajtunk rohad.

tegnapelőtt 16:03
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
Régen a szakmunkás bizonyítvány volt az alap elvárás sok esetben, szerintem úgy a hetvenes évektől az érettségi, most meg már ott tartunk, hogy egy alapdiploma sok esetben nem ér többet. Emiatt a szülők is erőltetik az egyetemet, amiknek a színvonala bár valószínűleg durván csökkent, de még így se való mindenkinek. Butábbnak szerintem nem butábbak a mai fiatalok, de jóval műveletlenebb a nagy részük szerintem, ez valahol nagyon szomorú, de tény, hogy ma egyre inkább az tud jó karriert csinálni, aki egyvalamihez különösen ért, nem feltétlenül baj, ha semmi máshoz nem, ha az az egy dolog piacképes. Ez a sok különóra is emiatt van részben a szülők által erőltetve, hogy minél hamarabb látszódjon, hogy miben kitűnőbb az átlagnál a gyerekük, hogy azon a vonalon lehessen 100%-os erőbedobással továbbmenni. Másrészt a csapból is ez folyik, hogy hadd bontakozzon ki a gyerek és hasonlók, csak szegénynek így semmi szabadideje nem lesz, vagy fáradtan, nem minőségi dolgokkal tölti a maradékot, ez szerintem mentálisan és intellektuálisam is hátrány lehet nekik az előző generációkhoz képest.
tegnapelőtt 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!